Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast | Kapitola 9

Jiří Vašek

Jiří Vašek

20. 6. 2011 03:00 78

Seznam kapitol

1. Rok 2011 a bezpečnost – co se změnilo? 2. Avast! Free Antivirus 6 3. AVG Anti-Virus Free Edition 2011 4. Avira AntiVir Personal 5. Microsoft Security Essentials
6. Panda Cloud Antivirus 7. Testy. Testy? 8. Testy na internetu 9. Závěr a naše doporučení

V dnešním článku si posvítíme na pět antivirových programů a jak už napovídá titulek článku, jediným kritériem byla nulová pořizovací cena. Doby, kdy cokoli, co bylo zadarmo, bylo úplně nanic, jsou dávno za námi. Jak se liší verze zdarma od těch placených? Čím nás uhranul vítězný Avast? A má vůbec smysl nějaký antivir instalovat?

Reklama

Jakkoli jsme v minulých dvou kapitolách zjistili, že objektivní hodnocení a porovnání antivirů je značně ošidné, nějaký verdikt čtenáři přesto očekávají. Pokusím se stručně seřadit jednotlivé účastníky dnešního testu.

Pro ty, co články zásadně nečtou a přeskakují přímo na poslední kapitolu, jen krátké shrnutí. Můžeme lakonicky konstatovat, že žádný z freewarových antivirů není naprosto dokonalý, každý z nich má více či méně závažné nevýhody, a je tedy jen na konkrétním uživateli, co chce obětovat výměnou za to, co získá. Proto připomenu upozornění z první kapitoly – následující hodnocení vždy berte s ohledem na osobní preference. Antiviry nejsou grafické karty a nelze je stoprocentně objektivně „obenchmarkovat“!

1. místo – Avast Free

Dle mého názoru je Avast ze všech dnes popsaných antivirů nejdál. Nabízí s přehledem nejvíce funkcí, rezidentní štíty pro všechno možné, rozumné grafické rozhraní i přiměřenou hardwarovou náročnost. Nevýhodami jsou jednak nutnost každý rok obnovit registraci (práce na pár kliků myši), jednak příliš agresivní výchozí nastavení, které může leckteré uživatele otravovat. Kvalita detekce je nadprůměrná – během používání  jsme se obešli bez falešných poplachů, podle testů na webu je pak jen o něco horší než komerční konkurence. Není to ale vyloženě děravý cedník. Náročnost na systém je o něco lepší průměr, žádná tragédie se nekoná.

Pokud potřebujete vysokou úroveň zabezpečení za nulovou cenu, lze Avast Free určitě doporučit.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Server

PCTuning.cz

uděluje

Avastu Free

ocenění Stříbrná hvězda
v testu pěti antivirových programů zdarma za

nejlepší výbavu,


spolehlivost a nejnižší míru omezení


2. místo – MS Security Essentials

Dílo Microsoftu je v mnoha ohledech pravým opakem Avastu. Nabízí jen základní funkce, úroveň zabezpečení je spíše průměrná. Jedná se ale o uživatelsky nenáročný program, plusem je i jeho snadná instalace z Windows Update. Také náročnost na systém je docela dobrá.

Pokud netoužíte po rezidentním štítu pro každou myslitelnou činnost, nemáte ve zvyku šmejdit po rizikových stránkách a máte antivir spíš jen „pro jistotu“, můžeme MS Security Essnetials v klidu doporučit. Ohromným plusem proti ostatní konkurenci je možnost legální instalace v malé firmě.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Server

PCTuning.cz

uděluje

MS Security Essentials

ocenění Bronzová hvězda
v testu pěti antivirových programů zdarma za

jednoduchost,


spolehlivost a možnost použití v malých firmách

3. místo – Avira AntiVir Personal

Třetí příčka patří produktu AntiVir Personal. Je to totiž velmi rozporuplný kousek. Na jedné straně má velmi dobrou schopnost detekce virů, v některých testech za sebou nechává i těžce placenou konkurenci. Na druhou stranu některé funkce chybí a některým uživatelům může vadit chybějící čeština. V mých očích pak celé řešení odepisují popup reklamy při aktualizacích, které po dobu mého testování vyskakovaly opravdu nechutně často. Sebelepší produkt je k ničemu, když je pro uživatele příliš otravný. Je to škoda, jinak by Avira byla rozhodně výše, než jen na třetím místě. Nic na tom nezmění ani příjemná nenáročnost na systém.

4. místo – AVG Free

Bezplatná verze AVG, přes bramborové umístění, není špatným antivirem, bohužel konkurence je lepší. Přijde mi, že se AVG v posledních letech zaměřilo na optimalizaci a kvalitnější zabezpečení, ale ještě daleko více investovalo do marketingu. Skutečná úroveň produktu velké reklamě pořád neodpovídá. Náročnost na systém je pořád na maličko horší úrovni než u konkurence (a to mám na mysli oholenou instalaci bez LinkScanneru, který výkon zabije úplně). Nepotěšily mě ani falešné poplachy, které definitivně rozhodly o pádu z předních příček.

Special guest – Panda Cloud Antivirus

Zní to divně, ale netroufám si Cloud Antivirus jakkoliv porovnat s ostatními freeware produkty. Je totiž příliš odlišný. Grafické rozhraní je spartánské, funkce omezené, čeština není a výměnou za absenci aktualizací je vyšší traffic, takže si síť stejně neodpočine. Abych řekl pravdu, vůbec nevím, co si mám o Pandě myslet. Samotný koncept mě nijak nenadchl a slibované odlehčení systému se také nekonalo (nejčastěji dnes používané dvoujádro s 2 GB paměti a Windows 7 utáhne s přehledem všechny dnes představené produkty).


Jak jsme viděli, bezplatné antiviry ušly dlouhou cestu a přiblížily se placené konkurenci do té míry, že je lze bez problémů nainstalovat a používat. Všechny dnes představené produkty měly drobné mouchy (někdy masařky...), ale svou úlohu při zabezpečení počítače plní dobře. Vždy je totiž lepší používat alespoň nějakou ochranu, než vůbec nic. Pokud do ní nechcete investovat ani korunu, zbývá si jen vybrat, se kterými mouchami (masařkami) se dokážete sžít nejsnadněji. Doufáme, že vám informace v dnešním článku pomohou při výběru.

A jak to vidíte vy? Anketa PCTuningu ukázala, že mnoho z vás nepoužívá žádný antivir (vaše důvody?), více než čtvrtina čtenářů vybrala placený NOD32 (kolik z těch instalací je opravdu zaplacených?). Máte podobné zkušenosti jako my při testování? Napište nám své názory do diskuse!

Poděkování

Za zapůjčení výpočetní techniky pro testování děkujeme společnosti Acer Czech Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama