Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee

Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee | Kapitola 9

Jan Preclík

Jan Preclík

12. 3. 2020 03:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Výhody a nevýhody mechanických klávesnic 3. Unboxing YKB 3500 Katana 4. Unboxing YKB3400 Panzer 5. Parametry obou klávesnic
6. Herní znamená podsvícená! 7. Software a Katana 8. Software a Panzer 9. Praktický test 10. Závěr

Výrobce levných herních periferií do své nabídky koncem loňského roku zařadil dvojici herních mechanických klávesnic, jejichž cena je natolik příznivá, že si je mohou dovolit i ti, kterým je líto vysolit spoustu peněz za stovku tlačítek na destičce. Obě klávesnice jsme si tedy osahali a navzájem porovnali. A oba kousky stojí za pozornost.

Reklama

Na obou klávesnicích se píše naprosto bezvadně. Nejprve jsem měl trochu obavu z výšky obou klávesnic. V obou případech se mi zdály mnohem vyšší, než klasické s rámem kolem kláves. Po srovnání s mou klasikou od Razera mi ale došlo, že jde pouze o optický klam a klávesnice jsou v podstatě stejně vysoké.

Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě klávesnice mají něco do sebe. Psaní na spínačích CONTENT blue na základním modelu mi přijde jemnější a díky tomu hbitější. Při stisku těchto spínačů mám pocit, že se nemusím ani příliš snažit, prsty mi jednoduše volně lítají po klávesách, které chci tisknout. Stisk mi přijde jemnější a bez odporu.

Panzeru musím dát jednoznačné plus za opěrku na zápěstí. I když to není žádná gelovka, mít si kam položit ruce u klávesnice s vysokým zdvihem je prostě opravdu fajn. Co se týká samotného psaní, Outemu blue mi přijdou o něco tvrdší a působí odpor. Tento typ klávesnice může skutečně vyhovovat více počítačovým hráčům, kteří potřebují být se svou výbavou perfektně sehraní.

Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz

Co však dražšímu modelu neodpustím je vyšší hlučnost. Klikání spínačů OUTEMU má o dost vyšší tón a stisky kláves jsou doprovázeny zvukem pružin, které u spínačů CONTENT blue nejsou slyšet vůbec. Klávesy se u dražšího modelu pocitově vrací k bříškům prstů rychleji a razantněji než u levnějšího modelu. Ne, že by mi to vyloženě vadilo, ale paradoxně se mi píše na levnější Kataně lépe. Zdůrazňuji ovšem, že jde o můj subjektivní názor, někomu to může naopak vyhovovat.

Oba dva modely jsou opatřeny funkcí N-Key Rollover, která detekuje všechny stisknuté klávesy bez ohledu na jejich množství. Navíc zabraňuje „Ghostingu“, což je jev, kdy klávesnice při několika stisknutých tlačítkách vyhodnotí nějaké další stisknuté navíc.

Inspiroval jsem se u kolegy Ježka a obě dvě klávesnice podrobil testu v aplikaci Aqua´s KeyTestu. Každou ruku jsem položil na jednu stranu klávesnice a v aplikaci pozoroval, zda se stiskly skutečně všechny klávesy pod mými dlaněmi. Tento styl stisku jsem otestoval kvůli vyloučení ghostingu, tedy false positive stisku klávesy. Katana prošla bez problémů.

Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice Panzer si vedla naprosto stejně. Žádné klávesy nebyly opomenuty neseply se ani žádné navíc.
Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama