PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl | Kapitola 2

Petr Koc

Petr Koc

8. 7. 2011 03:00 72

Seznam kapitol

1. Počítač / server s nízkou spotřebou 2. … proč ho chtít? 3. Kde najde využití I. 4. Kde najde využití II.
5. Spolehlivost, dostupnost, správa 6. RAID pole 7. Error Correcting Code (ECC) RAM 8. Co je potřeba ke zprovoznění ECC RAM

Dnešním dnem počínaje startuje třídílní seriál o stavbě domácího serveru. Najde uplatnění nejenom jako privátní servřík, ale i router, rychlý NAS nebo HTPC. Celou dobu nám šlo hlavně o co nejnižší spotřebu, nulový hluk díky celé řadě nastavení a maximální spolehlivost, čemuž jsme přizpůsobili výběr nestandardních komponent.

Reklama

Existují určité skupiny uživatelů (nazvěme je třeba „power users“ nebo marketingově „prosumers“), kteří chtějí mít něco netradičního. A přesně pro tyto uživatele jsou určeny speciální počítače. Nutno podotknout, že takové speciální počítače si často musí sestavit sami, protože na trhu nejsou firmy, které by je nabízely.

Jednou takovou skupinou prosumerů jsou ti, kteří jsou zaměřeni na malou hlučnost. Při stavbě tichých počítačů je třeba rozlišovat zhruba následující tři přístupy:

  1. Normální počítač – něco, co si koupíte v běžném obchodě. Typicky nezáleží na kvalitě zpracování, je to prostě konzumní zboží, ke kterému uživatel nemá žádný osobní vztah.

  1. ULN (Ultra Low Noise) počítač – počítač, který si sestavíte sami z běžně dostupných dílů, přičemž použijete součástky jako předimenzované chladiče, nízkootáčkové ventilátory atp. Typicky se používá pro kancelářské počítače do klidných místností, HTPC (počítač pro domácí kino) atp. Spotřeba počítače nebývá obrovská, ale stále se pohybuje kolem 70 až 100 Wattů při nečinnosti, tedy zhruba v nižším spektru normálních počítačů. Takový počítač sice někteří označují jako bezhlučný, ale v praxi je jen o hodně tišší než normální počítač, přesto stále slyšitelný.

  1. Bezhlučný počítač – počítač, který vyžaduje využití nestandardních komponent a nastavení. Jeho typická role bývá v domácích serverech, vysoce kompaktních stolních počítačích, případně velmi tichých HTPC. Spotřeba bývá až o řád nižší než u ULN počítačů. Až teprve tento počítač skutečně už neuslyšíte.
PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Nutno podotknout, že náročnost stavby počítače se v sekvenci výše zvyšuje zhruba geometrickou řadou. V tomto článku se budeme zabývat počítačem ze skupiny 3. Věřím totiž tomu, že velká část ze čtenářů si dokáže počítač skupiny 2 (nebo dokonce skupiny 1) sestavit sama. Ostatně s dnes dostupnými chladiči to není žádná věda. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama