plazmova-tv-vs-lcd-ktera-technologie-je-lepsi
Zábava Článek Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?

Štefek Petr

Štefek Petr

13. 6. 2007 01:00 153

Seznam kapitol

1. Úvod - technologie zobrazování 2. Plazmová obrazovka - princip 3. Jak funguje LCD 4. Plazma vs LCD - podání obrazu 5. Co si mám vybrat?

Dnešním článkem odbočíme z počítačové branže do hájemství domácí elektroniky a podíváme se na tolik módní ploché plazmové a LCD televizory. I když LCD panely zná každý z nás a o jejich současném vedení v PC světě nikdo nepochybuje, není výsledek střetu této technologie s plazmovou technologii zdaleka tak jednoznačný. Navíc i zde platí, že každý obor svá "špecifiká" a televizní a video technika jich má asi nejvíc. Cílem tohoto článku je odkrýt trochu té "ploché televizní alchymie".

Reklama

Ploché LCD panely a plazmové TV jsou dnes již pro každého běžnou technologii (tedy pokud nejste dvacet let polesným v Brdských lesích) a většina z nás se už proto vůbec neohlíží po zastaralé technologii klasické těžké skleněné vakuové obrazovky (CRT), která svět provází již od vzniku prvních televizí, na kterých mohli pamětnicí sledovat i Armstrongovy první krůčky po měsíci. Opustit tuto technologii nás nutí především nové a nové, stále kvalitnější zdroje obrazového signálu (a pochopitelně také marketing výrobců plochých TV), což zahrnuje nejenom velmi rozšířené DVD přehrávače ale i pomalu a jistě se blížící přehrávače HD videa (HD, High Definition - vysoké rozlišení).

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlejší postup výměny DVD na "něco novějšího" stále sice brzdí dosud nerozhodnutý souboj Blu-ray versus HD-DVD, ale pomalu se rozbíhající lavinu HD videa už jistě nic nezastaví - stačí shlédnout jeden jediný film v HD formátu a pochopíte, k čemu ty drahé ploché HD a HDTV ve skutečnosti jsou (na klasické televizi jsou filmy ve vysokém rozlišení prakticky totožné s DVD).

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz


Těžko se to popisuje, ale nový formát vyvolává dojem,
že se jedná o "živou" fotografii z digitální zrcadlovky...

Nové optické disky pak často obsahují filmový materiál ve formátu HD 1080p. Tato tajemná zkratka nám říká, že film uvidíme v rozlišení 1080 řádků, což je téměř 2.5x více než u klasického DVD. Pro tento obrazový signál nám ovšem klasické CRT TV nemůže, díky svým dispozicím vyhovět, a tak je třeba "kouknout" po televizorech, které dokáží tzv. "HD formát" zobrazit v celé jeho kráse.

Co je CRT technologie?

Jak funguje CRT (Cathode Ray Tube) obrazovka? Nejdříve si musíme uvědomit, že klasická obrazovka je především tzv. elektronka - vzduchoprázdná trubice, ve které se pohybují elektrony řízené elektrickým polem. Původní elektronky využívaly tohoto principu k zesilování signálů, obrazovka však funguje poněkud jinak - elektrony se "vystřelují" a "navádí" do předem určených částí obrazovky.

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Princip technologie vakuové obrazovky tkví ve "vystřelení" paprsku elektronů (2) ve vzduchoprázdné trubici tzv. elektronovým dělem (1). Paprsek je následně "zaostřen" (3) a poté ze své přímé dráhy vychylován pomocí napětí na vychylovacích cívkách (4) do přesně daného bodu na fluorescenčním povrchu obrazovky. Pro přesnější tvar bodů prochází paprsek ještě tzv. maskou s otvory (7).

Po dopadu elektronů na fluorescenční plošku (na jednotlivé luminofory - 8) je emitováno viditelné světlo (původně bílé, později elementárních barev R-G-B), které je tolik potřebné pro zobrazení konečné barvy na obrazovce. Tak, a zázrak je na světě:-).

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě vše se odehrává velmi rychle a v obrovském množství emitovaných elektronů, které tvoří elektronové paprsky, které jsou pak dle výše uvedeného principu stále vychylovány a modulovány. Obraz se kvůli jednoduchosti kreslí postupně po jednotlivých řádcích - proto jsou řádky v televizní technice tak důležitou věcí.

Mezi problémy analogových obrazovek patřila mj. nutnost jejich přesného seřízení. Aktivní obrazové pole bylo navíc vždy menší než samotná obrazovka - v televizní technice se vždy počítalo s tím, že okrajová část obrazu nebude více nebo méně vidět (anglicky se tomuto jevu říká overscan - proto první počítače využívající TV zobrazovaly obraz v širokém jednobarevném rámečku, uvnitř kterého bylo jasné, že prezentované informace uživatel uvidí nezkreslené).

Celá technologie poměrně bez problémů stačila do doby, kdy byl používán klasický analogový televizní signál (ať již v normě PAL či americké NTSC). V době, kdy světu vládne digitální technika, se velké a těžké analogové obrazovky musely začít odebírat na odpočinek a začaly nestupovat lehčí a přesnější obrazovky založené na přesném "adresování" jednotlivých obrazových bodů.

Kvalitní signál je nutností...

Novou plazmu či LCD televizi ovšem nemusíte využívat pouze s těmito drahými a zatím aspoň u nás velmi málo rozšířenými formáty (Blu-ray a HD-DVD), ale sáhnout můžete rovněž po přehrávači DVD, který má integrován tzv. progresivní scan (procesor vytvářející neprokládaný obraz). To nám umožní sledovat klasická DVD pomocí ve vyšší kvalitě (720p či 1080i), což je výsledku docela znát.

Protože je jistě nejeden z vás zmaten z výraziva a zkratek, které zde používám, připravil jsem tedy malé shrnutí standardních rozlišení a jejich označení.

Základní obrazové HD formáty

Rozdíl mezi formáty HD videa s označením 720/1080p není nijak závratný a vše spočívá v počtu zobrazených řádek v dané vteřině a právě ono p znamená pro uživatele informaci o tom, že se jedná o plnohodnotný formát se zobrazím 50/60 snímků za sekundu v daném rozlišení. Tento druh signálu je běžný pouze ve vysílání HDTV (např. USA) a u nových formátů jako je Blu-ray a HD-DVD.

Další možnou variantou jsou formáty 720/1080i, kde ono malé písmeno i znamená, že obraz bude skládán (interlacing) ze snímků o polovičním rozlišení, tedy 360/540 řádků. Toto skládání dvou snímků v jeden má za následek zdánlivé zvýšení kvality obrazu, ale rovněž oproti 720/1080p poloviční počet celých snímků za sekundu (24/25 nebo 30). Všechny formáty jsou samozřejmě širokoúhlé. Tato problematika je natolik obsáhlá, že ji byl věnován samostatný článek (Jak vyzrát na televizi: 50Hz, 100Hz, DVB-T a HDTV ).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama