plazmova-tv-vs-lcd-ktera-technologie-je-lepsi
Zábava Článek Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší? | Kapitola 5

Štefek Petr

Štefek Petr

13. 6. 2007 01:00 153

Seznam kapitol

1. Úvod - technologie zobrazování 2. Plazmová obrazovka - princip 3. Jak funguje LCD 4. Plazma vs LCD - podání obrazu 5. Co si mám vybrat?

Dnešním článkem odbočíme z počítačové branže do hájemství domácí elektroniky a podíváme se na tolik módní ploché plazmové a LCD televizory. I když LCD panely zná každý z nás a o jejich současném vedení v PC světě nikdo nepochybuje, není výsledek střetu této technologie s plazmovou technologii zdaleka tak jednoznačný. Navíc i zde platí, že každý obor svá "špecifiká" a televizní a video technika jich má asi nejvíc. Cílem tohoto článku je odkrýt trochu té "ploché televizní alchymie".

Reklama

Rada je zcela jednoduchá. Pokud se Vám zdá, že musíte mít televizi o úhlopříčce větší než 37", pak jednoznačně sáhněte po moderní HD plazmě (tj. po plazmě s 1080 nebo 720 řádky). Nekupujte zastaralé výběhové / plazmy (ty mají typicky 480 řádků) s výrazně hrubším rastrem kdy sledování HD filmů bude pro vás v budoucnu zapovězené.

Jak jsme si snažili vysvětlit v předcházejících kapitolách, plazmová TV poskytuje výrazně (několikanásobně) lepší kontrast, barevné podání je rovněž o třídu výš než u LCD (dokonce i CRT) televizí. Rovněž zde nenajdeme problém se zobrazením rychlých dynamicky se měnících scén. Jediný záporem zde zůstává větší spotřeba Plazmy.

Výrobcem udávaná spotřeba je maximální možná, kterou lze odečíst v případě homogenního bílého testovacího obrazce. Pokud sledujete klasický filmy bývá spotřeba plazmy téměř 2/3 té maximální. Když vezmeme v úvahu, že LCD o stejné nebo podobné úhlopříčce (např. 40" LCD vs. 42" Plazma) mají spotřebu asi s rozdílem 50-70W ve prospěch LCD (např. LCD 40-46" 230-250W vs. 260-300W 42" Plazma), tak lze s jistotou prohlásit, že běžných podmínkách je odběr těchto televizí jen nepatrně rozdílný. Strašák v podobě velké spotřeby je tedy pryč a nezbývá tedy nic jiného, než se radovat ze sledování kvalitních filmů.

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud je váš zájem směřován spíše na menší úhlopříčky, tak zde je jasnou volbou právě LCD. Televize o úhlopříčkách menších než nebo rovných 32" jasně favorizují LCD, protože technologie plazmového zobrazování je díky své náročnosti pro tyto velikosti nedostupná. Bohužel musíte počítat s někdy nepříjemným jevem "šedých (místo zcela černých) pásů" při sledování DVD, což je patrné zvlášť v noci. Tento jev způsobují podsvětlovací trubice, které svítí stále, bez ohledu na to, jestli je část obrazu černá (neaktivní) nebo ne.

Pro obě technologie je ovšem nutný kvalitní signál, což samozřejmě není ten ze společné antény, ale nejlépe digitální signál, který sice neposkytne kvalitu zahraničních či satelitních kanálů v HD, ale alespoň nebudete od obrazovky utíkat s hrůzou. Pokud hodláte používat televizi i jako zobrazovač pro vaše multimediální PC, tak jednoznačně preferujte LCD, kterému statický obraz nevadí (LCD bylo primárně konstruované pro PC).

Pokud váš zájem směřuje na opravdové Full HDTV televize, které jsou schopny zobrazit "plný" signál ve formátu 1080p, pak si sáhnete (zejména chcete-li plazmu) do peněženky opravdu hluboko. Tyto televize zatím využijete typicky s Blu-ray či HD-DVD, protože ani zahraniční kanály většinou v "plném" HD nevysílají. Pro našince je tedy alfou a omegou, aby nová televize uměla zobrazit alespoň 720 řádků, což postačí na zobrazení DVD (progresivní scan) či již výše zmíněných satelitních kanálů (většinou placených). Pokud tedy sledujete pouze české kanály, tak počítejte s tím, že většina z nich nevysílá ani ve formátu 16:9 a na vyšší rozlišení než má norma PAL také zapomeňte.

V dalším díle si exaktně dokážeme některé skutečnosti, takže očekávejte grafy a hromady fotek.

Poznámka na závěr: Nevybírejte si televizi podle obrazových dispozic, které předvádí v obchodě (nejčastěji velká hala - osvětlení kolem 2000 luxů), protože si zákonitě vyberete špatně. Neposoudíte ani kvality tuneru, takže se musíte spolehnout především na recenze a doporučení. V prodejně se pak soustřeďte na některé pomocné informace - například na rok výroby / uvedení na trh (vyhněte se levným typům často postaveným na technologiích starších generací - například plazmy dnes překročily 10 generaci).


Tento článek vznikl ve spolupráci s webem Audiality.cz

Za zapůjčení Plazmového a LCD televizoru děkuji společnosti Panasonic.

Plazmová TV vs LCD - která technologie je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama