Pokec o železe #012 - Umělá inteligence kam se podíváš a ještě nám asi zdraží grafiky!
i Zdroj: Depositphotos/sdecoret
Článek Pokec o železe #012 - Umělá inteligence kam se podíváš a ještě nám asi zdraží grafiky!

Pokec o železe #012 - Umělá inteligence kam se podíváš a ještě nám asi zdraží grafiky!

Václav Vlček

Václav Vlček

16. 2. 2023 10:23 41

Microsoft oznámil nasazení Chat GPT do vyhledávání a v Google se probudili ze zlatého snu. Umělá inteligence válcuje další obory. A protože jí teď bude chtít každý a pohání jí výpočty na GPU, tak hádejte co přijde?

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

Když se loni objevily první reálné a praktické aplikace AI neboli umělé inteligence, zůstala spousta lidí zírat s otevřenou pusou. Nejdřív DeepL přinesl tak parádní překlady mezi všemi možnými jazyky, že se překladatelé začali hrozit o svojí práci. Potom přišly grafické generativní AI, které na požádání namalují cokoliv v jakémkoliv stylu. Takže grafici začali hromadně přidávat do svých resumé na první místo “Operátor grafické AI”. No a s příchodem ChatGPT modelu nám dokáže počítač psát články na jakékoliv téma a vesele konverzovat na jakékoliv téma. Většinou ani nemusíte poznat, že si nepíšete s umělou inteligencí. 

A toho se chytil Microsoft, který chce s AI propojit své vyhledávání Bing. Ten dneska používají asi jen uživatelé, co nevědí, jak ho přehodit na Google. Takže až budete hledat odpověď na nějakou tu zásadní otázku, jako třeba o čem ten vesmír vlastně je, tak místo nudného seznamu odkazů dostanete vysvětlení, že to je přece jasně číslo 42 a vůbec! Srandičky bokem, po dlouhé době má někdo šanci narušit hegemonii Google, pro který je vyhledávání hlavní zdroj příjmů. Takže se po ohlášení Microsoftu celý mamut otřásl a přešel do panic módu. No a o tom, co ta umělá inteligence vlastně bude moct nabídnout nejen při “googlení” a co udělá se zavedenými pořádky si budeme dneska povídat dneska.

Ale na začátku ještě probereme, proč je velká šance, že grafik bude zase málo. A budou drahé. A stojí za tím kdo jiný než … zase ta umělá inteligence!

Podcast už tradičně najedete nejenom u nás na webu, ale i na oblíbených službách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a Podcasty.cz. Pokud byste nás rádi viděli i na dalších službách, neváhejte to napsat do komentářů. Zařídíme. A nezapomeňte si náš podcast plný mouder přidat mezi oblíbené, aby vám neutekly nové díly.

A kdo bude tlachat o počítačích, hardware, technologiích, životě, vesmíru a vůbec?

Vašek Vlček - dlouholetý šéfredaktor PCTuning, muž co chtěl zůstat na pozadí. A nevyšlo to.

Zdeněk Obermaier - náš expert přes procesory, grafické karty a vlastně jakékoliv výkonné železo. Čím větší hi-end, tím líp!

Michal Rybka - jeho pravidelné úvahy si můžete přečíst každý pátek a pokud chcete víc, najdete ho v Levelu.

Mirek Ježek - náš mistr novinkář a expert přes všechno od herního příslušenství po notebooky a desktopy

Pokec o železe #012 - Umělá inteligence kam se podíváš

Pokec o železe #012 - Umělá inteligence kam se podíváš

Microsoft oznámil nasazení Chat GPT do vyhledávání a v Google se probudili ze zlatého snu. Umělá inteligence válcuje další obory...

16. 2. 2023 3
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama