premio-3010n-notebook-s-pentiem-4-m
Mobilní zařízení Článek Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M

Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 3. 2003 00:00 16

Seznam kapitol

1. Premio - čech se zahraničním rodokmenem 2. Technické specifikace 3. Procesor - jeho chlazení a... výměna 4. Design a provedení notebooku 5. Premio 3010N - výkony a závěr

Tato recenze je zvláštní hned z několika důvodů: jednak je první recenzí notebooku kterou na PCtuningu publikujeme, jednak se jedná o notebook, který je, v době kdy je zrovna uváděna nová mobilní platforma Intel Centrino, ještě vybaven mobilním procesorem Intel Pentium 4 - M. Obě záležitosti však mohu jednoduše vysvětlit: se stále rostoucím výkonem notebooků už bylo načase podívat se i na tento druh počítačů. Co se týče mobilních Pentií 4 - tak ty zde budou ještě hodně dlouho, zejména v nižší a střední třídě notebooků (předpokládám, že po uvedení Centrina, tyto procesory podstatně zlevní a stanou se ještě více přístupnějšími).

Reklama

Tato část patří, z hlediska hardware, mezi nejzajímavější - proto přehled začneme právě ni. Testovaný notebook byl vybaven mobilním procesorem Pentium 4 (jádro Northwood, 0.13um) taktovaným 1.7GHz. Tento procesor jsem se rozhodl na čas nahradit 2GHz (také mobilním) Pentiem 4.

Poznámka: Kliknutím na menší obrázky zobrazíte jejich větší varanty.

Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M
i Zdroj: PCTuning.cz

Společný prostor procesoru a chladiče je poměrně snadno přístupný - nachází se pod víčkem umístěným vzadu na spodní ploše notebooku. Procesor byl zapečetěn, my jsme měli od ATcomputers odpovídající montážní manuály ale hlavně "povolení vstupu" :-)

Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M
i Zdroj: PCTuning.cz


vpravo vidíte procesor překrytý tělem chladiče, vlevo nahoře je vidět část černěného žebrování

V pravé části procesorového prostoru se nachází "vzduchotechnika". Vzduch je nasáván kruhovou mřížkou vespod notebooku (nezakrývat!) a tepelně řízeným odstředivým ventilátorem je hnán přes žebrování chladiče do výdechu umístěného u panelu I/O portů.

Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M
i Zdroj: PCTuning.cz


pro lepší přehlednost je foto chladiče zrcadlově otočené...

Vlastní chladič je opravdu zajímavým kouskem - teplo z měděné destičky umístěné nad procesorem (mobilní Pentia 4 nemají integrovaný rozváděč tepla / viz. obrázek níže) je odváděno tepelnou trubicí (heat pipe) naplněnou těkavou kapalinou přímo do měděného žebrování přes které proudí chladící vzduch. Tato část chladiče se skrývá pod plastem vlevo nahoře (na něm vidíme nožičku notebooku).

...vlevo je umístěn "výdech" chladícího vzduchu
i Zdroj: PCTuning.cz
...vlevo je umístěn "výdech" chladícího vzduchu


notebook je, narozdíl od některých levných typů využívajících desktopové procesory,
osazen skutečným mobilním Pentiem 4 (Northwood, 512kB cache, 400MHz)

Chlazení notebooku a jeho šetřící režim

Jak již naznačil náš nedávný článek o mobilních procesorech jsou mobilní Pentia 4 (Northwood) poměrně náročnými odběrateli energie (a z toho plyne i zároveň výraznými zářiči tepla). Proto pro mně bylo chlazení tohoto notebooku příjemným překvapením. Regulovaný odstředivý ventilátor je velmi tichý a při běžném provozu jen zřídkakdy přecházel do režimu vyšších otáček. Výjimkou byl 2h zátěžový test (Dnet klient), kdy větrák jel skutečně naplno - stačilo však test na 30-40s přerušit a otáčky znovu klesly na nižší úroveň.

Pokud byl notebook osazen původním procesorem Pentiem 4-M 1.7GHz připadalo mi chlazení více než odpovídající (za mého normálního provozu: Word / Photoshop / FrontPage / IE6 jel větrák stále na minimální otáčky), pokud jsem jej osadil 2GHz procesorem, při zátěžovém testu se notebook již začal poměrně hodně zahřívat (i když k vypnutí počítače nedošlo - až na vyšší teplotu se zdálo, že je vše OK). 2GHz procesor zde není problémem, otázkou je pouze jeho dlouhodobý provoz v situaci kdy je vysoce zatěžován.

Poznámka: Jelikož notebook hojně využívá možností systému Enhanced SpeedStep (viz. dále) kdy se systém, pokud není plného výkonu třeba, ihned přepíná do úsporného (a tím zaroveň "chladného") režimu, je otázka dimenzování (nebo případného poddimenzování) chlazení 2GHz procesoru hodně diskutabilní.

Enhanced SpeedStep

Narozdíl od starší verze tohoto režimu který znal provoz "na síť" a "na baterie" jsou nyní k dispozici dva režimy: "normální" a "úsporný". Mezi těmito režimy se notebook automaticky přepíná ať je napájen bateriemi nebo sítí a to podle požadavku na výpočetní výkon.

  • Normální režim: procesor je při něm taktován svou nominální frekvenci - v našem případě tedy 1.7 respektive 2GHz.
  • Úsporný režim: u těchto procesorů je procesor vždy taktován 1.2GHz, ať je jeho specifikace jakákoliv (1.6 - 2.2GHz). Samozřejmostí je, že v tomto režimu je ještě více snížené napájecí napětí procesoru (procesor však, narozdíl od procesorů rodiny Centrino, neumí podle potřeby vypínat jednotlivé části jádra). Odhaduji, že notebook v tomto režimu stráví více než 90% provozní doby.

Poznámka: V praxi je přepínání natolik transparentní, že nepoznáte, jede-li notebook na normální nebo úsporné frekvenci.

Test výdrže baterii

Pro účely testování výdrže bateriového provozu notebooků jsme u nás zavedli novou testovací metodiku. Tou je kontinuální přehrávání filmu uloženého na disku ve formátu DivX. K tomuto úkolu je totiž třeba odvést určité množství práce, která nejenom stálá a poměrně snadno "změřitelná" (měří se doba přehrávání videa do "uspání" notebooku) ale docela dobře reprezentuje běžné zatížení procesoru.

Poznámka: Pokud bychom testovali výdrž baterii benchmarky které běží na různě taktovaných procesorech rozdílnou rychlostí, neobdrželi bychom relevantní výsledky časové výdrže, jelikož by se zároveň lišila i časová práce (počet renderovaných FPS, počet vyzkoušených klíčů) odvedená různými procesory.

Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M
i Zdroj: PCTuning.cz
Premio 3010N - notebook s Pentiem 4-M
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovalo se s nainstalovaným kodekem DivX 5.02 film ve formátu DivX 4 (zvuk: stereo v mp3). Obraz se zobrazoval na panelu notebooku v okně 720x576 (nepoužívali jsme externí TV / VGA výstup), jas byl nastaven na minimum.

PCtuning battery test: 3h : 02min, hodnocení: velmi dobré

Zajímavostí je, že notebooku stačil k absolvování tohoto testu úsporný režim - nezáviselo tedy na použitém procesoru. Předpokládám však, že je málo pravděpodobné, že byste např. při cestě vlakem komprimovali film do formátu DivX (tento "task" je jeden z mála, kdy je třeba plného výkonu po velmi dlouhou dobu).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama