Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc | Kapitola 3

Dušan Šimonovič

Dušan Šimonovič

18. 6. 2009 03:00 41

Seznam kapitol

1. Základní popis a charakteristika 2. Vstupy a výstupy 3. ION v akci 4. Hodnocení a závěr

Nastává čas zmenšování, redukce a zeštíhlování. Výkon prostě pro spoustu uživatelů už není parametr, dle kterého by si vybírali počítač a vlna levných mini notebooků následována tzv. „nettopy“ je toho důkazem. V mnoha situacích dneska jednoduše hraje prim design, velikost, malá spotřeba a nízká cena.

Reklama

Čtenáři nám snad prominou, když do této kapitoly zkopírujeme postřehy z recenze AspireRevo. Konfigurace Prestigio ION PC je z pohledu výkonu téměř navlas stejná a tedy i výkonnostní parametry jsou identické.

Srdcem počítače je nVidia ION – jednočipová „čipová sada“ obsluhující Intel Atom. Obsahuje grafické jádro vybavené 16 shader jednotkami na frekvenci 1 100 MHz a samotné pracuje s taktem 450 MHz. Paměť je sdílená a proto je lepší používat dvoukanálové zapojení, což je i tento případ. Výrobce přístroj osadil 2GB paměti uspořádané ve dvou 1GB modulech.  Ještě lepší by bylo použít procesor s vyšší FSB, v tomto případě jde však klasicky o starší Intel Atom N230.

Samotný Ion umí ještě o kousek víc, než Prestigio ION PC nabízí uživatelům. Podporuje například až 6 SATA zařízení a 12 USB portů – taková nálož by se na přístroj této velikosti pochopitelně nevešla a pro většinu případů by asi byla i zbytečná, jen by zvýšila cenu zařízení.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní konfigurace může obsahovat 160 nebo 250 GB disk, procesorem je vždy Intel Atom N230 s frekvencí 1,6 GHz (stejný výkon jako Atom N270 přítomný ve většině levných mini notebooků – odlišuje se vyšší spotřebou na úrovni 4 W TDP, jde tedy o „stolní“ verzi).

Standardním operačním systémem pro Prestigio ION PC je Windows XP nebo Vista Home Basic, pokud chcete ušetřit, lze vybrat i verzi bez operačního systému a nejbližších několik měsíců spokojeně běžet na RC verzi Windows 7. Tu jsme na testovaném kousku vyzkoušeli a běžela velmi dobře - subjektivně rychleji než Vista i XP.

Aplikační výkon a běžná odezva při používání je dostatečná. Nejvíce jí omezuje samotný Atom a přechod z výkonného počítače nebo notebooku negativně pocítíte velmi rychle. Není to však nic tragické, ačkoliv využívat počítač osazený Atomem například pro střih videa či editaci fotek je spíše nouzovým řešením hraničícím s masochismem. Pro běžné aplikace se tedy výkon příliš neodlišuje od rozšířených mini notebooků na bázi Intel Atom, ačkoliv i při práci v systému je příjemné mít solidní akceleraci rozhraní. To oceníte speciálně u zmíněných Windows 7.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Poznámka: Výkon Prestigio ION PC je shodný s AspireRevo R3600

Aplikační benchmarky se při srovnání s klasichkým Atomem na chipsetu Intelu pochopitelně moc neliší. Při hrách se však karta radikálně obrací, protože výkon GeForce 9400 se běžně používanými GMA950 a X3100 nedá vůbec srovnávat.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


Poznámka: Výkon Prestigio ION PC je shodný s AspireRevo R3600

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


Poznámka: Výkon Prestigio ION PC je shodný s AspireRevo R3600

Tyto měření pochází přímo od nVidie, protože při krátkém testování nebyl čas a prostor na instalaci a zkoušení takého množství her. Vyzkoušeli jsme například Sims 3 nebo velmi zábavný Portal na HL 2 enginu - obě hry byli v rozumném nastavení bez problémů hratelné, a zkušenosti napovídají, že tyto výsledky jsou celkem reálná odpovídající čísla. Nvidia se tady neměří s konkurenční ATi, která by šlapala GeForce na kuří oko. Srovnání s integrovanou grafikou Intelu je pro Nvidii o poznání jednodušší.

Nečekejte žádné extrémní zázraky od počítače, který stojí jak dvě lepší grafické karty. Hodí se na nenáročné hraní běžných titulů, poskytne dostatek zábavy pro normálního uživatele a nabídne dostatek zábavy pro v podstatě všechny dětské či ženské herní tituly na trhu.

Velkým konkurentem ION-u by teoreticky mohli být „nettopy“ vybavené grafickou kartou ATI Radeon 3450. Výkon této grafiky by měl být teoreticky vyšší, problémem je však čipová sada Intel, která s nasazením grafiky nepočítá a Radeon proto trpí na příliš pomalém připojení přes PCIe ×1.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřebulze hodnotit jako velmi dobrou. V nezatíženém stavu se pohybuje kolem 20 až 21 W a v zátěži nikdy nepřesáhla 30 W.

Výkonné GPU lze využít kromě her i mnoha jinými způsoby, kterým jsme se podrobně věnovali v minulé recenzi. Velkou bolestí však zůstává náročnější flash obsah, s kterým si slabý Atom neumí dobře poradit. Jde například o HD videa na YouTube nebo jiných službách pro sdílení videa. Řešením by v dohledné době mělo být opět GPU – nVidia slibuje spolupráci s Adobe na přípravě nového Flash playeru, který za pomoci vhodných ovladačů bude video obsah akcelerovat. Podle předběžných informací od PR zastoupení by měla být nová, GPU akcelerovaná verze Adobe Flash dostupná v nejbližší době. Napovídá tomu i oficiální tisková zpráva. Uvidíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama