Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc | Kapitola 4

Dušan Šimonovič

Dušan Šimonovič

18. 6. 2009 03:00 41

Seznam kapitol

1. Základní popis a charakteristika 2. Vstupy a výstupy 3. ION v akci 4. Hodnocení a závěr

Nastává čas zmenšování, redukce a zeštíhlování. Výkon prostě pro spoustu uživatelů už není parametr, dle kterého by si vybírali počítač a vlna levných mini notebooků následována tzv. „nettopy“ je toho důkazem. V mnoha situacích dneska jednoduše hraje prim design, velikost, malá spotřeba a nízká cena.

Reklama

Další nettop na bázi nVidia ION byla opět hezká zkušenost. Výkonné GPU zjemňuje nebo úplně vymazává mnoho neduhů úsporného Atomu, díky čemuž jsou ION-ové počítače vhodné i na náročnější multimédia či základní hry.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Tchajwanský mini počítač v české distribuci má skutečně miniaturní rozměry, nízkou spotřebu a dobře vyřešené chlazení – v tomto směru se rozhodně není na co stěžovat. Mírně ořezaná výbava portů (ve srovnání s AspireRevo) nevadí, čistě digitální video výstup také není velkou překážkou pro cílovou skupinu zákazníků.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

V čem je teda klíčový rozdíl? V ceně. Asbis nasadil agresivní cenovou politiku a za konfiguraci s 2GB operační paměti a 160 GB diskem si řekne pouze 5 490 Kč s DPH za verzi bez operačního systému a 6 990 Kč s DPH s licencí Windows XP nebo Vista Home Basic. Pro srovnání základní AspireRevo přijde na necelých 9 tisíc – značný finanční rozdíl vyvažuje hlavně bohatší výbavou zahrnující jednoduchou myš, mini klávesnici, drobné reproduktory, Wi-Fi modul a Premium verzi operačního systému Vista.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Prestigio ION PC nabízí hlavně větší variabilitu. Můžete si vybrat vyhovující klávesnicí ze široké nabídky, neplatit zbytečně za Wi-Fi, když jej nevyužijete a nebo si za něj naopak připlatit 399 Kč v podobě USB modulu.

Díky příjemně nízké ceně se stává z Prestigio ION PC velice zajímavá alternativa k nejrůznějším specializovaným HD přehrávačům, které většinou v téhle cenové kategorii ještě ani nenabízejí vestavěný harddisk. Velkou výhodou je fakt, že se jedná o klasický počítač a ne proprietární řešení, které může, ale nemusí být kompatibilní se všemi používanými nebo chystanými formáty. Proti tomu do Windows jen doinstalujete poslední verzi  vašeho oblíbeného codec packu a máte vystaráno. Nemluvě o tom, že  se v případě Prestigio ION PC jedná o klasický počítač, takže na něm můžete vedle sledování filmů dělat všechno co na běžné mašině. A to může být nezanedbatelná výhoda, pokud se chcete zbavit dotěrné rodiny, která vám okupuje váš hlavní pracovní či herní stroj. 

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Pochopitelně kdo někdy zkoušel přehrávat HD video s využitím hardwarové akcelerace grafiky jistě může namítnout, že to opravdu není triviální záležitost, kterou by zvládnul běžný BFU. Ale pokud si jednou vyšlapete cestičku a nastavíte pořádně freeware přehrávač Media Player Classics Home Cinema (link směřuje na stránku s nejnovějšími buildy), poradí si Atom i s 1080p zdrojem včetně zobrazení titulků.


Samozřejmě není využití Prestigio ION PC omezené jen na multimédia, bude z něj solidní kancelářský stroj v jakékoliv firmě. Minimální spotřeba, nízká cena a dostačující výkon pro naprostou většinu kancelářských aplikací by mohla být zajímavým lákadlem.

Prestigio ION PC - mini počítač za pět tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


Produktu Prestigio ION PC udělujeme stříbrnou hvězdu
Miniaturní multimediální počítač za skvělou cenu

Klady a zápory

Prestigio ION PC

Klady

Zápory

+ velmi malé rozměry - bez analogového 5.1 výstupu
+ minimální spotřeba - příliš jasné světlo diod
+ dostatečně výkonné GPU - někomu můžě chybět optická optická mechanika
+ nízká základní cena  

Cena včetně DPH od 5 490 Kč


Za zapůjčení děkujeme společnosti Asbis, která je výhradním distributorem v ČR.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama