Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence

Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 10. 2020 03:00 264

Seznam kapitol

1. Architektura RDNA2 2. AMD Smart Access Memory, nižší lag 3. DirectX 12 Ultimate a ray tracing 4. Detailní specifikace karet 5. Preview výkonu 6. Závěr

Zdá se, že AMD dostává do formy nejen při návrhu procesorů, ale už i v oblasti grafických karet. Tentokrát už v těsném závěsu za Nvidií představilo trojici nových grafických karet, které jsou přímým konkurentem i pro nejvýkonnější modely RTX 3080 a RTX 3090. Přinášejí vysoký výkon, který je stejně jako v případě Nvidie za nezvykle příznivé ceny.

Reklama

Protože zatím nemáme od AMD o mnoho víc informací, než se objevilo ve videích z prezentace a detailnějších specifikací na stránkách výrobce, víceméně vám převyprávím obsah prezentace a místy jej doplním o komentář s tím, že pár dalších snímků a komentářů doplním ještě průběžně po vydání, protože kvůli tomu nechci vydání článku odkládat o několik dalších hodin.

U GPU chce AMD postupovat obdobně jako u procesorů, má naplánované postupné vylepšování architektury RDNA navržené speciálně pro hraní. Na snímku z prezentace AMD udává jako svůj cíl stát se lídrem v poměru výkon/watt. V první generaci navrho architekturu RDNA tak, aby přinesla padesátiprocentní navýšení výkonu proti předchozí architektuře GCN. A u RDNA2 prý chtěli v tomto trendu pokračovat a navrhnout další architekturu, která přinese další padesátiprocentní zlepšení efektivity. A k tomu přidali i cíl dosáhnout vedení i v oblasti výkonu.

Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence
i Zdroj: PCTuning.cz

Laura Smith už to upřesnila, že cílem AMD bylo získat prvenství v rámci výkonu v ekosystému. A chtěli navrhnout architekturu se sadou technologií, které budou moci herní vývojáři využívat napříč všemi platformami. RDNA2 je navržená jako architektura pro konzole, PC i další.

Cílem bylo zlepšit všechny klíčové vlastnosti čipu. AMD chtělo nabídnout výpočetní jednotky s vysokým výkonem, revoluční infinity cache, přelomový design pro vysoké rychlosti a nabídnout pokročilé technologie.  Klíčové jsou výpočetní jednotky, při jejichž návrhu AMD vylepšilo všechny jejich aspekty s využitím technologií vyvinutých při návrhu procesorů. AMD přepracovalo pipeline aby agresivně maximalizovalo výkon při minimálních přesunech dat. To vše umožnilo navýšit. Výpočetní jednotky tak mají o 30 % vyšší energetickou efektivitu, díky čemuž mohou běžet rychleji.

Při přechodu z rozlišení 1440p na 4K se objem dat, která je třeba přesouvat, zhruba zdvojnásobí. AMD kvůli tomu vytvořili vyrovnávací paměť s vysokou hustotou a rychlostí vycházející z cache použíté u Zen 3, ale optimalizované pro grafické karty. Říkají jí infinity cache. Minimalizuje omezení u DRAM, latence a spotřebu. V kombinaci s 256b rozhraním GDDR6 získali více než dvojnásobnou efektivní paměťovou propustnost proti tradičním řešením s 384b sběrnicí a pamětmi GDDR6 při nižší spotřebě.

Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro herní výkon je důležitá vysoká frekvence. AMD úpravou návrhu a zlepšením architektury podařilo navýšit takty proti minulé generaci o třicet procent navzdory využití stejného 7nm procesu.

Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence
i Zdroj: PCTuning.cz

Spojením všech těchto tří novinek – navýšení taktu úpravou návrhu, zvýšení efektivity vylepšením návrhu a navýšením výkonu na takt pomocí infinity cache – se AMD podařilo dosáhnout 54% navýšení efektivity a překonat tak původně stanovený cíl.

Preview AMD Radeon RX 6000: nečekaná konkurence
i Zdroj: PCTuning.cz

S Microsoftem AMD spolupracovalo na implementaci nových technologií z balíku DirectX 12 Ultimate – DirectX Ray Tracing, variable rate shading, Mesh shaders a sampler feedback. A RDNA má podporovat i API Microsoft Direct Storage pro rychlejší načítání dat z disku do grafické karty.

Díky všem zlepšením nabídnou nejvýkonnější modely s architekturou RDNA2 dvojnásobný výkon oproti špičkovým modelům z předchozí generace při vyšší efektivitě.

Následovaly první ukázky herního výkonu. Byly rozdělené do dvou bloků, takže na tomto místě je přeskočím a budeme se jim věnovat ke konci článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama