Proč a jak za časů izolace něco dělat rukama
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Proč a jak za časů izolace něco dělat rukama

Proč a jak za časů izolace něco dělat rukama | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 2. 2021 03:00 17

Seznam kapitol

1. Bez praxe nejsou koláče 2. Ponorka jak vyšitá 3. Skládejte 4. Naučte se automatizovat 5. Vyrábějte ve 3D 6. A nakonec klasika

Čím dál tím víc věcí děláme počítačově – a s tím se do jisté míry vytrácí tradiční zručnost. Je ale práce „rukama“ potřebná a užitečná i dnes? A pokud ano, jak se učit a cvičit v časech, kdy skoro ani nesmíme vystrčit nos ze dveří?

Reklama

Co ti ostatní? Dokážou bez vážných škod přežít? Ukazuje se, že současná ponorková simulace cesty na Mars, kdy většinu času trávíme povinně zavření doma, dokáže rozlomit nejeden vztah a vést k řadě rodinných problémů. Někomu z toho jebe částečně a někomu regulérně, takže se spolu s kámoši kapku zpevní pervitinem, naberou nějaké drogy a zbraně a jednou se projet, i když už přišli o papíry. Když musíš, tak musíš!

Nejsme navrženi tak, abychom trávili delší dobu v malém a uzavřeném prostoru. To vyžaduje specializovaný výcvik, pro který se ještě navíc vybírají lidé s určitými psychologickými předpoklady – a ti tvoří elitní posádky ponorek a kosmických lodí. Běžný smrtelník ale takto ustrojen není, většina nese špatně už jen to, že musí sedět na zadku.

A hlavně – co s rukama? Člověk se vyvinul díky vztahu oko-mozek-ruka, geneticky jsme předurčeni k tomu, abychom něco kutili. A to se dá nyní dělat jen celkem omezeně. Spousta lidí na home office v podstatě jenom tvrdne u počítače, na jednu stranu to máte „do práce“ pět minut od postele, ale na druhou stranu je pohyb značně omezen a moc toho rukama neděláte. Pravda, můžete se naučit leccos nového, například jak používat telekonference a jak si vypnout webcamový filtr pro kočičku, ale to jsou hlavně kognitivní schopnosti.

Za normálních okolností se dalo vypadnout a věnovat se nějakým aktivitám venku, jenomže teď máme lockdown a navíc zatracenou zimu. Co dělat? Modelaření je problém, protože lepidlem a barvami v nevětraném bytě přiotrávíte celou rodinu. To není dobrá volba.

Vařit, uklízet, správkovat, letovat – to lze dělat jen co zásoby a dostupnost obchodů dovolí.

Protože pokud jste se náhodou rozhodli zařídit si domácí dílnu až po vyhlášení omezení, tak jste nepochybně s překvapením zjistili, že si všechno musíte objednat po internetu. Ano, i tu blbou náhradní žárovku anebo zářivku jste si museli objednat po internetu, protože prodejny směly fungovat pouze jako výdejny – a nejeden člověk s ohromením zjistil, že když si tam zajde, tak sice žárovky uvidí na pultech, ale obsluha mu je nesmí prodat!

Nedobré časy čekaly ty, kteří se rozhodli zabavit se doma hraním – ale o tom už jsem psal. Ten, kdo toužil po konzoli nové generace anebo grafice nové generace, měl smůlu a pořád má smůlu – nejsou, pořád nejsou a dokonce nejsou ani notebooky s mobilními GeForce RTX 3000, protože už i ty kupují těžaři kryptoměn. Takže si ani nezahrajete, ani si nezamontujete novou grafiku do počítače, smůla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama