Proč je internetová divočina bez regulací dobrá věc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Proč je internetová divočina bez regulací dobrá věc?

Proč je internetová divočina bez regulací dobrá věc? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 6. 2018 03:00 24

Seznam kapitol

1. Pomáhat a chránit 2. Poslušně hlásím... 3. Bezpečnost především 4. Hloupé názory pro hloupé lidi 5. Klasifikace pravdy

Internet vznikl jako globální a svobodný prostor s minimálními regulacemi – a právě to vedlo k zásadním inovacím. Čím méně se státy snaží internet regulovat, tím je to pro všechny lepší. Naopak snaha regulovat internet povede jenom k jeho rozdrobení a ztrátě jeho původního smyslu.

Reklama

Paternalismus, který apriorně filtruje informace, je ve skutečnosti mnohem horší než volný tok informací, protože vytváří iluzi, že existuje jakási pravda a potom nepravda. Ideologická klasifikace pravdy je problematická, protože každý, kdo kontroluje tok informací, je motivován je upravovat – tomu se říká propaganda. A s propagandou máme ty nejhorší zkušenosti, každý, kdo koketuje s myšlenkou kontrolovat toky informací, by si měl vzpomenout na to, že právě tohle jsme tu před nedávnem měli.

Obrovským plusem internetu je to, že bez jakéhokoliv zastírání dal prostor všem svým účastníkům, aby šířili svoje myšlenky. Je to skvělá kvalita, protože máme přístup k těmto myšlenkám v jejich původní podobě. Oficiální instituce si mohou zoufat, ale ve skutečnosti pouze vidí pravdu: A díky tomu, že vidí pravdu, pochopí, proč potřebují popularizovat svoje pozice.

Moje zkušenosti s vědeckými institucemi jsou takové, že ty evropské nezřídka kašlou na propagaci a vidí ji jako nižší formu činnosti, kterou by se neměly zabývat. Podobně jako v hellénském světě vykresleném ve filmu Agora (2009) se oddělují od normálních lidí a mohou být velmi nepříjemně překvapeny důsledky. Americké vědecké instituce, které jsou vystaveny svobodě slova a konspiračním teoretikům od začátků, jsou s tím srovnány daleko lépe. V každém druhém čísle Scientific Americanu se objevuje další a další článek, který vysvětluje evoluční teorii, protože vědci tam musí neustále bojovat s velmi silným hnutím kreacionistů. Nemohou jim ucpat hubu, musí znovu a znovu vysvětlovat, což v mnoha případech nefunguje (protože kdo poslouchat nechce, ten neposlouchá), ale v mnoha případech to taky funguje. A o to přesně jde: Nepřestávat přesvědčovat a vysvětlovat.

Státní instituce by měly podporovat internet jako prostor pro svobodnou výměnu názorů. Pokud někoho pronásledujete, pouze přestanete vnímat to, co říká. A to nesmíte udělat, protože ve svobodném prostředí přestanete žít ve vlastní bublině a jste konfrontováni s realitou. Tak například pokud čtete islamistické texty jako časopis Dabiq či Rumiyah, přestanete chápat toleranci, se kterou tyhle magory chrání západní vlády a chtějí je „převychovat“. A už vůbec nepochopíte, proč je chrání progresivní levice, se kterou se shodnou tak maximálně v sociální politice a potřebě zničit křesťanství a kapitalismus. Je užitečné takové věci číst, je užitečné, aby šílenci mohli naplno říct, co si myslí a co doopravdy chtějí. Díky tomu víte, co jsou opravdu zač.

zdroj: maxpixel.net
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj: maxpixel.net

Proto je potřeba bránit cenzuře a bránit omezování svobody na internetu. Představa, že slovo je něco jako jed, které vám otráví mozek, je jednoduše absurdní. To, co vám otráví mozek, je nekritické přejímání informací z jedné strany – a to opravdu nelze nahradit nekritickým přijímáním informací z druhé strany.

A v tom vám ani stát, ani žádný komitét nepomůže, ten to naopak zhorší. Tady musíte pomoci jedině vy sami sobě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama