Projekt reDefined: dokonale odhlučněný počítač – hardware
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Projekt reDefined: dokonale odhlučněný počítač – hardware

Projekt reDefined: dokonale odhlučněný počítač – hardware | Kapitola 8

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

14. 6. 2017 03:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Odtučňovací kúra pro Fractal Define S 3. Rám z masivu na míru Define S 4. Odhlučnění "Level over 9000": vzduchotěsná skříň 5. Výběr zdroje a jeho chlazení 6. Grafická karta
7. Procesor, paměti a disk 8. Speciální vlastnosti 9. Povrchové úpravy dřeva: broušení a lakování 10. Usazení Define S do dřevěné kostry 11. Hotové části a co ještě zbývá

Chcete výkon? A ticho? Řešení existují. Každé ale má nějaké pro a proti. Projekt reDefined využívá alternativní přístup, který systém izoluje od okolí a tak docílí účinného odhlučnění. V druhém díle zkompletujeme skříň reDefined, podíváme se principy ultimátního odhlučnění a také se budeme kochat nad použitým hardwarem.

Reklama

Mít výkon i ticho najednou není nějaký speciální požadavek. To snad chce každý. Od projektu reDefined se ale chce více než jen odhlučnění výkonného hardware. Existuje totiž řada dalších věcí, které taková skříň může mít a zpříjemní tak uživateli tak každodenní používání ale i třeba údržbu.

Není neobvyklé vidět počítačový case, který je doslova plný prachu. A nejde o vlastnost jen nějakých levných sestav, ba naopak. Takový vodník totiž má mrak ventilátorů a ty mají tendenci nabírat prach a cpát ho mezi žebra radiátorů i dovnitř do skříně. Prachové filtry pomohou, o tom žádná, ale problém zcela neřeší. Mikroskopické částečky jimi projdou a za pár měsíců je na komponentách souvislá vrstva šedé špíny.

Projekt reDefined: dokonale odhlučněný počítač – hardware
i Zdroj: PCTuning.cz

Komponenty v projektu reDefined tímto problémem trpět nikdy nebudou. Téměř dokonalá izolace skříně od vnějšího světa zajistí nejen odhlučnění, ale zabrání i prachu, aby vnikal dovnitř. Je tak až neuvěřitelně uspokojující takový case po dvou letech otevřít a vidět komponenty, které se lesknou novotou a také "voní" právě tak, jako když je vybalíte z krabice.

Dalším faktorem, na který se u reDefined myslelo, jsou těžké grafické karty (obzvlášť pak s vodními bloky). V klasickém uspořádání skříně je karta neustále ohýbána silou gravitace, a nejen že se tak páčí PCIE slot, ale i samotná karta se časem pokřiví. Jaký dopad na životnost karty má tento jev, nedokážu říci, ale vzhledově jde o selhání.

Projekt reDefined: dokonale odhlučněný počítač – hardware
i Zdroj: PCTuning.cz

Backplate či výztuhy karty to částečně řeší, zde jsem ale šel ještě dál a celý case otočil o 90°. Karty tak pěkně visí ve vertikální poloze a gravitace působí převážně na samotnou skříň.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama