pruvodce-koupi-cenove-vyhodneho-ale-i-vykonneho-pc-pro-kveten-2005
Návody Článek Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro květen 2005

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro květen 2005 | Kapitola 11

Mino

Mino

19. 5. 2005 00:00 87

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Sestava do 20000Kč - CPU, RAM, MB, VGA 3. Sestava do 20000Kč - HDD, mechaniky,... 4. Sestava do 20000Kč - Shrnutí 5. Sestava do 30000Kč - CPU, RAM, MB, VGA 6. Sestava do 30000Kč - HDD, mechaniky,...
7. Sestava do 30000Kč - Shrnutí 8. Sestava do 40000Kč - CPU, RAM, MB, VGA 9. Sestava do 40000Kč - HDD, mechaniky,... 10. Sestava do 40000Kč - Shrnutí 11. Závěr

Každý z nás jednoho dne dospěje k názoru, že stávající mašina už nestíhá a musí se nevyhnutně upgradovat. Jsou dokonce i lidé, kteří mají tento pocit neustále. Proto se pokusím vám cestu mezi haldou komponent trochu usnadnit. Ale nebude to lehké. Rozdělil jsem počítače do tří kategorií, PC do 20000, 30000 a 40000Kč včetně DPH.

Reklama

Slušelo by se říct, kde sestavu vůbec kupovat. Každopádně zapomeňte na různé hypermarkety, či podobné "zajímavé instituce", které se prodejem PC přímo nezabývají. Dokonce bych radši vynechal i prodejce elektroniky (TV, hifi věže a někde v koutě pár počítačů). Ideální je specializovaný obchod s výpočetní technikou, případně bych nakupoval na internetu, což je velmi pohodlné a docela rychlé. Zboží, pokud je na skladě, je obvykle další den u vás na stole.

Otázkou také zůstává, jak se sestava dostane do kompletního stavu. Jedna pohodlnější možnost je ta, že si necháte vše udělat u jedné firmy. To má výhodu třeba v tom, že pokud vám zdroj odpálí desku, měli by vám nahradit všechny odpálené komponenty. Nevýhoda je v tom, že firma si zaúčtuje složení PC (několik stokorun až tisícovka) a navíc komponenty nemusí být vždycky nejlevnější. Naproti tomu, když si počítač skládáte sami, či s pomocí někoho zkušenějšího, můžete si vybrat každou jednotlivou komponentu co nejlevněji a tak ušetřit jak na součástkách, tak i na složení. Platí v případě, že vám počítač skládá dobrý kamarád. Není třeba mu za to platit, příště mu pomůžete vy, nebo jej pozvete třeba na pivo. Skládá-li vám počítač někdo jiný (známý známého,...) menší odměna neuškodí, ale i tak obvykle ušetříte.

A ještě takové poslední zamyšlení nad výběrem. Ujasněte si co chcete a co skutečně potřebujete (nejen teď, ale i s ohledem do budoucna). Zjistíte, že vaše skutečné potřeby se od toho snu docela slušně liší. Já bych taky chtěl vyměnit svou GF4 Ti za GeForce 6600/6600GT, ale když jsem si uvědomil, že bych to dělal jedině pro dobrý pocit z rychlého kompa (za poslední měsíc jsem si zahrál možná dvakrát a to stále bez trhání, tedy i bez nutnosti lepší grafiky), hned jsem od toho nápadu upustil.

Popřemýšlejte na kolik jste počítačoví nadšenci, u kterých se dají "zbytečně" drahé komponenty pochopit, stejně jako třeba u automobilových, kde se také nekouká na poměr cena/výkon třeba u takového Porsche, Ferrari a jim podobným. Rozmyslete si zda opravdu potřebujete tu a tam připlácet 500Kč za sice pěknou věc, ale takovou, kterou nikdy nevyužijete a můžete se s ní akorát tak chlubit před kamarády, že ji máte. Pokud si to pořádně promyslíte, můžete ušetřit nejednu tisícikorunu bez toho, aby se výkon, funkčnost či stabilita počítače nějak výrazně snížila. Za ušetřené peníze radši kupte své dívce nějaký pěkný dárek, efekt bude znatelnější. Přeji pěkný den.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama