Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným
i Zdroj: Apple
Článek Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným

Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným

David Jiránek

David Jiránek

31. 10. 2023 14:00 25

Seznam kapitol

1. M3 čipy 2. Nová barva Macbooku Pro a aktualizovaný iMac

Nevšední tisková konference Applu se tentokrát zaměřila čistě na počítačový hardware. Rodina čipů M se rozrostla o třetí generaci přinášející opět vyšší výkon a efektivitu. Kalifornská společnost navíc oživili vnitřnosti jednoho trochu zapomenutého stolního počítače.

Reklama

M3 čipy

Nejdříve se podíváme na M3 čipy. Před třemi lety Apple odstartoval přechod z x86 a Intelu na svoje vlastní křemíkové kousky postavené na ARMu. Na ně navázala druhá a nyní třetí generace. M3, M3 Pro a M3 Max (Ultra model zatím představen nebyl) sdílí 3nanometrovou výrobní technologii. Liší se ale počet CPU a GPU jader i maximální velikost jednotné paměti.

ProcesorM3M3 ProM3 Max
CPU jádra8až 12až 16
GPU jádra10až 18až 40
Max. velikost pamětiaž 24 GBaž 36 GBaž 128 GB

Nové grafické jednotky dostaly řadu klíčových vylepšení. Tou první je hardwarový ray tracing po vzoru například nového iPhonu 15 Pro. Zároveň nová architektura GPU odemkla dynamickou mezipaměť. Systém si tak alokuje paměť hardwaru podle toho, kolik je jí třeba. To by mělo odemknout další výkon u her a profesionálních aplikací. Apple také konečně nabídne Mesh Shading. Starší i nové Macbooky navíc obdrží herní režim, který zvýší výkon a minimalizuje odezvu u Bluetooth periferií (třeba ovladače). Důraz na hraní je zjevný, avšak největší překážkou stále zůstává samotná architektura.

M3
i Zdroj: Apple
M3
M3 Pro
i Zdroj: Apple
M3 Pro
M3 Max
i Zdroj: Apple
M3 Max

Vyšší výkon se týká také Neural Enginu a CPU. Ve všech případech ovšem Apple porovnává výkon hlavně s M1 čipy. Jednak je zde rozdíl vyšší, ale zároveň společnost láká na přechod ob jednu generaci.

Výkonnostní jádra u CPU jsou o 30 % rychlejší než v případě M1 čipů a o 15 % oproti M2. V případě úsporných jader jde o 50 % a 30 %. Posun z M2 na M3 je tak stejný, až vyšší oproti M1 a M2. V konečném důsledku je celkový výkon až o 80 % vyšší v porovnání M1 Max a M3 Max.

Profesionálům jistě udělá radost podpora až 128 GB RAM v případě M3 Max, které se dostanou do Macbooků Pro. U videí pak potěší podpora kodeku AV1, přičemž H.264, HEVC, ProRes a ProRes Raw zůstávají.

Sdílená paměť je ovšem terčem diskuze. Základní Macbooky Pro s cenou od 50 tisíc korun totiž začínají na kapacitě 8 GB. Zároveň Apple skrytě osekal propustnost. Paměť u M3 Pro nabídne 150 GB/s, tedy o 50 GB/s méně než M2 Pro. M3 Max s 14 CPU jádry se omezí na 300 GB/s a až s 16 jádry půjde o plných 400 GB/s.

Velkým tématem u Applu je také efektivita. M3 GPU dokáže nabídnout při poloviční spotřebě výkon stejný jako byl maximální u M1 čipů. Zároveň má M3 CPU nabídnout stejný výkon jako Core i7 1360P při čtvrtinové spotřebě. U GPU dokonce při pětinové spotřebě.

Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným
i Zdroj: Apple

Základní M3 čip nabízí 25 miliard tranzistorů, tedy o 5 miliard více než předchůdce. M3 Pro má 37 miliard a M3 Max pak 92 miliard tranzistorů.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama