Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným
i Zdroj: Apple
Článek Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným

Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

31. 10. 2023 14:00 25

Seznam kapitol

1. M3 čipy 2. Nová barva Macbooku Pro a aktualizovaný iMac

Nevšední tisková konference Applu se tentokrát zaměřila čistě na počítačový hardware. Rodina čipů M se rozrostla o třetí generaci přinášející opět vyšší výkon a efektivitu. Kalifornská společnost navíc oživili vnitřnosti jednoho trochu zapomenutého stolního počítače.

Reklama

Černý Macbook Pro

Apple M3 čipy okamžitě osadil do nových Macbooků Pro. Z oficiálního obchodu okamžitě zmizely M2 verze včetně posledního s touchbarem. Výběr tak bude o něco užší. Základem je 14palcový model se základní variantou M3, která vás vyjde na 49 990 korun. Za tuto cenu dostanete pouhých 8 GB RAM, které nelze upgradovat. Za dvojnásobek paměti si připlatíte 6 tisíc korun. V základu je také 512GB SSD.

M3 Pro a M3 Max si pak můžete užít ve 14palcové i 16palcové verzi Macbooku Pro. Ceny startují na 59 990 korunách a zde už se začíná na 18 GB sdílené paměti a opět 512 GB SSD.

Apple zároveň představil novou barvu Macbooků. Jde o vesmírně černou a je dostupná od nejlevnějšího M3 Pro modelu výše. Základní M3 Macbook Pro nabídne vesmírně šedou. Stříbrná zůstává napříč celým portfoliem.

Nové M3 Macbooky Pro si mohou užít všech výhod M3 čipů, jinak rozdílů u hardwaru moc nenajdeme. Údajně došlo k vylepšení chlazení a SDR jas se zvýšil na 600 nitů, což by mělo odpovídat externímu displeji Studio Display.

Rychlejší iMac

Zdálo se, že Apple na iMac trochu zapomněl. All-in-one počítač totiž dostal krátce po představení M1 tento nový čip a kompletně nový design. Od té doby na něj společnost nesáhla. Ostatně velkých změn se iMac nedočkal ani teď. Apple totiž vyměnil jen interní čipy z M1 na M3. Výsledkem by měl být až dvojnásobný výkon.

Ray Tracing zvládnou už i Macbooky, Apple ukázal čipy M3, překvapil ale něčím úplně jiným
i Zdroj: Apple

V základu jde o levnější zařízení než Macbook Pro. Přijde vás totiž na 39 990 korun, ale počítejte jen s 256GB SSD a 8 GB RAM.

Překvapení na závěr

Tisková konference už mířila ke konci, když se kamera zvedla k obloze, kde pomocí triků Měsíc přešel do Apple loga. Jak se ukázalo, vůbec nešlo o trikový záběr natočený kamerou, ale iPhone. Ostatně podle textu se celá prezentace včetně záběrů z dronů točila na iPhone 15 Pro Max a stříhala na Macu. Ohledně střihu o překvapení nejde, avšak natáčení z iPhonu čekal jen málokdo.

Video na Youtube bylo krátce po zveřejnění opět skryto, avšak kopie se již nachází volně na Twitteru (X). Ukazuje se, že Apple využil filmařské příslušenství včetně jeřábů, gimbalů a stativů, avšak do nich osadil iPhone. Rozhodně tak nejde o produkci, kterou můžete replikovat doma. Také nasvícení muselo být perfektní, jelikož byla řada záběrů točená v noci.

Vzhledem k vysokým produkčním kvalitám Apple eventů je využití klasického telefonu, ačkoliv ve spojení s drahým příslušenstvím, celkem překvapivé. Na druhou stranu se Apple dlouhodobě snaží využívat vlastní výrobky, tudíž bylo jen otázkou času, kdy k tomuto dojde.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama