Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: BenQ
Monitory Recenze Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory | Kapitola 3

Jan Pánek

Jan Pánek

1

Seznam kapitol

1. Úvod a specifikace 2. Speciální stojan, bohatá konektivita 3. Funkce pro programátory 4. Výsledky měření a závěr

O některých funkcích jste doposud neslyšeli, monitor BenQ RD280UA nastavuje nové standardy a překvapivě užitečné funkce pro programátory.

Reklama

Displej a možnosti panelu

Jedná se o IPS panel, ten na sobě má další dodatečné vylepšení. Povrchová úprava je matnější než u jiných monitorů, to zcela to eliminuje odrazy méně světlých objektů, takže monitor má opravdu daleko k tomu, aby se choval jako zrcadlo. Světlé zdroje odlesků jsou utlumeny a oproti jiným monitorům je zde zachována krásná čitelnost textu.

Test odlesků při posvícení mobilem na plochu displeje v jinak tmavé místnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Test odlesků při posvícení mobilem na plochu displeje v jinak tmavé místnosti

Panel se soustředí na co nejzřetelnější podání detailů, tedy kresby jednotlivých písmen na obrazovce. Díky tomu si programátor buď nebude tolik namáhat oči díky ostřejšímu textu, nebo si může nastavit nižší zvětšení a uvidí toho na obrazovce více. Každopádně rozlišení 3840 × 2560 px na 28,2“ je opravdu krásně zřetelné, má jemnost 164 ppi a například oproti QHD rozlišení na 27“ se jedná o jasný krok vpřed.

Výrobce to vše doplňuje o rychlé ovládání a barevné presety. Nejprve různé nastavení barev – máte možnost volit mezi sRGB pro přesné barvy, uživatelským nebo cinematickým nastavením pro docela přesné barvy v gamutu DCI-P3. Režim elektronického papíru přepne displej do černobílé, ale matnost ani zrnitost povrchové úpravy není dostatečná, aby displej připomínal E-ink.

Programátory budou zejména zajímat dva režimy přímo pro ně – jeden optimalizovaný na den a druhý na noc. Ty si může ještě přizpůsobit v jasu, kontrastu, ostrosti, saturaci nebo vyvážení bílé. Není problém nastavit třeba oranžové podsvícení na noc, ale asi by bylo jednoduší měnit skutečně teplotu barev v Kelvinech než červený, zelený a modrý barevný kanál zvlášť.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: BenQ

Mnoho funkcí se soustředí na ochranu očí, jednou z nich je „Night Hour Protection“. Ta umí ještě více snížit jas, běžný jasový rozsah monitoru je 50 až 410 nitů, což je typické i pro ostatní monitory. Pokud využijete tuto funkci, můžete se dostat s minimálním jasem až na 1,6 nitu na bílé barvě a u černé mi sonda ukazovala nulu – tedy i na takto nízkém jasu dostanete velmi dobrý kontrast. To ostatní LCD monitory neumí a pro představu – 1,6 nitu je méně, než když snížíte jas svého mobilu na minimum.

Tím ochrana očí nekončí, přítomná je hardwarová funkce omezení modrého světla, ale i další softwarové nastavení s možností ovlivnit sílu efektu. Vedle toho monitor umí kompenzovat vadu oka mezi zelenou a fialovou. Další příjemnou funkcí je i snímač a algoritmus, který umí přizpůsobit jas obrazovky aktuálnímu okolnímu světlu.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: BenQ

Monitor má i ambientní osvětlení v podobě MoonHalo. Tentokrát se nejedná o funkci pro hráče, ale svícení za displej umožňuje rozptýlit světlo do okolí, takže tolik nebolí oči při koukání do monitoru v jinak tmavé místnosti. Tato funkce má nastavitelnou intenzitu nebo i teplotu bílé barvy, případně může fungovat automaticky podle snímače okolního světla.

Přední panel

BenQ monitoru přidalo modul pod obrazovku a nazývá jej Function Bar. Ten se skládá z dotykového tlačítka, LEDkových signalizací a jednoho tlačítka na spodní straně, jemuž lze přiřadit funkci. Na spodní straně jsou i vypínací tlačítko a joystick pro ovládání OSD menu.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: PCTuning.cz

Dotykové tlačítko přepíná mezi světlým (denním), tmavým (nočním) režimem pro kódování a posledním vybraným barevným režimem v menu. Můžete tak efektivně střídat tři nejpoužívanější barevné profily. U všech můžete rychle nastavit jas, kontrast a filtr modrého světla, přičemž u kódování ve tmě lze zapnout a změnit sílu „Night Hour Protection“.

Mohou vám tam svítit i tři kontrolky pro „Night Hour Protection“, filtr modrého světla a chytrou regulaci podsvícení. Pokud by vás to naopak rušilo, lze diody i vypnout.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: PCTuning.cz

Snímačů je v monitoru více, jeden se týká i přítomnosti osoby před monitorem. Pokud se před ním v nastavitelné vzdálenosti po dobu nastaveného času nikdo nenachází, monitor ztlumí jas. BenQ to prezentuje jako funkci zajišťující bezpečí, ale v tom případě by bylo lepší, kdyby rovnou i počítač přešel do režimu spánku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama