Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: BenQ
Monitory Recenze Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory | Kapitola 4

Jan Pánek

Jan Pánek

1

Seznam kapitol

1. Úvod a specifikace 2. Speciální stojan, bohatá konektivita 3. Funkce pro programátory 4. Výsledky měření a závěr

O některých funkcích jste doposud neslyšeli, monitor BenQ RD280UA nastavuje nové standardy a překvapivě užitečné funkce pro programátory.

Reklama

Barvy, hraní a spotřeba

Abychom se zde nevěnovali jen funkcím, ale i reálně naměřeným hodnotám, sesumírujeme je v následujících odstavcích. Monitor má dobré podání barev, v barevném gamutu sRGB dosahuje průměrné odchylky deltaE 1,1 a maximální 4,2, to je dáno desaturovanou modrou barvou, která bude dělat problémy i v DCI-P3. Výrobce ani nikdy nedodržuje přesné vyvážení bílé na 6500K, ale spíše na teplejších 6100K, což se také mírně projevuje na přesnosti barev – ty jsou stále na dobré úrovni, ale nejsou perfektní.

I uniformita podsvícení nebo vyvážení bílé po celé ploše displeje sklouzává spíše k průměru. Monitor se spíše soustředí na zřetelnost a odlesky. Pozorovací úhly jsou výborné, ale monitor má z bočního pohledu mírné IPS glow, tedy jednolitá tmavá plocha nepůsobí černě. Programátorům, kteří budou sedět přímo před monitorem, to nebude vadit, podobně ani nepoznají průměrnou uniformitu panelu. Kontrast je přitom dobrých 1147 : 1.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: PCTuning.cz

Zastavím se ještě u herních schopností monitoru, ten při svých 60 Hz není určen na hraní, ale s ohledem na nízkou obnovovací frekvenci odvádí dobrou práci. Průměrná pixelová odezva činí 9,7 ms, překmitů je jen minimum a všechny pixelové přechody se vejdou do časového okna 16,7 ms daného obnovovací frekvencí. I input lag 8,1 ms je na 60Hz monitor dobrý. 

Příkon monitoru se pohybuje mezi 18 a 41 W pro bežný minimální a maximální jas, to jsou pro tuto úhlopříčku a hodnoty jasu běžná čísla. Typická spotřeba při jasu 120 nitů činí 22 Wattů, takže programování několik hodin denně nebude mít žádné výrazné dopady na platbu za elektřinu.

Závěr

Po hardwarové stránce se jedná o povedený monitor, soustředí se především na maximální zřetelnost a dobrou povrchovou ochranu proti odleskům. Má také dobrý kontrast nebo skvělý rozsah mezi minimálním a maximálním jasem. Barvy jsou obecně přesné až na modrou, která přesahuje deltaE 3,0, což je bráno jako hranice pro profesionální použití. Monitor nemá předpoklady pro náročnější hraní her.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: BenQ

To nejzajímavější se děje u konstrukce, konektorů a potom u ovládání a softwaru. Monitor má dvě verze a ty se liší ve stojanu, jedna obsahuje běžný stojan, druhá speciální monitorové rameno. To má několik kloubů a jednotlivých ramen a umožňuje opravdu pokročilé nastavení displeje do chtěné pozice. Monitor můžete připojit pomocí HDMI, DisplayPortu nebo USB-C, které podporuje až 90W zpětné nabíjení nebo KVM přepínač. K dispozici je i USB rozbočovač se čtyřmi downstreamy.

Monitor má celou plejádu funkcí pro programátory, většina snahy míří na ergonomii, komfort při dlouhodobém používání a ochranu zraku. Můžete si nastavit kontrolky, které vás ujistí o nastavení speciálního nočního režimu nebo filtru modrého světla, dále si můžete nastavit upozornění na pravidelný odpočinek nebo ambientní osvětlení – to vše se může přizpůsobit aktuální míře světla v místnosti díky senzoru a inteligentnímu režimu. Mezi režimy lze snadno přepínat a můžete si nastavit i funkční tlačítko.

Recenze monitoru BenQ RD280UA. Dosud nevídané funkce pro programátory
i Zdroj: BenQ

Pokud si jako programátor kupujete nový monitor, při podobném rozlišení a úhlopříčce zaplatíte okolo 10 000 Kč. To je čistě za zobrazovadlo s dobrou ergonomií; jakmile chcete další funkce, postupně si musíte připlácet. Například povedený kancelářský monitor Dell U2724DE stojí asi 12 000 Kč a také nabídne dobrou konektivitu a skvělý displej. Případně 24" varianta BenQ RD240Q se dá koupit na Alze za 10 000 Kč.

BenQ RD280UA vyjde na asi 17 000 Kč, což pro občasné kódění a při minimálním využívání monitoru nemusí dávat smysl. BenQ RD280U bez monitorového ramena, ale jinak shodnou výbavou stojí 15 000 Kč. Ale jakmile využijete funkce navíc a monitor budete používat ve dne i v noci, tak se ony funkce mohou projevit jak na aktuální produktivitě, tak na dlouhodobém zdraví. To už je na zvážení a pro časté používání takovýto monitor již může mít smysl a v dlouhodobém měřítku bude šetřit vaše oči i záda.

BenQ RD280UA

Verdikt

Jedná se o povedený monitor pro profesionální programátory, kteří pracují ve dne i v noci. Ti totiž potřebují kvalitní monitor pro co nejvyšší produktivitu v daný moment, ale i dlouhodobou ochranu svých očí. BenQ RD280UA myslí se svými speciálními funkcemi přesně na tyto případy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělý matný povrch
Velmi jemný obraz
Přizpůsobivost monitorového ramene
Funkce ochraňující zrak
Skvělá konektivita
Intuitivní ovládání
Jen 60 Hz
Průměrná uniformita obrazovky
Lehký IPS glow při pohledu ze strany
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama