Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: Vlastní foto PCTuning.cz
Monitory Recenze Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče

Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče | Kapitola 5

Jan Pánek

Jan Pánek

33

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace 2. Ergonomie, ovládání, provozní vlastnosti 3. Hraní her 4. Barvy, multimédia, HDR 5. Závěr

LG 34GS95QE-B je aktuálně nejrychlejší 34" OLED monitor na trhu. Díky tomu je ideální volbou pro náročné hráče, ale s HDR a vysokým jasem je také skvělý pro sledování filmů.

Reklama

Pro jaké účely si tedy chtít pořídit LG 34GS95QE-B? Prvním důvodem je jistě hraní rychlých počítačových her, v nich vyniknou silné stránky monitoru jako rychlá pixelová odezva, nízká latence a velmi ostrý obraz při rychlém pohybu. Tento panel má také 240Hz obnovovací frekvenci, zatímco aktuálně prodávané monitory mají typicky 175 Hz.

Monitor je také velmi dobrý pro sledování multimédií, má širší poměr stran 21:9 a jeho silnou stránkou je matná povrchová úprava a hlubší černá během dne, zatímco konkurence může mít mírně sytější barvy. LG je také ideální pro HDR obsah díky vysokému maximálnímu jasu.

Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: Vlastní foto PCTuning.cz

OLEDy se běžně nekupují pro kancelářské používání, ale tento monitor s ním nebude mít zásadní problémy. Vypalování pixelů v krátkodobé zápůjčce neotestujeme (pro hraní nebo filmy nepředstavuje problém) a LG poskytuje dvouletou záruku. Na poměry OLEDů je i spotřeba příjemná a jedinou vadou na kráse zůstávají barevné lemy na hranách. Na ty se však dá zvyknout, takže by se nemělo jednat o zásadní překážku. Každopádně kancelářská práce by neměla převažovat nad hraním, což platí při pořizování jakéhokoli OLEDu.

Pro náročné hráče akčních her je OLED monitor ideální volbou, pokud na něj mají peníze. Na trhu jsou však i další OLED monitory s jinými úhlopříčkami. Tím, že jsou na trhu pouze dva výrobci panelů OLED (LG a Samsung), není výběr mezi úhlopříčkami až tak velký. Oba výrobci mají pokryté 34“, 32“ a 27“ úhlopříčky.

Pro hráče jsou mírně zajímavější monitory s panely od LG (najdete je také v monitorech od Asusu nebo Aceru), protože poskytují vyšší obnovovací frekvence. Čerstvě na trh proudí 32“ monitory s 240 Hz při 4K rozlišení, ale jdou přepnout na Full HD při 480 Hz. V průběhu léta nebo podzimu na trh přijdou také 27“ 480Hz QHD monitory s panely WOLED, což je v podstatě obdoba testovaného monitoru s poměrem stran 16:9.

Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Hráči tedy konečně začínají mít pořádně na výběr, a to do něj promlouvají i modely s panely QD-OLED od Samsungu. Při výběru konkrétního modelu se tedy soustřeďte i na výrobce panelu. Pokud chcete ještě vyšší obnovovací frekvence a více standardizovaný poměr stran 16:9, tyto 27“ a 32“ alternativy jsou velmi dobré.

Pokud však chcete velmi rychlý OLED s poměrem stran 21:9, testované LG je aktuálně nejlepší volbou na trhu. Cena pod 30 000 Kč v době psaní recenze odpovídá i dalším OLEDům, ale také lze očekávat, že monitor bude postupně zlevňovat, jak se na trh budou dostávat novější modely. Musíte počítat s tím, že kupujete prémiový monitor vyšší třídy.

 

LG 34GS95QE-B

Verdikt

Povedený herní monitor OLED, který je také skvělý na multimédia. Poskytuje dobrou ergonomii pro dlouhé hraní nebo sledování filmů. Díky poměru stran 21:9 či HDR s maximálním jasem 1300 nitů je vhodný pro sledování širokoúhlých filmů nebo pro lepší periferní vidění při hraní. S 240 Hz poslouží zejména náročným hráčům akčních her, ale je dostatečně univerzální i pro další činnosti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Rychlá pixelová odezva
Výborná ostrost obrazu
Nízká latence
Syté barvy
Dobrá ergonomie
Matná povrchová úprava a hluboká černá
Vysoký maximální jas
HDR1000
Pořadí subpixelů
Menší barevný gamut oproti QD-OLED
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama