Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: Vlastní foto PCTuning.cz
Monitory Recenze Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče

Recenze monitoru LG 34GS95QE-B: Ultraširokoúhlý OLED pro nejnáročnější hráče | Kapitola 4

Jan Pánek

Jan Pánek

33

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace 2. Ergonomie, ovládání, provozní vlastnosti 3. Hraní her 4. Barvy, multimédia, HDR 5. Závěr

LG 34GS95QE-B je aktuálně nejrychlejší 34" OLED monitor na trhu. Díky tomu je ideální volbou pro náročné hráče, ale s HDR a vysokým jasem je také skvělý pro sledování filmů.

Reklama

Druhým důvodem pro pořízení tohoto monitoru je sledování obsahu. Mnoho filmů je dnes v nahráváno v poměru stran 2,39:1, což se velmi blíží poměru stran 21:9. Pro sledování filmů v tomto širokoúhlém formátu na počítačovém monitoru aktuálně není lepší poměr stran. Samozřejmě lze na monitoru sledovat i obsah s poměrem stran 16:9, ale budete mít po bocích černé pruhy.

Všechny herní režimy zároveň upravují i barvy, takže na většinu z nich bude monitor v režimu širokého barevného gamutu. Abyste jej přepnuli do barevného gamutu sRGB, musíte změnit herní režim na sRGB. Proč je to důležité?

Pro obsah SDR se běžně používá gamut sRGB, takže při ponechání výchozího širokého barevného gamutu budou zobrazené barvy saturovanější, než by měly být. Tedy budou nepřesné vůči realitě a uměleckému záměru. U obsahu HDR se naopak využívají široké barevné gamuty a zde zjednodušeně lze říct, že větší barevný gamut je lepší.

Pokrytí sRGB gamutu
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokrytí sRGB gamutu
Pokrytí DCI-P3 gamutu
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokrytí DCI-P3 gamutu

Pro přesné barvy s SDR tedy zapínejte režim sRGB, ten omezí barevný gamut panelu na 98% pokrytí sRGB. V něm má přesné barvy s průměrnou barevnou odchylkou deltaE 1,4 a maximální odchylkou deltaE 3,7, což dostačí všem kromě profesionálů upravující fotky či videa.

Jinak monitor pracuje v širokém barevném prostoru DCI-P3. I v něm má přesné podání barev s průměrnou odchylkou deltaE 1,3 a maximální 3,3. Monitor je tedy vhodný pro sledování multimédií i jejich zpracování na jiné než profesionální úrovni. Díky OLED panelu má monitor i perfektní pozorovací úhly a rovnoměrnost podsvícení.

HDR

Pro HDR je dnes důležitých několik parametrů, jde o široký barevný gamut, vysoký jas a bitovou hloubku. U ní začneme, protože monitor má 10 bitů na kanál, což je na rozdíl od LCD pro OLEDy standard. Díky tomu dokáže zobrazit více odstínů barev, což je důležité právě pro široké barevné gamuty.

WOLED nemá až tak syté barvy jako konkurenční QD-OLED od Samsungu, ale rozdíly nejsou zásadní. Testovaný monitor má maximální objem barev na úrovni 131 % sRGB, zatímco QD-OLEDy mívají přes 140 % sRGB, maximálně okolo 160 % sRGB. Díky tomu mají QD-OLEDy také přesnější pokrytí DCI-P3 barevného gamutu, ale v tomto ohledu je vždy důležitější barevná odchylka, kterou má testované LG velmi nízkou.

Nyní se více zaměříme na jas, kde nás budou zajímat dvě vlastnosti skrývající se za zkratkami PQ EOTF a svítivost při různých APL. Druhá jmenovaná zkratka odkazuje na vlastnost panelů OLED, kdy se při různých procentuálních pokrytích displeje bílou mění maximální jas. Pokud je bílá zobrazená jen na velmi malém procentu jinak černého displeje, displej svítí nejvíc.

Při zmenšování plochy, na které je zobrazená bílá, se zvyšuje svítivost displeje
i Zdroj: PCTuning.cz
Při zmenšování plochy, na které je zobrazená bílá, se zvyšuje svítivost displeje

Zde se tedy vracíme ke grafu z úvodu. Tentokrát bude klíčová horizontální osa určující procento obrazovky rozsvícené bílou (respektive primárními barvami). LG je v tomto ohledu lepší než QD-OLED panely od Samsungu, které maximální dosahují „jen“ 1000 nitů a také typicky mají nižší jas i v průběhu křivky. Pokud tedy chcete co nejvyšší jas, tento WOLED odvede dobrou práci, ale mini LED monitory v tomto ohledu mohou být lepší (resp. budou mít jinou charakteristiku).

Nyní se podíváme na PQ EOTF křivku. Ta říká, jak moc monitor svítí, když mu přijde požadavek na zobrazení určitého jasu. Filmy jsou typicky masterované na 1000 nitů, takže při postprodukci se do dat dostane informace, že například exploze má svítit přesně 1000 nity a my nyní změříme, jak moc přesně monitor zobrazuje jas.

Červená křivka ukazuje, jakou jasovou odezvu by měl monitor mít. Zelená a modrá křivka ukazují skutečnou jasovou odezvu monitoru při různých nastaveních
i Zdroj: PCTuning.cz
Červená křivka ukazuje, jakou jasovou odezvu by měl monitor mít. Zelená a modrá křivka ukazují skutečnou jasovou odezvu monitoru při různých nastaveních

Pro nejpřesnější podání jasu musíte zvolit režim Gamer 1 a potom záleží na nastavení maximálního jasu (Peak Brightness). Jak je zřejmé z grafu, nízké nastavení zastropuje maximální jas na 500 nitech, zatímco vysoká možnost jej pustí až na 1000 nitů. Podle volby se budete pohybovat lehce pod či nad referenční křivkou.

Monitor je tedy vhodný na sledování obsahu HDR, a to zejména díky nekonečnému kontrastu daném možností vypnout podsvícení každého pixelu. Také má široký barevný gamut, 10bitové barvy a velmi vysoký jas. U něj si však dejte pozor na nastavení, určitě používejte režim Gamer 1 a zvažte preferenci saturovanějších barev, ale nižšího maximálního jasu na nízké nastavení maximálního jasu, nebo až 1000nitového jasu, ale ne tak saturovaných barev na vysokou volbu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama