Router Asus RT-AX86U prakticky: Porty a bezpečnost
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Router Asus RT-AX86U prakticky: Porty a bezpečnost

Router Asus RT-AX86U prakticky: Porty a bezpečnost | Kapitola 2

Petr Šaroun

Petr Šaroun

1. 7. 2021 22:48 14

Seznam kapitol

1. Router s Wi-Fi 6 AP, který jsem si musel vyprosit 2. Těžba Chia (XCH) – trable s ukládáním a síť 2.5 GbE 3. Chia (XCH) abyste vůbec dostali odměnu 4. Jak zajistit přístup do (nejen) klienta Chia z internetu
5. Ochrana vnitřní sítě 6. Blokování škodlivých stránek 7. Závěr

Dnes se opět podíváme na ASUS RT-AX86U. Budeme hovořit o potížích spojených s nastavením připojení pro těžbu Chia, ale klidně si za to můžete dosadit některé herní servery nebo obdobné serverové programy. Řada problémů je společných.

Reklama

Těžba Chia (XCH) – trable s ukládáním a síť 2.5 GbE

Zdůrazňuji, že v článku hovořím hodně o problémech spojených s Chia, ale klidně si za to můžete dosadit některé herní servery nebo obdobné serverové programy. Řada problémů je společných.

Chia (XCH) byla/je jednoduše móda, fenomén a trend, kterého se chytla velká hromada lidí.
A část lidí to obratem zase všechno prodala. Možná to nemusela být nejšťastnější volba, kdo ví.

Proč to pustili? Protože cena Chia rapidně klesá.
Za hodně práce můžete dostat místo původních několika tisíc dolarů jen pár (navíc teoretických) stovek.

Kurz Chia (XCH)
i Zdroj: PCTuning.cz
Kurz Chia (XCH)

Kdo si pořídil Chia jako investici, teď nejspíš oprávněně pláče. Jestli bych já osobně radil do Chia teď investovat? Ne. Vůbec? Spíš ne. Ale pokud máte zbytečnou diskovou kapacitu, proč se nezúčastnit?

A také – a na to nezapomínejme – je to první, skutečně davově těžená kryptoměna. Osobně si myslím, že Chia ještě neřekla poslední slovo. Teď opadla první vlna. Pokud máte diskovou kapacitu, třeba je dobrý čas čekat na další vlnu. Jako surfař, který si počká. Chia, které vytěžíte později, můžete také později prodat. Anebo z toho taky vůbec nic nebude.

Pro ty, kteří se této akce nezúčastnili, takhle vypadá běžící Chia klient:

Běžící Chia klient
i Zdroj: PCTuning.cz
Běžící Chia klient

Kolega Zdeněk napsal výborný úvod do těžby Chia, já bych k němu asi doplnil to, že na těžbu Chia se vyplatí procesory AMD.

Ploty

Základem těžby je generování velkých balíků dat, základní má cca 100 GB (gigabajtů). Nějaký váš počítač s běžícím klientem Chia, na kterém máte uložené ploty, je každou chvíli tázán, jestli náhodou nemáte „výherní“ plot. Když tento počítač vypnete, nemůžete získat odměnu. Pokud jste online a jste vybráni, získáte 2 Chia, což je něco mezi nulou a X tisíci dolarů, podle toho, jak se Elon Musk zrovna vyspí. Ostatně přesně tohle zjistili majitelé Bitcoinů.

Těžba a Skladování plotů

Ve výsledku musíte mít 24 hodin denně puštěný počítač s klientem Chia. Tento počítač by měl mít co největší úložnou kapacitu (na něm jsou uložené hotové ploty) a měl by mít co nejmenší spotřebu elektřiny. Oproti tomu počítač na těžbu Chia musí být rychlý, spotřeba není důležitá a měl by mít rychlé SSD.

Zmíním, že se těžba Chia ještě pořád optimalizuje, nároky se snižují a projekt se posouvá kupředu.

Může to být realizováno třeba takhle:

Rychlé propojení
i Zdroj: PCTuning.cz
Rychlé propojení

Úsporné úložiště dostupné 24/7 drží už natěžené ploty. Pokud je to NAS, musí mít virtualizaci, aby na něm mohl běžet klient Chia (třeba pod Windows). Nastavit to není složité, můžete si poskládat PC z nějakého „odpadu“, nebo použijete NAS s virtualizací. Návod na virtualizaci na NAS jsem popsal třeba ZDE.

Poznámka: Slabý procesor v úložišti nemusí (!!!) být dost rychlý na přímou synchronizaci Chia, můžete to obejít tak, že nejprve synchronizujete těžící počítač a úložiště synchronizujete s domácím počítačem. Jinak se vám bude klient Chia na pomalém procesoru synchronizovat třeba i týden nebo dva.

Přesun Plotů

Vytěžený (vygenerovaný) plot přesouváte z SSD, které je řádově rychlejší než historický 1 GbE. Data budete kopírovat na úložiště s rotačním diskem (HDD). Moderní pevné disky (HDD) zvládnou zapisovat data 180 MB/s až 250 MB/s. Bohužel, z 1 GbE vymáčknete tak 100-115 MB/s, což znamená, že se to bude kopírovat klidně 15 minut místo 6-8 na rychlé síti.

Proč může být 1 GbE otravný:

  • Data mohou být podávána přes 1 GbE tak malou rychlostí, že pevný disk, na který se zapisuje, střídavě pracuje a střídavě odpočívá, což může vést k pobíhání hlavičky po ploše disku.
  • Lepší herní počítač dokáže vygenerovat až jeden plot za hodinu (při 6 současně rozpracovaných plotech) a během té hodiny je na 12–15 minut síť totálně zabitá kopírováním 100 GB plotu.
  • Pokud generujete 6 plotů najednou, aby se každou hodinu dokončil jeden plot, je to 24 × 15 minut času, který se musí čekat.

Síťové karty pro 2.5 GbE

Síťové karty pro 2.5 GbE se dnes už dávají na všechny lepší desky a taky se dají dokoupit za pár korun z Číny nebo draze u nás. Psal jsem o nich třeba v testu 2,5Gb switche.

10Gbitová síť

S 2.5 GbE sítí bude limitujícím faktorem rychlost pevného disku, samozřejmě můžete použít RAID a ze dvou pomalejších udělat jeden rychlý disk. To je optimální řešení do chvíle, než se jeden z těch disků v RAID porouchá a vy přijdete (dvoj) násobek vytěžených plotů. Řešení to má, do úložiště přidáte klidně malý SSD disk a data nejprve přesunete rychlostí ~500 MB/s (limit SATA) po síti a až pak je uložíte na finální disk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama