Sapphire Pulse Radeon RX 6600 Gaming 8GB: malý, ale skvělý
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Sapphire Pulse Radeon RX 6600 Gaming 8GB: malý, ale skvělý

Sapphire Pulse Radeon RX 6600 Gaming 8GB: malý, ale skvělý | Kapitola 27

Adam Vágner

Adam Vágner

13. 10. 2021 20:26 9

Seznam kapitol

1. Představení karty 2. Testovací sestava 3. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 4. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 5. Aliens vs. Predator 6. Death Stranding (TAA, DLSS) 7. F1 2020 (TAA, DLSS) 8. Far Cry New Dawn 9. GTA V 10. Metro Exodus, bez ray tracingu 11. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 12. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 13. The Division 2 14. The Witcher 3
15. World of Tanks 16. Chování boost v AvP - performance 17. Chování boost v F1 2020 – BIOS OC 18. Boost v Metro Exodus – BIOS OC 19. Boost ve World of Tanks – BIOS OC 20. Spotřeba sestavy 21. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 22. Chování ventilátorů 23. Hlučnost 24. Teplota GPU 25. Průměrný výkon 26. Cena, poměr cena/výkon 27. Závěrečné shrnutí

AMD dnes uvádí na trh Radeon RX 6600. V recenzi se podíváme na první model z řady Pulse od Sapphire. Po konstrukční stránce jde o jednoduchou kompaktní kartu, provozními vlastnostmi ale potěší víc než leckteré modely s velkým příplatkem.

Reklama

Závěrečné shrnutí

U dříve testovaného výkonnějšího modelu RX 6600 XT je doporučená cena stanovená na 379 dolarů, doporučenou českou cenu stanovilo AMD níže na 9739,99 Kč. U RX 6600 je snížená na 329 dolarů, což by při zohlednění kurzu dolaru a započtení DPH znamenalo asi 9100 korun. Když uvážíte, že před dvěma lety jste mohli obdobně výkonné karty pořídit za obdobné peníze, není to terno, ale aktuální situace je diametrálně odlišná a ceny jsou jinde. Jenže to se bavíme o cenách oficiálních, otázka je, jak budou vypadat ceny v obchodech. Radeony RX 6600 XT, které by měly stát pod deset tisíc, neseženete ani za těch osmnáct. Na uváděné ceny se tedy nejspíš jen tak nedostanete, snad jen v případě, že ke kartě pořídíte rovnou i zbytek herního počítače, se jim můžete přiblížit.

Asi nemá smysl vypočítávat poměr cena výkon ve srovnání s RTX 3060 naceněnou rovněž na 329 dolarů, protože od jejího uvedení se ceny posunuly daleko nad to, co doporučuje Nvidia a o 329 dolarech za RTX 3060 si můžete nechat zdát.

O moc moudřejší nebudeme ani z poměru cena/výkon u reálných tržních cen, ty můžeme zase jenom věštit z karet a ani Jolanda by u nich asi neviděla víc než velký špatný.

Výkonem nemá novinka AMD mezi kartami poslední generace prozatím přímého konkurenta. Nvidia skončila s uváděním nových GeForce u RTX 3060, pro níž je výkonnostním soupeřem spíše výrazně výkonnější RX 6600 XT a roli konkurenta pro RX 6600 tak sehrává starší RTX 2060. A pokud patříte ke šťastlivcům, kteří kdysi pořídili RX 5700 nebo RTX 2060 ještě za normální ceny, s RX 6600 byste si příliš nepomohli ani z hlediska výkonu, ani z hlediska poměru cena/výkon a o něco lepší by to bylo jen u spotřeby.

Čekal bych, že na tom bude RX 6600 ve srovnání s RX 6600 XT s výkonem o něco lépe, pár procent jí ale můžeme přičíst k dobru, protože srovnáváme model na referenčním taktu proti přetaktované RX 6600 XT.

Obdobně jako u starších modelů platí, že novinka podporuje i Ray Tracing a efekty FidelityFX včetně Super Resolution coby alternativy k DLSS od Nvidie. FSR v této fázi podporuje méně her a ani kvalita převzorkování taktéž není přímo srovnatelná, každá má své výhody a nevýhody, ale s dalším vývojem se tato technologie může v obou ohledech více přiblížit

Oproti GeForce má obecně nižší výkon při aktivních efektech využívajících ray tracing. Výhodou proti GeForce je pak podpora FreeSync na starším rozhraní HDMI 2.0 a s tím i mnohem širší podpora adaptivní vertikální synchronizace u monitorů a televizorů s tímto letitým rozhraním. A 8 GB paměti, díky kterým bude morální životnost karty o něco delší než v případě 6GB modelů GeForce.

Sapphire Pulse Radeon RX 6600 Gaming 8GB

Kvůli aktuální situaci na trhu už nám nové modely grafických karet nějaký ten pátek nedělají zdaleka takovou radost jako v době, kdy se bitcoin plácal na čtyřech tisících dolarů. Z toho pramenící blbou náladu mi přesto tento Radeon v provedení Pulse aspoň trochu spravil. Vypadá přesně tak, jak bych si modely ze spodní části nabídky představoval.

Kvůli referenčním taktům sice nevyhraje souboj s konkurenčními modely o to, kdo bude o dvě procenta výkonnější a ani v grafech s dosahovanými teplotami chladič kartu neudrží pod magickou hranicí 60 °C, ale jen na normálních 75 °C. Jenže tato karta to ani nepotřebuje, nesnaží se pumpovat do čipu maximum, které AMD nebo Nvidia dovolili a za každou cenu ždímat z čipu 40 MHz navíc, aby soupeře v grafech loupla o půl snímku za sekundu.

Podstatné je, že při teplotách kolem přes 70 °C nemusí tolik roztáčet ventilátory a povětšinou je chladič tichý, trochu víc je slyšet jen když se ventilátory roztáčejí kvůli rychlému nárůstu teplot při prudké změně zátěže – typicky po startu hry, pak jsou otáčky vyrovnanější. Díky nižšímu příkonu 132 W už nejsou slyšet ani cívky. Regulace je vyladěná tak, aby teploty držela na rozumných hodnotách a raději šetřila ventilátory. Něco podobného nebývá u základních modelů zvykem, u nich se výrobci často nerozpakují ventilátory hnát přes dva tisíce otáček, aby pak více vynikly kvality vyšších modelů.

Pokud se spokojíte s výkonem a funkcemi Radeonu RX 6600, ve všech ostatních ohledech se vám musí Pulse líbit. Spotřeba je nízká, teploty jsou průměrné a nikterak vysoké a chlazení je tišší než u řady prémiových modelů, které se ženou za vyšším výkonem, nebo nemají pořádně poladěnou regulaci. Přitom bude levnější než lépe vybavené modely. Vypadá obyčejně, není to na lámání rekordů v přetaktování, ale od karty na každodenní nepotřebujete víc, než Pulse nabízí, proto mu udělíme stříbrné ocenění.

Sapphire Pulse Radeon RX 6600 Gaming 8GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon pro nejpoužívanější rozlišení 1080pnižší výkon v ray tracingu ve většině aktuálních her s jeho podporou
Spotřeba, poměr výkon/watt proti minulé generaciKvůli aktuální ceně a poměru cena/výkon nemá smysl upgradovat z karet minulé generace
Tíché chlazení s dostatečnou rezervou a tiché cívky 
Bez zátěže pasivní chlazení 
Podpora DX12 Ultimate 
8 GB paměti 
FreeSync i na HDMI 2.0  
Hrubě orientační cena s DPH: 10 500 Kč
Sapphire Pulse Radeon RX 6600 Gaming 8GB: malý, ale skvělý
i Zdroj: PCTuning.cz

Modely AMD Radeon RX 6600 z nabídky CZC.CZ

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama