Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon?

Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon? | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 11. 2010 03:00 41

Seznam kapitol

1. Sapphire Radeon HD 6850 - Dostupný Radeon 2. Sapphire Radeon HD 6850 1GB - Představení 3. Sapphire Radeon HD 6850 1GB - Detaily karty 4. Sapphire Radeon HD 6850 1GB - Pohled do nitra karty 5. Testovací sestava 6. Testovací hry a metodika 1/2 7. Testovací metodika 2/2
8. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 9. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 10. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 11. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage 12. Shrnutí výkonu a ceny 13. Spotřeba, teploty, přetaktování 14. Závěr

Uplynul měsíc od uvedení druhé generace DX11 grafických karet s čipem od AMD, v dnešním testu si prohlédneme nereferenční verzi od Sapphire - ta jediná je u nás také dlouhodobě i skladem. Jak tiché bude chlazení, a kam se dostaneme s přetaktováním? Kromě toho se také zaměříme na poměr cena a výkon.

Reklama
Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Z pohledu výkonu není mnoho co řešit. Karta pracuje na základních frekvencích a výkon lze navýšit jedině taktováním, kam až vás karta pustí a o kolik tedy výkon stoupne už bude individuální. Obecně jen zopakuji, že Radeon HD 6850 je o kousek výkonnější než obě GeForce GTX 460 a na výkon Radeonu HD 5850 mu chybí také jen několik procent. Jde o střední třídu se vším všudy, která jistě nezklame žádného kupujícího.

Vlastnosti

Jelikož výkon je na úrovni všech ostatních karet se základními frekvencemi, bude se zákazník rozhodovat podle dalších vlastností karty. Tím nejdůležitějším bude chladič a jeho chod. Zde nejsou důvody k obavám, Sapphire vyrobil tiché chlazení za všech okolností a do herního počítače bez zbytečné hlukové zátěže mohu kartu doporučit. Také teploty jsou solidní, kdy chlazení nabízí dostatek výkonu i pro vysoké taktování karty. Ze nás zřejmě omezí jen třífázové napájení. I tak výsledek 930 MHz není špatný, a i z hlediska taktování budete jistě spokojeni. Důležitá je také malá spotřeba a možnost připojení až šesti LCD panelů. Zajímavá je také možnost použít přibalenou utilitu k ovládání a taktování karty.

Osobní názor

Ceny Radeonů HD 6850 se pohybují těsně nad 4000 Kč s DPH. V tuto chvíli je na našem trhu nejlevnější model od MSI za 4160 Kč. Nevím jak tichá tato karta je, nemohu ji tedy doporučit bez testování. Ušetřené 200 Kč by vás totiž v případě hlučného chladiče mohly pak mrzet. Sázkou na jistotu jsou karty Asus a Sapphire, které jsme testovali a můžeme doporučit. Také jejich cena je víceméně stejná, liší se o desetikoruny. V případě, že bych dnes vybíral grafickou kartu kolem této cenové hladiny, byl by Radeon HD 6850 jasnou volbou.

Zajímavý výkon, možnost připojení několika LCD, slušná spotřeba a možnost dalšího taktování povyšuji nad možnosti o pár set levnější GeForce 460. Ostatně ta bude hned na začátku příštího roku (+/- cca za měsíc) nahrazena další generací, kupovat ji za současné ceny, tedy už spíše nedoporučím. Zdali se budete při koupi Radeonu HD 6850 rozhodovat mezi dnes dostupnými výrobci, volte spíše dle sympatií ke značce. Všechny karty jsou víceméně stejné, liší se jen chlazením a cenou.

Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 6850 1GB DDR5 poskytuje server Heureka.cz

Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafickou kartu do testu zapůjčil Sapphire

Sapphire Radeon HD 6850 – Král poměru cena výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama