Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky | Kapitola 15

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

25. 3. 2011 11:00 37

Seznam kapitol

1. Engine Empire s podporou DirectX 11 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK na nejvyšší DX9 detaily – země 4. Výsledky GK na nejvyšší DX9 detaily – moře 5. Výsledky GK na střední detaily – země 6. Výsledky GK na střední detaily – moře 7. Vliv procesoru na hru – země 8. Vliv procesoru na hru – moře
9. Vliv nastavení na hru I. 10. Vliv nastavení na hru II. 11. Vliv nastavení na hru III. 12. Vliv nastavení na hru IV. 13. Galerie in game screenshotů (pozemní bitvy) 14. Galerie in game screenshotů (námořní bitvy) 15. Závěr

Strategie Total War vždy patřily k těm hardwarově nejnáročnějším hrám. Nyní na pulty obchodů dorazilo poslední pokračování Shogun 2 a my jsme jej nemohli vynechat z našeho testu. Ačkoliv zatím hra nepodporuje slibované DirectX 11 efekty a vyhlazování hran, je už tak náročná více než dost. Odmění se vám ale překrásnou grafikou.

Reklama
Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Shogun 2 je po technické stránce další typickou hrou série Total War. Pokud si to můžete dovolit, ve hře budete dlouho obdivovat epické bitvy tisíců mužů, na které se budete dívat pohodlně z výšky. Pokud se přitom rozhodnete, můžete si obraz pohodlně zvětšit až na jednotlivé vojáky, kteří jsou stále velmi detailně vymodelování.

Skvělá vizuální stránka je však pochopitelně vykoupena odpovídajícími hardwarovými nároky, které jsou pro tyto strategie také typické. Pokud si budete chtít ony nejvyšší detaily dopřát, měli byste doma mít to nejvýkonnější železo na trhu, nudit se nebude třeba ani duální AMD Radeon HD 6990. Stejně tak jsou vysoké nároky na výkon procesoru, zejména majitelé starších procesorů Core 2 Duo budou mít pravděpodobně s plynulostí problémy. Pokud chcete mít jistotu, dostanete ji až s procesory novější architektury Core i3 a vyšší.

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Celá záležitost s enormními nároky je navíc o to pikantnější, že Shogun 2 je zatím na trhu pouze v DirectX 9 verzi a není v něm možné zapnout vyhlazování hran (které hra potřebuje jako sůl, zuby jsou patrné úplně všude). Jakmile vývojáři vydají očekávaný patch a bude ve hře možné vyhlazování i DirectX 10/11 efekty zapnout, půjde vizuální stránka ještě o něco výš a nedělám si iluze, že ještě výrazně narostou nároky na výkon. Z Shogunu 2 se tak dost možná stane hra ve stylu Crysis, kde je možné nejvyšší detaily zapnout také až dnes po několika letech od vydání.

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako Crysis má však i Shogun 2 velké množství nastavení grafiky, po jejich snížení jdou nároky (a pochopitelně i vizuální stránka) drasticky dolů. Pokud tak Shogun 2 doslova „oholíte na kost“, stává se rázem z překrásné a pekelně náročné hry titul se slabou vizuální stránkou, který je však hratelný na kdejakém železe. Například s GeForce GTX 460 768 MB framerate rázem v rozlišení 1920 × 1200 vyletěl z nehratelných míst až na více než 100 fps! I majitelé slabších grafických karet se tak nemusí obávat, že by si Shogun 2 zahráli až za několik let.

Poděkování

Děkujeme partnerům Asus, Dell, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama