Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

25. 3. 2011 11:00 37

Seznam kapitol

1. Engine Empire s podporou DirectX 11 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK na nejvyšší DX9 detaily – země 4. Výsledky GK na nejvyšší DX9 detaily – moře 5. Výsledky GK na střední detaily – země 6. Výsledky GK na střední detaily – moře 7. Vliv procesoru na hru – země 8. Vliv procesoru na hru – moře
9. Vliv nastavení na hru I. 10. Vliv nastavení na hru II. 11. Vliv nastavení na hru III. 12. Vliv nastavení na hru IV. 13. Galerie in game screenshotů (pozemní bitvy) 14. Galerie in game screenshotů (námořní bitvy) 15. Závěr

Strategie Total War vždy patřily k těm hardwarově nejnáročnějším hrám. Nyní na pulty obchodů dorazilo poslední pokračování Shogun 2 a my jsme jej nemohli vynechat z našeho testu. Ačkoliv zatím hra nepodporuje slibované DirectX 11 efekty a vyhlazování hran, je už tak náročná více než dost. Odmění se vám ale překrásnou grafikou.

Reklama

Oficiální požadavky hry

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: Intel Core 2 Duo 2,0 GHz / AMD Athlon X2 4000+
Operační paměť: 1 GB (XP), 2 GB (Vista / 7)
Grafická karta: s 256 MB VRAM a podporou DirectX 9.0c
OS: Windows XP / Vista / 7

Doporučená sestava
Procesor: Intel Core i5 / AMD Phenom II X3
Operační paměť: 4 GB
Grafická karta: AMD Radeon řad HD 5000 / 6000 s podporou DirectX 11
OS: Windows Vista / 7

Na vysoké nastavení je Shogun 2: Total War pekelně náročný, ve hře je však současně také množství nastavení grafiky. Minimální nároky hry jsou tak poměrně nízké a dle tvůrců vám bude stačit slabší dvoujádrový procesor, 1 až 2 GB operační paměti a téměř libovolná grafická karta s 256 MB paměti a podporou DirectX 9.0c (platí pro hraní v rozlišení 1024 × 768).

Pokud si však budete chtít Shogun 2 vychutnat na vysoká nastavení, budete muset mít pořádně výkonnou sestavu s procesorem Intel Core i5 či alespoň tříjádrovým čipem AMD, 4 GB operační pamětí a výkonnou grafickou kartou s podporou DirectX 11. Rozhodně nebudou stačit levné modely jako ATI Radeon HD 5770, Shogun 2 plně využije i potenciálu duálního AMD Radeonu HD 6990.

Testovací sestava

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i7 920, který jsem přetaktoval na 3,6 GHz. Počítač byl dále osazen trojicí 2GB DDR3 pamětí Kingston na frekvenci 1600 MHz, systémovým pevným diskem Western Digital VelociRaptor a to vše na desce MSI Big Bang Xpower. Všechny komponenty jsem napájel 650W zdrojem Corsair a k zobrazení jsem použil 27" LCD monitor Dell U2711.

K testovaní jsem použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od Nvidia GeForce GT 240 až po AMD Radeon HD 6970. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 266.66, pro ATI Radeony pak Catalyst 11.2 WHQL. Oboje ovladače byly v nejnovější WHQL verzi, novější či přesně určené pro Shogun 2: Total War v době testování dostupné nebyly.

Metodika testování

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Shogun 2: Total War — strategie s enormními nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako předchozí díly má i Shogun 2 dva herní režimy, které se od sebe poměrně dost odlišují: pozemní a námořní bitvy. Během velkých bitev na pevné zemi se musí zobrazovat množství vegetace, budov a na scéně jsou tisíce jednotek. Během námořních bitev je ve hře sice jen „pár desítek lodí“, ale ty jsou velmi detailně zpracované včetně posádky, nemluvě o náročné animaci vody. Testoval jsem tak v obou herních režimech, kdy jsem si v bitvách čtyři proti čtyřem vytvořil náročný replay, ve kterém jsem pak pomocí programu Fraps měřil framerate.

Nastavení hry

 střední nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz
střední nastavení detailů


nejvyšší nastavení v DirectX 9 režimu

Jak už bylo řečeno v minulé kapitole, Shogun 2 je zatím možné hrát pouze v DirectX 9 režimu, podpora vyšších verzí bude aktivována až pomocí připravovaného opravného balíku. I tak je ale nová strategie velmi náročná a hru jsem tak testoval ve dvou režimech: nejvyšší nastavení a střední nastavení (obě nastavení v pozemní i námořní bitvě, celkem tedy ve čtyřech kombinacích). V obou režimech však pouze bez vyhlazování hran. Ani to totiž v současné době není možné zapnout (ačkoliv příslušná položka ve hře je). Pravděpodobně to bude možné jen v kombinaci s renderováním v DirectX 10/11 režimu po vydání očekávaného opravného balíku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama