SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

28. 2. 2019 03:00

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – přední část 4. Exteriér – zadní část 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Příklad montáže – základní deska, zdroj 8. Příklad montáže – disky, ventilátory 9. Příklad montáže – AIO chladič, dokončení 10. Hodnocení a závěr

Nová skříň mATX ve všech ohledech oživuje modelovou řadu série Precision pro méně náročné uživatele. Svým moderním designem, koncepcí otevřeného vnitřního prostoru a rozměrnými průduchy míří na zákazníky uvažující o stavbě výkonnější účinně chlazené sestavy s pokud možno minimálními vnějšími rozměry.

Reklama

Hodnocení a závěr

Dostáváme se konečně do závěrečné kapitoly, v níž nás čeká hodnocení dnes testované skříně SilverStone PS15. Jak jsme si již pověděli, tato skříň spadá do nižší kategorie modelového portfolia výrobce a s ohledem na tuto skutečnost ji také budeme hodnotit. Začneme jako obvykle pořizovací cenou.

V současné době ji žádný z tuzemských obchodů (dle webových vyhledávačů) nenabízí, takže vycházet budeme z údaje od českého distributora, který nás informoval, že ji hodlá zalistovat s cenou 1399 Kč. Pokud ji srovnáme s cenou na německém trhu, kde například Amazon.de nabízí tuto skříň za částku 55,81 EUR, tak podle aktuálního přepočtu jsou obě ceny na podobné úrovni.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

SilverStone PS15 je mATX skříní velmi kompaktních rozměrů, která je díky velké ploše ventilačních průduchů schopna poskytnout intenzivní průtok chladícího vzduchu interiérem. Prošel jsem si aktuální nabídku skříní na českém trhu a podobně koncipovaných skříní jsem našel jen pár. Z levnějších modelů mohu jmenovat Zalman S2, SilentiumPC Regnum RG2 TG, případně Cougar MX330. Ve všech případech se však jedná o rozměrově výrazně větší skříně. Za hlavní konkurenci, mířící na stejnou skupinu zákazníků, můžeme považovat skříň Fractal Design Meshify C Mini, která je ovšem také celkově větší. Skříň PS15 má tedy dobrý potenciál pro oslovení zákazníků, pro něž budou celkově menší rozměry skříně prioritou.

Na zpracování konstrukce skříně SilverStone PS15 je znát, že byla směřována do nižší cenové kategorie, což se naštěstí nedotklo designové stránky konceptu. Všechny kovové části jsou dobře opracovány a opatřeny kvalitním lakováním všech ploch. Výrobce použil relativně tenčí plechy (0,7 mm, u bočnice 0,6 mm), přičemž negativně se to projevilo prakticky jen na poddajnosti ploché přepážky pod základní deskou. Hlavně díky menším rozměrům se skříň nijak nekroutí. Ze stejného důvodu se lze také spokojit s celoplošnou bočnicí z tenčího 3mm temperovaného skla. Právě celoplošná skleněná bočnice je jedním z prvků, které se podílí na celkově pohledném designu skříně. Těmi dalšími jsou kovová mřížka čelního panelu a modře podsvícené logo výrobce na jeho spodním okraji. U koncepce otevřené skříně s rozměrnými průduchy logicky neočekáváme instalaci odhlučňujícího materiálu na zbývajících vnitřních plochách.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Do skříně osadíme pouze základní desky formátu Micro-ATX a Mini-ITX. Zcela otevřený vnitřní prostor skříně byl dimenzován tak, abychom jej takřka bezezbytku využili. Z toho pak vyplývají nemalá omezení s nimiž je potřeba při výběru komponent počítačové sestavy počítat. Pro vzduchový chladič procesoru se nabízí prostor výšky 154 mm, pro grafickou kartu délka 314 mm (mimo čelního ventilátoru) a pro napájecí zdroj hloubka 150 mm. Pozici pro 5,25" optickou mechaniku u této skříně nenajdeme, ale to se již stává běžným trendem.

Do útrob skříně se vejde jediný disk velikosti 3,5" a až čtyři 2,5" disky. Zatímco menší disky využívají jednoduchý, ale vysoce funkční způsob upevnění pomocí šroubů s gumovými průchodkami, pro větší disk je v pevně přinýtovaném koši na dně skříně připraven plastový šuplík. Disk v něm bude upevněn bez jakéhokoliv konstrukčního opatření pro eliminaci přenosu vibrací do konstrukce skříně. Šuplík v koši navíc nedrží příliš pevně a jeho vůle může být také případným zdrojem pazvuků. U nízkootáčkového disku vzorové sestavy se ale nic takového neprojevilo.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardně z výroby je skříň vybavena jedním 120mm ventilátorem v klasickém provedení s 3pinovým FAN konektorem. Výrobce zřejmě počítá s budoucím doplněním o radiátor vodního chlazení do velikosti 240 mm, pro nějž je dostatek místa v přední části skříně, takže tento prostor ponechává volný. Ventilační pozice pod stropem jsou určeny jen pro samostatné ventilátory.

SilverStone Precision PS15 (SST-PS15B-G)
KLADY +ZÁPORY -
Decentní a stylově čistý vzhled Netěsný otvor madla na spodní straně čelního panelu
Kompaktní rozměry skříně Nesnadný způsob demontáže čelního prachového filtru
Možnost vysokého průtoku chladícího vzduchu Šuplík pro 3,5" disk bez opatření pro eliminaci vibrací
Celoplošná bočnice z 3mm temperovaného skla Nohy skříně bez protiskluzových podložek
Prachové filtry na stropě, dně a čele skříně Omezení výšky chladiče procesoru na 154 mm
Prosvětlené logo výrobce na čele skříně Stísněný prostor pro ukrytí kabeláže
Jednoduché a funkční upevnění 2,5" disků  
Orientační cena vč. DPH 1399 Kč

Skříň SilverStone PS15 bude vhodná zejména pro sestavy s požadavkem vyššího průtoku vzduchu interiérem. Za tímto účelem je vybavena dostatečně rozměrnými ventilačními průduchy, budeme si ji ale muset doplnit o další ventilátory, případně radiátory vodního chlazení. Zaujme zákazníky, kteří žádají co nejmenší skříň ke své sestavě postavené na mATX základní desce a přitom jim nebudou vadit některá omezení velikosti instalovaných komponent, která z této koncepce vyplývají. Lákadlem na zákazníky bude jistě pohledný design s efektním prvkem podsvětleného loga výrobce.

V rámci testu jsme narazili na několik konstrukčních prohřešků, které si budoucí uživatel může poměrně snadno alespoň provizorně opravit. Jenže na to by se výrobce neměl spoléhat a navíc se špatným přístupem k čelnímu prachovému filtru stejně nikdo nic nenadělá. Tyto prohřešky a také laciné provedení některých prvků konstrukce (prachové filtry z plastové fólie, jednoduchý šuplík pro disk, vylamovací záslepky) se s ohledem na ne zrovna nízkou pořizovací cenu musely negativně promítnout do celkového hodnocení skříně.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Při pohledu na tabulku kladných a záporných vlastností to pro skříň SilverStone PS15 nevypadá zrovna nejlépe, ale je zde třeba si uvědomit, že konstrukční řešení skříně v ostatních ohledech odpovídá tomu běžně používanému, které není nutné zahrnovat mezi klady či zápory. Po zvážení všech skutečností si proto skříň SilverStone PS15 odnáší naše ocenění bronzovou medailí, a to zejména za pohledný design a kompaktní provedení. Jedná se o jednu z nejmenších mATX skříní na trhu se skleněnou bočnicí a současně s možností účinného větrání.

PCTuning Bronze Award, březen 2019
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Bronze Award, březen 2019

SilverStone Precision PS15 (SST-PS15B-G)

za kompaktní počítačovou skříň s pohledným designem a s možností účinného větrání.

Za zapůjčení skříně, napájecího zdroje a AIO chladiče procesoru do testu děkujeme společnosti SilverStone Technology Co., Ltd.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení RGB ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama