SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu | Kapitola 5

Petr Kupský

Petr Kupský

28. 2. 2019 03:00

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – přední část 4. Exteriér – zadní část 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Příklad montáže – základní deska, zdroj 8. Příklad montáže – disky, ventilátory 9. Příklad montáže – AIO chladič, dokončení 10. Hodnocení a závěr

Nová skříň mATX ve všech ohledech oživuje modelovou řadu série Precision pro méně náročné uživatele. Svým moderním designem, koncepcí otevřeného vnitřního prostoru a rozměrnými průduchy míří na zákazníky uvažující o stavbě výkonnější účinně chlazené sestavy s pokud možno minimálními vnějšími rozměry.

Reklama

Interiér – levá strana

Do interiéru skříně SilverStone Precision PS15 nahlédneme nejprve z levé strany skrze bočnici z temperovaného skla. Čtveřici fixačních šroubů lze snadno uvolnit rukou bez nutnosti použití nářadí.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Temperované sklo bočnice tloušťky cca 3 mm má jen velmi slabý nádech tónování, což je nejlépe patrné při pohledu vůči světlému pozadí. O to více vyniknou černě lakované okraje po obvodu bočnice.

Otvory pro šrouby ve skle bočnice jsou poměrně velkého průměru, aby umožnily usazení na distanční sloupky šasi s rozměrnými gumovými průchodkami fungujícími současně jako silentbloky. Jejich rozšíření u vnitřního okraje současně vytváří již kritizovanou volnou mezeru mezi sklem a plechem šasi. Na druhou stranu je výsledný spoj, i díky pryžovým podložkám pod šrouby, příjemně pružný a výborně chrání sklo před poškozením a přenosem vibrací.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Interiér skříně je navržen v duchu současného módního trendu zcela volného prostoru mezi čelem a zádí skříně. Obejít se musíme bez šachty pro 5,25" mechaniku, což je již zcela běžná věc i u konkurenčních výrobců. Úsporná konstrukce skříně však stojí navíc za absencí tunelu pro ukrytí napájecího zdroje a koše s pevnými disky. Nabízí se otázka, kampak ukryjeme všechnu související kabeláž?

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní polovina dna skříně je připravena k osazení napájecího zdroje s maximální délkou 150 mm. U čtveřice prolisů pro podporu zdroje nechybí nalepené gumové podložky. V přední polovině se nachází pevně přinýtovaný koš pro disky, který pojme jeden 3,5" disk, nebo dvojici 2,5" disků. Přístup k šuplíku uvnitř koše je možný pouze z opačné strany skříně.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled na zadní stěnu šasi nám ukazuje způsob uchycení záslepek pro PCIe přídavné karty. Pouze horní záslepka je snadno vyjímatelná, zbývající tři lze demontovat pouze vylomením bez možnosti zpětného osazení. Všechny pozice pro záslepky jsou dotěsněny pomocí společného plechového krytu.

Standardně se na zadní stěně skříně již z výroby nachází obyčejný ventilátor velikosti 120 mm s napájením pomocí kabelu s 3pinovým konektorem. Mezi horní hranou ventilátoru ve spodní pozici (možnost výškového posuvu v rozmezí 20 mm) a stropem skříně zůstává volný prostor šíře 46 mm.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední stěna šasi je vyhrazena pro případnou instalaci až dvojice 120/140mm ventilátorů, případně radiátoru vodního chlazení do velikosti 240 mm. Zřejmě z důvodu vyšší pevnosti šasi byla u průduchu v čelní stěně namísto zcela volného prostoru vytvořena hustá síť otvorů šíře 7 mm, která bude mírně zvyšovat odpor nasávanému vzduchu.

Kompaktní rozměry skříně znemožňují osazení stropních pozic pro ventilátory radiátorem vodního chlazení, který by kolidoval s prvky základní desky. Zcela bez problému zde upevníme dvojici 120mm ventilátorů, případně jeden ventilátor rozměru 140 mm. Nenechme se mýlit informací na obalu skříně, kde výrobce avizuje možnost osazení dvojice 140mm stropních ventilátorů. Je to mylná informace a správný údaj zjistíme až po stažení elektronického manuálu.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vnitřní prostor skříně pojme jen dva menší formáty základních desek, konkrétně Mini-ITX a Micro-ATX. Pro tyto formáty zde najdeme příslušné otvory označené vyraženými symboly a zčásti osazené distančními sloupky. Přepážka pod základní deskou (tray) je plochá a bez výraznějších prolisů, prostupy pro kabely jsou po okrajích falcovány. Gumové průchodky u tohoto levnějšího modelu skříně nenajdeme.

SilverStone PS15 – pohledná skříň mATX v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Do skříně lze podle výrobce bez problému osadit chladič procesoru s výškou až 154 mm, což rozhodně není mnoho. Je to například o 1 mm méně, než je výška populárních chladičů SilentiumPC Fera 3 a Scythe Ninja 5, ale i mnohé jiné se do této skříně díky své výšce nevejdou.

Grafická karta může mít délku až 314 mm a maximální šířku 151 mm. Tento údaj je měřen až po čelní stěnu šasi bez osazeného předního ventilátoru. Je velmi pravděpodobné, že nějaký ventilátor budeme chtít na čelo skříně namontovat a v takovém případě se bude nutné s grafickou kartou vtěsnat do rozměru 289 mm. Při výběru komponent si musíme na uvedená omezení dát velký pozor.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama