SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu | Kapitola 3

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

24. 5. 2011 03:00 18

Seznam kapitol

1. SilverStone 2. Balení a specifikace 3. Modely 4. Horní panel 5. „Schovka“
6. Zadní a spodní část 7. Interiér 8. Interiér podruhé 9. Instalace hardware, teplotní testy a airflow 10. Zazvonil zvonec…

Společnost SilverStone patří bezesporu k elitě výrobců počítačových case. Jejich řada Raven je navíc jednou z nejvyšších, kterou je možné pořídit, protože nabízí nekompromisní zpracování a velmi originální koncepci. My tu dnes máme k testu zástupce této řady s označením Raven II. Nabízí skvěle řešené chlazení, ale téměř pohřební design.

Reklama

Nesmím také nezmínit různá modelová označení. SilverStone se totiž nespokojil pouze se značení RV02 a nenechal case jen v jedné konfiguraci, jako tomu bylo v případě prvního modelu. V obchodech tak mimo RV02 Limited White Edition, jehož odlišností je samozřejmě především barva, najdeme ještě označení RV02B a RV02B-W. To je základní série, označení W samozřejmě naznačuje bočnici s oknem. U nás nabízí většina obchodu právě tuto dražší variantu. Pak existuje ale ještě řada RV02B-E a RV02B-EW.
 

Princip je stejný, ale přibylo písmenko E, které teoreticky označuje novější revizi case. Najdou se zde však výraznější odlišnosti. Za prvé nabídne zákazníkovi jednu hotSWAP pozici pro pevný disk, za příplatek je možné doobjednat ještě druhý rámeček. Dále ale u řady „E“ ubyla jedna pozice pro externí karty. Počet se zastavil na čísle 7, což by mohl být problém pro QuadSLI s kartami zabírající dvě pozice. Předchozí revize však nabízela celých 8 pozic. Toto je způsobeno právě jiným košem na pevné disky. Pozor tedy na to, který model koupíte, úplně jedno to není.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

My jsme k testu dostali vlastně nejvíce vybavený model, který je ovšem i nečastěji k dostání v České republice, mluvím samozřejmě o modelu s označením RV02B-EW v černém provedení. Za první revizi zaplatíte v českých obchodech cca o 400 Kč méně, za což vám ale není znemožněno použití QuadSLI.

Popis case

A po jednom velmi nepřehledném odstavci konečně přejdeme k detailnímu popisu této case. A opět si dovolím začít od čelního panelu, který budeme u stolu vnímat asi nejčastěji. Ten je kompletně vyroben z plastu a designové není příliš nápaditý, i když určitě i zde platí, že méně je někdy více.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Čelo vypadá tak trochu jako maska chladiče z nějakého veterána, protože je nenápadně svisle půlená a zároveň je celý čelní panel v nepatrném úhlu sklopen. To ve mně opticky ještě více prohlubuje délku case, takže je otázkou, zdali se jedná o klad či zápor.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý panel je ještě navíc segmentován do jakýchsi obdélníků, které v horní části fungují samostatně jako záslepky 5,25“ pozic, níže se jedná pouze o drážky v plastu. Osobně si myslím, že u takto drahé case by jistě mnoho lidí ocenilo buď dvířka, aby se schovaly mechaniky, případně pak vytvořit tzv. stealthmod mechanik, aby se šuplík vysunoval i s krytkou. Jakákoliv optická mechanika bohužel vzhled čela dost naruší.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve spodní části je pak větší prostor, který je ozvláštněn logem řady Raven a musím se přiznat, že jsem pořád měl takový pocit, jakoby tento prostor slouží coby dvířka ukrývající nějaký ten konektor nebo něco jiného. Bohužel opravdu se jedná pouze o nevyužitý kus čelního panelu, žádné propadlo jsem neobjevil.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Indikační LED v plexi profilu působí velmi decentně a v noci určitě nebude rušit

Naopak v horní části je čelní panel zakončen výraznějším šípovitým prvkem z plexi, které pochopitelně slouží jako světlovod pro indikační LED. Jakmile tedy počítač pustíte, tento prvek se rozzáří modrou barvou. Světlo naštěstí díky zmatněnému povrchu plexi nijak neruší a není problém mít počítač puštěný třeba i v noci. Naopak ale naprosto jednoznačně vidíte, zdali je PC puštěné nebo nikoliv. Indikační LED tedy nemohu v podstatě nic vytknout.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Boky čelního panelu jsou opět naprosto bez jakékoliv funkce, nicméně jsou ještě více sklopené a postupně tak přecházejí k bočnicím. Musím tedy konstatovat, že čelní panel mě opravdu nikterak neoslovil a hlavně nepůsobí ani příliš propracovaně, viz právě krytka mechaniky apod. Jak už jsem říkal, vnitřní konstrukce je odlišná, než u standardních case, takže budete marně hledat i např. přední sání. Ventilátor zde není vůbec žádný a není tedy třeba ani perforace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama