SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu | Kapitola 8

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

24. 5. 2011 03:00 18

Seznam kapitol

1. SilverStone 2. Balení a specifikace 3. Modely 4. Horní panel 5. „Schovka“
6. Zadní a spodní část 7. Interiér 8. Interiér podruhé 9. Instalace hardware, teplotní testy a airflow 10. Zazvonil zvonec…

Společnost SilverStone patří bezesporu k elitě výrobců počítačových case. Jejich řada Raven je navíc jednou z nejvyšších, kterou je možné pořídit, protože nabízí nekompromisní zpracování a velmi originální koncepci. My tu dnes máme k testu zástupce této řady s označením Raven II. Nabízí skvěle řešené chlazení, ale téměř pohřební design.

Reklama

A můžeme se plynule přesunout i do přední části case, protože zatím není, kam umístit pevné disky či optické mechaniky. Větší, tedy 5,25“ koš, je umístěn samozřejmě v horní přední části case a vypadá tak nějak normálně. SilverStone nepoužívá žádné kolejničky apod. Optické mechaniky, respektive další 5,25“ zařízení, se jednoduše šroubují – to oceňuji, nicméně u modelu RV02B-W (tedy starší revize) byl systém uchycení bezšroubkový, jen za pomoci plastových pojistek.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto případě nám case nabízí maximálně pět 5,25“ pozic, což bezpochyby dostačuje. Jedna z nich je navíc kombinovaná s 3,5“ pozici v případě potřeby. Redukci naleznete v krabičce s příslušenstvím, jak už bylo řečeno v úvodu. Rozhodně si troufám tvrdit, že pokud tyto pozice použijeme, tak leda na pevné disky v nějakém hliníkovém boxu. Pozor také na dlouhé mechaniky. Díky umístění základní desky hned za tímto košem, je možné instalovat zařízení s hloubkou maximálně 215 mm. To ale většina DVD-RW nebo BluRay mechanik splňuje.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednotlivé 3,5" disky se zasouvají do plastových rámečků.

Těsně pod tímto košem se nachází ten diskový, který dokáže pojmout celkem pět 3,5“ disků. Námi testovaný model však nabízí specialitu v podobě prvního rámečku. U něj je umístěn SATA konektor a napájení, takže case dovoluje hotSWAP disku. Bohužel mi připadá, že tato funkcionalita je tak nějak nedomyšlená. Kdo by vytahoval disk za chodu, když kvůli tomu musí demontovat horní kryt i bočnici.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč SilverStone neudělal tuto pozici s dvířky vpředu? Podobně jako Enermax u svého rapidně levnějšího modelu Hoplite. Bohužel, toto jsem opět nějak nepochopil. Rozhodně však může být příjemná montáž disku do této pozice, protože alespoň nemusíte „šmátrat“ kabeláž ze zadní strany, takže alespoň tato výhoda je zachována. Ostatní čtveřice pozic už je standardní. Disk se tedy našroubuje do plastového rámečku a následně zacvakne do ocelového koše. Rámečky jsou plastové, ale drží poměrně pevně. Připadá mi, že tento systém uchycení se v poslední době objevuje čím dál častěji, ale nijakých výrazných výtek bych proti tomu neměl, jen plast nechladí, takže je třeba dostatečné airflow.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

2,5" disk je možné osadit pouze jeden, na bok 5,25" koše

Jak jste si jistě všimli ve specifikaci, tak tato case nabízí i jednu 2,5“ pozici pro SSD. Ta však není tvořena redukcí v 3,5" koši, jak to bývá zvykem, ale takovýto disk se šroubuje na 5,25" koš z boku. K tomuto účelu je zároveň v příslušenství redukce, která toto umožňuje. Instalaci vidíte na fotografiích, ale bohužel extra nadšený jsem z ní také nebyl. Redukce je totiž plastová a šroubky jí nedotáhnou úplně, takže i kdy je SSD bez pohyblivých částí, tak pokud bude v case něco vibrovat, přenese se to i na tuto redukci. Nechtěl bych to vidět v situaci, kdy by se do redukce dal 2,5" mechanický disk (HDD). Tento disk je navíc umístěn poměrně daleko od zdroje, takže je třeba počítat s pořízením zdroje s dostatečně dlouhou kabeláží!

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

V rámci exteriéru jsme také mluvili o podpoře vodního chlazení. A Raven jde v tomto směru o něco hlouběji, než ostatní výrobci, kteří jen přidají do zadní části gumové průchodky a hned mají „watercooling ready case“. Plnou podporu si totiž představuji hlavně pro výměník / radiátor (jak chcete). A toto Raven konečně nabízí. V příslušenství je totiž dvojice plastových spon, kterou je možné umístit na spodní 180mm ventilátory a zároveň k ní našroubovat 360mm výměník, který se bez problémů vejde za koš pro disky. 

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kompletní podpora vodního chlazení, tedy včetně výměníku na spodek case – výborné!

Za tento počin opravdu chválím, a umím si tak velmi dobře představit, že by se do této case vešel opravdu kompletní vodník. Pokud se vybere vhodná expanzní nádoba a čerpadlo bude umístěno buď těsně pod zdrojem, anebo v nevyužitých 5,25" pozicích, kam je možné dokoupit i speciální redukce, bude to opravdu ucelený systém. Zde tedy vidím velký potenciál pro zájemce o chlazení vodou a SilverStone si za takový nápad zaslouží plusové body.

SilverStone Raven – revoluční chlazení v ponurém designu
i Zdroj: PCTuning.cz

Krajní pozice na disk funguje jako HotSWAP, jen nevím, jestli je to nějak výrazněji využitelné

Musím ale samozřejmě zmínit, že v případě instalace výměníku se omezí prostor pro grafické karty, proto je posléze možné instalovat maximálně 228 mm dlouhé karty, pokud beru v úvahu výšku výměníku 60 mm. Takže takový Radeon 6970 nebo GeForce GTX570 už rozhodně nelze použít. Nebo volit lowprofile výměník. To už je ale na individuálním řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama