Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

4. 11. 2015 03:00 37

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování

Silverstone Strider Essential Gold je na oko jen bronzová řada Essential s vyšší účinností, ale kromě ní je zde rozdílů více. Zatímco model Strider Essential Series 600 W (SST-ST60F-ESB) od High Power neprošel ani parametry normy ATX, tento -ESG dělá FSP Group. Pomůže 800 korun navíc tomu, aby se prosadil v high-endu?

Reklama

Konektory, kabeláž

Všechny vodiče kabeláže jsou 18AWG (mimo pár těch obvyklých jako PWR On nebo Power Good), což je i případ obou párů 6+2pin PCIe, které vždy sdílí osm vodičů. Všechny svazky jsou oflexované, ale na konektorech není žádné zlacení ani jiné věci navíc (odpojovací klipy na molexech atd.). Navíc bych alespoň pro ty exponovanější konektory rád viděl vodiče 16AWG.

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Konkrétně máme následující:

  • Main ATX (20+4pin): 52 cm
  • 1× ATX 12 V (4+4pin): 62 cm
  • 4× PCIe (6+2pin): 2× 52 a 2×66 cm
  • 9× SATA: 1× 55 cm, 2× 56 cm, 1× 62 cm, 1× 68 cm, 1×72 cm, 1× 73 cm, 1× 88 cm a 1× 105 cm (uff)
  • 3× peripheral molex: 1× 72 cm, 1× 87 cm a 1× 103 cm (OMG)
  • 1× Berg pro FDD: 113 cm (safra)

Vnější provedení, chlazení

Kryt zdroje je vyroben z 0,8mm SECC plechu s černým (pravděpodobně práškovým) lakováním, které je ovšem v tomto případě poměrně hladké, i když ne lesklé. Mřížka nad ventilátorem je drátová, což pomůže k dosažení nižší hlučnosti. Zadní stranu tvoří (jako obvykle) šestiúhelníky, které jsou i okolo celé vstupní vidlice, ve zdroji tedy nebudou kapsy horkého vzduchu.

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovšem jako u většiny ostatních zdrojů Aurum jsou i zde nějaké perforace na druhé straně, což znamená možnou tvorbu kapes horkého vzduchu přímo ve skříni, pokud máte zdroj nahoře bez přídavných ventilátorů pro odtah. Okolo kabelů v této stěně je plastová průchodka. SST-ST60F-ESG používá ventilátor Yate Loon D12SM-12, což má být dle výrobce ventilátoru verze se střední rychlosti a s kluzným ložiskem. Maximální rychlost je pouze 1650 otáček za minutu, pak úplně nechápu, jak může vystoupat na 2300 otáček, jak ukazuje graf na krabici. Měl by tedy být tichý, s průtokem vzduchu o hodnotě 70,5 kubických stop za minutu a hlukem jen 33 dB.

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Běžná verze tohoto ventilátoru má černý štítek, zatíco tento má bílý a pod ním je pouze plastové tělo. To tedy skutečně indikuje zakázkovou, lepší verzi větráku, kde je ložisko z továrny uzevřené a vlisované do plastového těla (pokročilejší ložiska jsou takto záměrně vyráběna, aby je nebylo možné uživatelem servisovat). Z komunikace se Silverstone vyplynulo, že tam mají dodána keramická aditiva do lubrikantu ložiska, což pravděpodobně vysvětluje uzavřenost ložiska (aby bylo chráněno před vyschnutím a zaprášením). Na ventilátoru také není žádný plastikový nesmysl pro blokování vzduchu – Silverstone to s tichem myslí vážně!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama