Speedruny: šílený svět světových herních rekordů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Speedruny: šílený svět světových herních rekordů

Speedruny: šílený svět světových herních rekordů | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 12. 2022 20:00 9

Seznam kapitol

1. Tolik času, a přitom... 2. Esport roste 3. Nejsou dokonalé, a dá se to využít 4. Cheatování bez IDCLIP 5. Chvála bláznovství

Nemám rád sporty a speedrunning považuji za nesmyslnou ztrátu času. Přesto mě nepřestává udivovat snaha mnoha hráčů neustále vylepšovat světové herní rekordy u mnoha retro titulů!

Reklama

Sledovat proces objevování efektů je fascinující. Absolutně legendární jsou speedruny v DOOMu, z nichž asi nejšílenější je speedrun v levelu The Chasm. Autor videa, zabývající se historií speedrunů v DOOMu, tvrdí, že jde o jeden z nejvíce nenáviděných levelů v původním DOOMu – a já souhlasím: To balancování po tenkých stěnách, ze kterých vás neustále chtěly shodit hořící lebky anebo palba kakodémonů bylo pěkně na nervy. A speedrunovat v tom? Šílenství! Přesto to mnozí dokázali způsobem, na který jenom zírám. Akcelerovaný běh podél zdi, který vám dovolí přeskočit jámu? Vůbec jsem netušil, že je v DOOMu něco takového možné!

A teď přichází onen moment, který mě opravdu fascinuje: Ne, nezajímají mě příliš speedruny a ani esport, ale nekonečně mě fascinuje to, jak komunita přicházela na další a další triky a vymýšlela si na sebe další a další limity. Nejenže speedrunujete v režimu Ultra Violence, ale přidat si k tomu limit zvaný Pacifist, tedy že během speedrunu nesmíte ublížit ani jednomu nepříteli? To je jako byste se rozhodli běžet maratón, ale jen na jedné noze – protože jste se tak rozhodli. Je to něco na pomezí úchvatného výkonu a naprostého šílenství.

Tihle lidé jdou ale mnohem dál než na hranu prostého šílenství: Oni úmyslně hledají chyby v chování hry, aby mohli prolomit její hranice. Určitě znáte klasický cheat z původního DOOMa: IDCLIP, který vám dovolil vystoupit za hranu zdí a míjet celé sekce mapy. Překvapivě to jde udělat za určitých podmínek a na určitých místech i bez cheatu – a tak některé speedrunnery napadlo, že by tento trik mohli použít ke speedrunování. Ale jak praví komentující, „bez cheatu je těžké vstoupit do prázdnoty (mimo level), ale ještě těžší je se vrátit do mapy zpátky“. Přesto se jim podařilo vyvinout trik zvaný void glide – a je to prostě neuvěřitelná věc. 

S původním DOOMem jsem strávil spoustu času, cheaty jsem používal taky, ale tyhle pokročilé triky, které využívají vlastnosti původního enginu, jeho chování a zaokrouhlování – to je pro mě naprostá novinka. Tohle... tohle je něco nového, trocha historie, trocha hlubokého chápání herních mechanik a velká dávka šílenství – skutečný gaming in extremis. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama