stavba-domaci-digital-audio-workstation
Hardware Článek Stavba domácí Digital Audio Workstation

Stavba domácí Digital Audio Workstation

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

22. 9. 2008 07:00 98

Seznam kapitol

1. Hardwarové požadavky a výběr softwaru 2. Volba správného masterkeyboardu 3. Zvukové karty do domácího studia 4. Near-field monitory 5. DJing 6. Hudební teorie a závěr

V dnešní době plné techniky se fenomén počítače nevyhnul ani hudební tvorbě a produkci. Každý si může v podstatě na koleně vytvořit kompletní skladbu a pokusit se konkurovat na hudebním poli ostatním producentům. A věřte tomu, že konkurovat můžete i s vybavením za pár desítek tisíc. Co koupit do takového domácího produkčního a případně i nahrávacího studia, se dozvíte z tohoto článku.

Reklama

Nepůjde ale o nic, co byste časem zahodili proto, že by to bylo pro amatéry. Ne. Zaměřím se na takové výrobky, které i při své příznivé ceně dokáži uspokojit jak amatéry, tak polo-profesionály, kteří z vás jednou můžou vyrůst.


Předně je důležité si zjistit, zda má váš počítač na to, aby se přeměnil v DAW. Stavbu počítače dopředu určeného k těmto účelům zde rozebírat nelze, to je velmi široká problematika. Tudíž by měl stačit výčet minimálních hardwarových požadavků:


 


  • CPU: Pentium 4 2 GHz a vyšší (ideální je C2D a C2Q)
  • RAM: 2GB (pro XP optimum, pro Visty minimum)
  • HDD: 10 - 200 GB volného místa až po terabajty
  • Síťová karta/internet: nepotřebujete
  • Zvuková karta: viz článek
  • Monitor: ideální je dva a více monitorů nebo jeden obří
  • Doporučený operační systém: Windows XP x64 nebo Vista 64-bit

Poznámka: Před instalací jakéhokoliv hudebního softwaru na PC silně doporučuji vypnout v systému Windows zbytečné služby, které běží na pozadí a ani o nich nevíte. Žerou zbytečně výkon. K tomu jak a co udělat slouží starší ale výborný článek z PC Tuningu

Pokročilá optimalizace Windows XP

.



Než se dostaneme k výběru hudebního železa, je nutné se rozhodnout pro software, ve kterém budete hudbu tvořit. Na trhu je výběr z mnoha různých programů od rozličných firem. Každému bude vyhovovat něco jiného, proto tohle rozhodnutí musí zůstat na vás samotných. Nyní zrekapituluji tři programy, které vám mohu doporučit, ačkoliv jich existuje víc. Sám pracuji ve dvou z nich, ve FL Studio a v Sonaru, více se ale zaměřím na FL Studio.



Cubase 4

Mezi profesionálními hudebníky jde nejspíš o nejrozšířenější DAW software. Původně šlo převážně o MIDI editor, který se rozvinul do nynější podoby a nabízí vše potřebné, tedy podporu MIDI, VST nástrojů a také komfortní vícestopé nahrávání. Právě na to se vám bude Cubase hodit, ale lze v něm naprosto perfektně tvořit i čistě elektronickou hudbu, bez nutnosti jakýchkoliv externích mašinek či nástrojů.


Cubase ve verzi 4 podporuje vícejádrové procesory.



Stavba domácí Digital Audio Workstation
i Zdroj: PCTuning.cz


Sonar 7

Sonar má ze všech zde uvedených programů nejlepší podporu pro 64-bit a vícejádrové procesory. Nemá problémy ani s 16ti jádry. Má podporu až 128 GB RAM a prostorového zvuku. Grafické rozhraní je vzdáleně podobné známějšímu Cubase.


Verze Sonar 7 již nabízí barevné uzpůsobení všech menu a veškerá okna lze dokovat. Podpora zobrazení na více monitorů je samozřejmostí.



Stavba domácí Digital Audio Workstation
i Zdroj: PCTuning.cz


FL Studio 8

Původně šlo pouze o sequencer, postupem času se, stejně jako třeba Cubase, vyvinul v plnohodnotný DAW. FL Studio ovšem není zaměřeno na nahrávání externích nástrojů, ačkoliv tuto možnost podporuje, tak práce s takovým materiálem (a hlavně vícestopé nahrávání) není zdaleka tak přehledné a komfortní, jako v Cubase. Tudíž kdo by rád nahrával kamarádovu rockovou kapelu, tomu nelze tento program doporučit.



Ale kde FL Studio exceluje, to je tvorba elektronické i jakékoliv jiné hudby. Přispívá k tomu i velmi jednoduché ovládání, které ale nabízí všechno potřebné. Ve spojení s na trhu asi nejlepším Piano roll, jde o neuvěřitelně kreativní program, ve kterém uděláte skladbu v řádu několika minut.



V základu dostanete obrovské množství poměrně kvalitních nástrojů, povětšinou syntetizérů, ale i banku samplů. Navíc dostanete přístup do Collab, což je výměný internetový systém, kde si uživatelé vzájemně sdílejí skladby, zvuky a tak dále.



Největší devizou FL Studio je, že pokud si program jednou koupíte, tak další jeho verze budete doživotně dostávat zcela zdarma! A to se vyplatí tím spíš, že každá další verze přináší vždy nějaká radikální vylepšení a nové nástroje. Vše dostanete zcela zdarma.



Aktuální FL Studio 8 podporuje vícejádrové procesory, ovšem tato podpora prý ještě není 100%, nicméně z vlastních zkušeností mohu říct, že je plně dostačující a dvou, nebo čtyřjádrový procesor se vyplatí.



Stavba domácí Digital Audio Workstation
i Zdroj: PCTuning.cz

Ableton Live 7

Je oblíbený pro své zaměření na živé hraní. Pokud chcete hrát z počítače živě na parties, není asi lepší volby, než je právě Ableton. Pro toto určení obsahuje různé speciální funkce, které konkurence nemá, nebo je má nepříliš dobře implementovány. Jako všechny zde uvedené programy podporuje samozřejmě VST, midi a další. Není tedy problém si tento program rozšířit o nové nástroje, či k němu připojit cokoliv, na čem je napsáno MIDI.


Stavba domácí Digital Audio Workstation
i Zdroj: PCTuning.cz

Reason – příliš nedoporučuji

Reason má jednu nemilou vlastnost, podobně jako jeho předchůdce ReBirth – nepodporuje VST pluginy ani efekty. Nelze ho tedy klasickou cestou rozšiřovat a tím pádem využít obrovského počtu různých nástrojů, z nichž některé jsou dokonce zdarma. Do Reasonu nacpete nové zvuky pouze pomocí refillů, které nefungují nikde jinde, než právě v Reasonu.  Toto z něj činí naprosto uzavřený systém a jediná možnost je si potom Reason stejně spustit například pod Cubase, pomocí ReWire. Pro začátek ho nepovažuji za příliš vhodnou volbu, stejně se nakonec budete chtít naučit s jedním z výše uvedených programů, nejspíš s Cubase.



Editační software

Možná dojde na to, že skladbu budete chtít po dokončení ještě nějak upravovat a stříhat. Potom budete potřebovat zvukový editor. Těch je mnoho druhů. Za sebe mohu doporučit SONY Sound Forge 7.0 nebo Wavelab. Některé z nich můžete získat i zdarma jako bundle k produktům. Kvalitní editor dělá i Adobe, jejich Audition není špatný.




Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama