Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 5. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 1080 Ti na maximum 2. Asus GTX 1080 Ti Turbo 3. Frekvence karty "na vzduchu" 4. Stabilita taktů na vzduchu – 13 her 5. Co brzdí GTX 1080 Ti?
6. Maximální přetaktování na vzduchu 7. Úprava BIOSu a limitů karty 8. Přetaktování GTX 1080 Ti pod vodou 9. Výsledky her před a po přetaktování 10. Závěr a doporučení

V dnešním článku vám představíme taktování velkého Pascalu, neboli čipu GP102, na kartě GeForce GTX 1080 Ti. Vezmeme nejlevnější model od Asusu, vyzkoušíme taktování na vzduchu, poté jej osadíme vodním blokem, vyměníme BIOS a vypneme limity. Výkonnější referenci GeForce GTX 1080 Ti najdete jen těžko (2,1 GHz).

Reklama

Závěr a doporučení

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz

První věcí, kterou musím zhodnotit, je výkon. Nejlevnější GeForce GTX 1080 Ti jsou buď referenční, nebo referencím podobné. Jde o karty, jejichž čipy si výrobci netroufnou dát do drahých prémiových edicí. Vyhodit je ale nelze, osadí je do těchto nejlevnějších karet. My jsme dnes vzali téměř nejlevnější GTX 1080 Ti na trhu v podobě (skoro) referenční Asus GTX 1080 Ti Turbo za 20 500 Kč s daní. Jde o zcela obyčejnou GeForce s referenčními takty (ale je možné je o 40 MHz zvýšit přepnutím na OC BIOS). Já ale pracoval s kartou na jejím defaultu, tedy s referenčními frekvencemi. Jelikož jsem měl v plánu osadit vodní blok, bral jsem nejlevnější kartu, která pod vodou poslouží stejně jako o několik tisíc dražší, super-duper prémiovka s dvaceti fázemi napájení a PCB velkým jak parník.

No a dopadlo to výborně. Kartu jsem samozřejmě zkusil i na vzduchu, co se z ní dá vymáčknout. Maximem byla frekvence jádra 1974 MHz a paměti 11,9 GHz. Takhle přetaktovaná karta nabízí o 9 procent vyšší výkon, než nabízela karta vybalená z krabice (reference). To není špatné, ale kvůli tomuto výsledku jsem kartu netrápil, chtěl jsem se dostat výš. Poté už došlo na speciální BIOS, který vypnul TDP limit a osazení vodního chlazení. Karta jede bez jediného problému a bez navýšení napětí na krásných 2100 MHz pro jádro a 12,1 GHz u pamětí. Měření ve hrách (4K rozlišení) ukázalo, že takto přetaktovaná GeForce GTX 1080 Ti nabízí o 11–15 procent vyšší výkon než nabízela karta na základním nastavení. To je už celkem značný nárůst výkonu. Vodní blok se zcela jistě vyplatil.

Stejný test jsem udělal už dříve s Nvidia Titan X, prvním Titanem na bázi Pascalu. Tato karta má v podstatě stejné parametry jako GTX 1080 Ti, jen má o trochu více ROP jednotek a širší paměťovou sběrnici. V základu také nižší takty, což nás ale u maximálního přetaktování pramálo zajímá. Můj Titan X na vodě dosáhl stabilní frekvence jádra 2060 MHz a 11,4 GHz na pamětech. Když jsem porovnal výsledky ve hrách mezi takto přetaktovaným Titan X a dnešní GeForce GTX 1080 Ti, jsou v podstatě totožné. Titan X je o malinký kousek výkonnější, ale jde o rozdíly v řádu jednotek fps a několik set bodů v benchmarcích. Nejlevnější GTX 1080 Ti s vodním blokem jeho výkon zcela vyrovnala a tím ho svrhla do propadliště dějin. Kvůli tomuto výkonu nepotřebujete Titan X za 1000 USD z druhé ruky (tak se prodávají na eBay) ale stačí nejlevnější GTX 1080 Ti v referenci.

Pokud nyní víme jak si výkonem GTX 1080 Ti na vodě stojí, tipněte si schválně už nyní výsledek testu Titanu Xp. Teorie říká, že má asi o 7 procent více prováděcích jednotek (CUDA), konkrétně o 256, o 16 více TMU a ROPs stejně jako Titan X (96). Základní taky jsou stejné jako u GTX 1080 Ti, jen paměti má Titan Xp rychlejší. My ale budeme taktovat na maximum s vodou, tedy nás základní taky nezajímají. Maximum jádra GP102 by mělo být stejné jako u dvou předchozích revizí. O kolik bude Titan Xp výkonnější, nebo nepůjde tak dobře taktovat a dokonce prohraje? To se dozvíte už za pár dní.

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poskytnutí karty do testu, děkujeme společnosti Mironet

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama