Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 5. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 1080 Ti na maximum 2. Asus GTX 1080 Ti Turbo 3. Frekvence karty "na vzduchu" 4. Stabilita taktů na vzduchu – 13 her 5. Co brzdí GTX 1080 Ti?
6. Maximální přetaktování na vzduchu 7. Úprava BIOSu a limitů karty 8. Přetaktování GTX 1080 Ti pod vodou 9. Výsledky her před a po přetaktování 10. Závěr a doporučení

V dnešním článku vám představíme taktování velkého Pascalu, neboli čipu GP102, na kartě GeForce GTX 1080 Ti. Vezmeme nejlevnější model od Asusu, vyzkoušíme taktování na vzduchu, poté jej osadíme vodním blokem, vyměníme BIOS a vypneme limity. Výkonnější referenci GeForce GTX 1080 Ti najdete jen těžko (2,1 GHz).

Reklama

Úprava BIOSu a limitů karty

Takto zjistíte jaké TDP váš BIOS má nastavené
i Zdroj: PCTuning.cz
Takto zjistíte jaké TDP váš BIOS má nastavené

Jak už jsme si řekli, jádro GP102 je na GeForce GTX 1080 Ti omezování Power, Temp a Voltage limitem. Teplotu máme vyřešenou vodním blokem. Zbavit se omezení spotřeby je důležitější, proto to učiníme. Existují dvě cesty. Jedna je složitější a můžete zničit svou kartu nebo přijít o záruku. V tomto případě totiž musíte vodivě spojit rezistor na kartě, tím zcela vyřadíte limit spotřeby.

Tento rezistor je nutný vodivě spojit
i Zdroj: PCTuning.cz
Tento rezistor je nutný vodivě spojit

Tento způsob nedoporučuji, je složitý a náročnější. Druhá cesta je ve všech směrech lepší. Do karty nahrajeme speciální BIOS, který je sice určen pro Asus GTX 1080 Ti Strix, ale funguje na referenčních kartách i na velké většině dalších modelů. Pozor, nejde o normální BIOS pro "Strix" ale jeho speciální verzi pro extrémní taktování. Předpoklad pro správné fungování i na vaší kartě je jen jeden, stejný napěťový kontrolér.

Taktujeme GeForce GTX 1080 Ti: s vodou na hranici možností
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny karty Asus používají pravděpodobně stejný napěťový kontrolér uPi95xx. Stejný má také referenční karta, tudíž máme vyhráno. Karty s jiným ale po flashi neumřou, jen nefungují jak mají, tedy to hned poznáte a můžete vrátit zpět správný BIOS.

Co získáme XOC BIOSem

  • V prvé řadě zcela vypneme Power limit (dokonce zmizí posuvník v aplikacích).
  • Získáte frekvence a výkon Asus GTX 1080 Ti Strix Gaming - ověřeno, stoprocentně funkční.
  • Ventilátor se při nečinnost vypíná, jako na kartě Strix Gaming

Z této adresy si stáhněte XOC BIOS, nástroj nvflash, utilitu pro taktování GPU Tweak a další aplikace, pokud chcete. Škoda, že nefunguje zvyšování napětí přiloženým nástrojem, ten je funkční jen na skutečné kartě Strix Gaming. My si musíme vystačit s napětím, které máme.

Postup je notoricky známý: spusťte nvflash s parametrem nvflash --protectoff, nvflash --save originalbios.rom, nvflash64 -6 S1080TIXOC.rom. Následuje kontrola, zdali jsme se opravdu zbavili limitů. Obrázek z NVSMI u vaší karty by měl vypadat, jako ten můj:

Povedlo se, ovladače žádné TDP nevidí ...
i Zdroj: PCTuning.cz
Povedlo se, ovladače žádné TDP nevidí ...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama