Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?
i Zdroj: Stable Diffusion
Sítě a Internet Článek Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?

Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 11. 2022 15:00 37

Seznam kapitol

1. Pád burzy FTX 2. Strmý pád 3. Čistka ve Twitteru 4. Meta propouští 5. Google přitvrzuje 6. Větší krize na obzoru?

V pátek 11. listopadu 2022 vyhlásila kryptoměnová burza FTX bankrot. Není to první špatná zpráva z oblasti technobusinessu: Propouštěl Facebook i Twitter. Končí éra technooptimismu – a přichází technokrach?

Reklama

Zkrátka a dobře – přituhuje. Problémy se před námi hromadí – a je otázka, zda se k nim nepřidají nějaké další. Delší dobu se mluví o problémech s CFO. Pamatujete si ještě, co byly CDO, které pomohly v roce 2008 dostat svět do finanční krize? Pokud si to nepamatujete, podívejte se na slavnou scénu se Selenou Gomez z filmu Big Short, kde doktor Richard Thaler vysvětluje, „co je, kurva, to syntentické CDO“?

Nuže – dnes banky obchodují s podobnými nástroji, které se jmenují collateralized fund obligation (CFO). CDO byly takové investiční párky, do kterých se namlely hypotéky, do současných CFO se melou pohledávky za firemními půjčkami. Ty vypadaly vždy solidně, tedy alespoň do dob, než udeřil covid. A nyní máme zvýšenou inflaci a rostoucí ceny energií, které zpomalují ekonomiku, což zvyšuje šanci na defaulty, a tedy potenciální kolaps CFO. 

Povede to k další krizi? Nevíme, ale je to možné. Každá ztráta, každý pád finanční anebo technologické firmy, nás posunuje o kousek vpřed. Tohle bude ještě napínavé!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama