Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?
i Zdroj: Stable Diffusion
Sítě a Internet Článek Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?

Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 11. 2022 15:00 37

Seznam kapitol

1. Pád burzy FTX 2. Strmý pád 3. Čistka ve Twitteru 4. Meta propouští 5. Google přitvrzuje 6. Větší krize na obzoru?

V pátek 11. listopadu 2022 vyhlásila kryptoměnová burza FTX bankrot. Není to první špatná zpráva z oblasti technobusinessu: Propouštěl Facebook i Twitter. Končí éra technooptimismu – a přichází technokrach?

Reklama

Nikoliv velké překvapení bylo oznámení firmy Meta, že propustí 11 000 zaměstnanců, což je 13 % jejich lidí. O maléru, kterým je momentálně Metaverse, jsem už psal – a to, že jsou opravdu, ale opravdu zoufalí, naznačovala i reklamní kampaň na Facebooku, že „vliv Metaverse bude skutečný“. To, že jsou opravdu v řiti, mi došlo ve chvíli, když jsem tu samou reklamu viděl na panelech před filmovým multiplexem. Jak praví drsný vtip, „když bude nejhůř, zkusíme letákovou kampaň“ – a co je, proboha, jiného reklama, která vám jede na obrazovkách před kinem, které má samo tak nízkou návštěvnost, že zrušili pokladny a těch pár desítek lidí, co ještě chodí na filmy, si kupuje lístky v automatu?

Základní problém s Metaverse není ani tak to, že je tak nepopulární, že ho nepoužívají ani zaměstnanci firmy, ale v tom, že si nenašlo zásadní využití pro masy. Řada aplikací augmentované reality dává smysl pro profesionální využití, je ale velký rozdíl dělat zakázkové aplikace na míru anebo naopak tvořit obrovskou globální AR strukturu, kterou by měly používat masy lidí. 

A popravdě, nové AR brýle Meta Quest Pro tomu zřejmě nepomohou. Technicky vypadají dobře, ale jde o specializovaný produkt s výdrží zhruba dvě hodiny – za cenu, která převyšuje většinu špičkových telefonů. To nám vyřazuje z uživatelů prakticky všechny normální lidi a dělá z toho jen zařízení pro nadšence a pro bohaté firmy, které sice Metaverse chce získat na svou stranu, ale necílí na ně jako na uživatele. Tohle zařízení nejenže Metu nezachrání, ale vůbec bych se nedivil, kdyby jim naopak ještě zhoršilo situaci.

Problémem je nejenom to, že technologické firmy propouštějí, ale že propouštějí tak masově a najednou. Přitom nejde jenom o prosté propouštění, ale taky o to, že firmy omezují nabírání nových zaměstnanců. Je možné, že před námi detonuje další technologická bublina? Jsou firmy, u kterých je výměna 10–15 % zaměstnanců ročně obvyklá, ale to typicky nejsou technologické firmy, takže propouštění je u nich podstatně viditelnějším a vážnějším problémem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama