Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?
i Zdroj: Stable Diffusion
Sítě a Internet Článek Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?

Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 11. 2022 15:00 37

Seznam kapitol

1. Pád burzy FTX 2. Strmý pád 3. Čistka ve Twitteru 4. Meta propouští 5. Google přitvrzuje 6. Větší krize na obzoru?

V pátek 11. listopadu 2022 vyhlásila kryptoměnová burza FTX bankrot. Není to první špatná zpráva z oblasti technobusinessu: Propouštěl Facebook i Twitter. Končí éra technooptimismu – a přichází technokrach?

Reklama

Co se vlastně stalo? Asi nejlepší vysvětlení představuje video od Coffezilly, kde popisují problém jako kombinaci konkurenčního boje s burzou Binance a přílišného investování do kryptotokenů. Binance upozornily na to, že FTX není dost likvidní a většina jejich hodnoty je vázána v tokenu FTT, kterého se sama rozhodla zbavit. Majetek v kryptoměnách se nedá rozpustit rychle – a navíc obchodování ovlivňuje hodnotu, takže jakmile se to profláklo, tak token FTT, ve kterém drželi většinu své hodnoty, se začal propadat. Jakmile se hodnota tokenu začne propadat, vyprodává ho kde kdo, což akceleruje pád ceny, a tedy i hodnoty toho, co v něm držíte. 

Celá věc vypadá jako pokus o nepřátelské převzetí FTX právě ze strany Binance, nicméně jakmile se to celé rozjelo, bylo to příliš nebezpečné i pro ně – a proto nakonec od toho sami dali ruce pryč. Americká část FXT oznámila bankrot, Bankman-Fried rezignoval, ostatní pobočky omezují činnost.

Otázka je, co se se stane dál. Podle CNBC je FTX pojištěna jen na některé typy problémů, jako je krádež anebo podvod, ale rozhodně ne na to, že celá firma zkolabuje. Pád FTX otřásl vírou v kryptoinvestice obecně, a to tlačí cenu kryptoměn dolů. Celá věc je zatím stále v pohybu a v současnosti se řeší, do jaké míry šlo o nezaviněný kolaps a zda v případě FTX nešlo o formu Ponziho schématu. FTX velmi štědře platila influencery, aby ji propagovali – a oni to dělali, ale pravdou je, že do FTX investovala i řada velkých investičních firem, jako je Black Rock. 

Pokud jde o mě, dnes jsem se přesvědčil, že to nic, co držím ve vertcoinu, se změnilo v ještě podstatně menší nic, což z celé té věci dělá spíše zábavnou historku do důchodu. Valuace FTT nicméně vypadá, jako byste právě spadli z útesu – a je hrozivé, že za tím vším možná stojí opravdu jen tweet šéfa Binance, který spustil výprodejovou paniku. Ta je vidět ve skokovém nárůstu obchodování mezi 8. 11. a 10. 11. a ilustruje, že i samotná krize důvěry může spustit drtivou lavinu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama