Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?!

Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 5. 2014 11:00 53

Seznam kapitol

1. Den Toshiby 2. Rozlišení 4K v notebooku 3. Budoucnost televize: 4. Když jsou standardy sto let za... technologií
5. Digitální „kvalita“ 6. Nová vlna starých hitů? 7. Chcete obsah ve 4K? Vyrobte si ho sami

Zatímco Jan Neruda se snažil zbavit svého slamníku a tázal se u toho „Kam s ním?“, my máme v jistém smyslu problém opačný. Full HD televize jsou standardem, do našich domácností se začínají tlačit televizory s rozlišením 4K a na horizontu je 8K, ale nemáme na tom co přehrát. Takže: Jak do nich něco dostaneme?

Reklama

Ale co si budeme nalhávat, stačí se podívat na YouTube a některé jeho kousky, jako zasekávání přehrávání anebo přepnutí během přehrávání do nižšího rozlišení streamu. Jen si představte, že sledujete film ve vysoké kvalitě, pak to udělá lup a vidíte něco, co vypadá jako přímý přenos z Minecraftu. A pokud jsou v obraze zapečené titulky, tak je třeba vůbec nepřečtete. Problém je o to horší, že naše civilizace jest centrálně plánována a víceméně všichni lidé chodí do práce a z práce najednou, takže udeří sedmá – osmá, všichni přijdou domů, vytáhnou z ledničky pivo, dají si nohy na stůl, pustí televizi, aktivují streaming - a nikdo si nepřehraje nic. Pokud by skutečně došlo na to, že si každý člověk může on-demand přehrát co chce ve 4K kvalitě, tak to bude chtít opravdu superchytrou cachovací strategii, aby to byť jen trošku fungovalo.

Ve skutečnosti tu máme dva trendy, které jdou přímo proti sobě: Jednak je tu snaha o co nejkvalitnější obraz, kterou tlačí hlavně výrobci televizí, potom tu máme snahu o digitální distribuci, která nám tak trochu ucpává internet a lobovací společnosti v USA už zpracovaly FCC tak, že se tam pracuje na přednostní placené datodálnici. Dalo by se říci, že to je souboj „kvalita versus uživatelská pohodlnost“: Kvalita vyžaduje masivní síťovou infrastrukturu, anebo vysokokapacitní média, uživatelská pohodlnost zase chce libovolný obsah v nejvyšší kvalitě hned.

zdroj: Wikimeida Commons, author: Gael Mace
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj: Wikimeida Commons, author: Gael Mace

Tohle je největší problém 4K technologie. Strávil jsem s Marcelem Gonskou delší chvíli diskuzí o možném řešení problému. On vidí – alespoň dočasně – jako jedinou cestu distribuci 4K filmů na pokročilých BluRay médiích, která mohou kapacitu až 120 GB nabídnout, případně na vysokokapacitních flash či magnetických médiích. V USA prodeje BluRay stagnují, ale v Evropě stále meziročně rostou o 6 %. Mně osobně by nevadil systém „předobjednání“ obsahu, kde si vytvoříte na přehrávači frontu toho, co chcete, ono se to stáhne a až to bude, tak si to můžete přehrát.  Jenomže je pravda, že to není streaming toho typu, že si vyberete podle chuti film – a už to jede.

Ale ani „předobjednání“ obsahu není bez problémů. Stáhnout 120 GB dat stále není úplně sranda, zvláště když nám na krk dýchají telekomové a přemýšlejí, že bychom se mohli vrátit od neomezeného internetu k počítanému. Video zabírá spoustu místa a řada společností, která ho skladuje, trvale řeší, jak jeho velikost zmenšit. V podstatě jsou na tom stejně jako bezpečnostní korporace, které také mají problém s objemem generovaných a ukládaných dat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama