Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?!

Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?!

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 5. 2014 11:00 53

Seznam kapitol

1. Den Toshiby 2. Rozlišení 4K v notebooku 3. Budoucnost televize: 4. Když jsou standardy sto let za... technologií
5. Digitální „kvalita“ 6. Nová vlna starých hitů? 7. Chcete obsah ve 4K? Vyrobte si ho sami

Zatímco Jan Neruda se snažil zbavit svého slamníku a tázal se u toho „Kam s ním?“, my máme v jistém smyslu problém opačný. Full HD televize jsou standardem, do našich domácností se začínají tlačit televizory s rozlišením 4K a na horizontu je 8K, ale nemáme na tom co přehrát. Takže: Jak do nich něco dostaneme?

Reklama

V úterý 13. 5. byli novináři ze střední Evropy navezeni na akci Toshiba Day, kde Toshiba předváděla kolekci nových notebooků, tabletů a televizí pro rok 2014. Na Toshibě je zajímavé, že podobně jako jiné japonské firmy je hrdá na svoji minulost, takže každá prezentace začala pohledem na historii inovací. Toshiba se má čím chlubit, má řadu zajímavých historických televizí i laptopů.

Televize s rozlišením 4K a 8K? Super, ale kde vzít obsah?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel historické prezentace Toshiby vždy zaryjí dráp do mé mysli, protože zahrnují i přelomovou Toshibu T1100 z roku 1985. Je to celkem normálně vypadající laptop, který jsem mohl před několika lety koupit, leč neučinil jsem tak, jelikož vypadal nezajímavě. Počítačů je mnoho, všechny neznám a proto mi nějak uniklo, že pointa je v tom, že tohle je první laptop, který "vypadal normálně" v tom smyslu, že měl (ještě nepodsvícený) LCD displej, který se přiklápěl na klávesnici a měl vnitřní baterii, která nabízela osm hodin chodu.

Toshiba T1100, zdroj: Wikimedia Commons, author: Johann H. Addicks
i Zdroj: PCTuning.cz
Toshiba T1100, zdroj: Wikimedia Commons, author: Johann H. Addicks

Počítač měl ještě některé zvláštnosti, například zvláštně rozloženou klávesnici s atypicky řešeným numerickým blokem, který fungoval také jako kurzorové klávesy, ale v hlavních rysech už jsme "byli doma". Dříve tu byly rozměrné stroje s těžkými CRT obrazovkami, které vypadaly spíše jako osciloskop, anebo naopak lehké bateriové stroje s mikrokazetami, jako byl Epson HX20. Většina těchto strojů měla velmi experimentální design a jejich provedení dnešního uživatele překvapí. Když se ale podíváte na Toshibu T1100, je už jasně vidět, že to je laptop. Za tento pokrokový design získala Toshiba v roce 2013 IEEE Milestone Award, což je pěkně velká věc, protože za výpočetní techniku bylo uděleno jen několik IEEE Milestone Awards.

Takže když vidím na nějaké prezentaci tenhle stroj, pravidelně se tluču čelem do stolu, jak jsem byl hloupý. Když prohraju aukci za hodně peněz, tak mě to ani moc nemrzí – co s tím nadělám. Když mě nějaký sniper milisekundu před koncem aukce odpálí posledním dolarovým příhozem do týla, tak budiž, můžu se vztekat na něj. Tohle ale byla moje chyba, která mi připomíná, že se opravdu nedá sbírat bez systematického studia, zvláště u těch méně známých věcí se můžete dožít velkých překvapení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama