televize-v-pocitaci-megatest-deseti-levnych-tv-karet
Hardware Článek Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet | Kapitola 12

Kovač Pavel

Kovač Pavel

30. 8. 2004 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus TV FM Card 2. MSI TV @nywhere Master 3. Prolink PixelView P7000 4. Prolink PixelView PlayTV II 5. Prolink PixelView PlayTV Pak II 6. Leadtek WinFast Deluxe
7. Leadtek Winfast Expert 8. Hercules Smart TV 9. Genius Video Wonder PRO III 10. FastCom MuchTV 11. Shrnutí vlastností všech karet 12. Alternativní software: FLY 2000 TV v.2.26

Jste tak líní, že nechcete ani otáčet hlavu od počítače k televizi? Nebo prostě chcete mít pohodlí a možnost nahrávání oblíbených seriálů do PC? Potom se určitě poohlédněte po nějaké TV kartě. Tentokrát jsme se zaměřili na klasické TV / FM karty (nejde tedy o DVB-TV).

Reklama

Pokud jste vlastníkem karty Genius Video Wonder PRO III, resp. nejste spokojeni se softwarem, který je určen od výrobce, tak právě pro tyto účely je zde FLY 2000 TV.
Tento mocný nástroj pro ovládání, přehrávání/nahrávání televize a rádia vyvinuli ruští programátoři a musím říci, že se jim to vskutku povedlo.

Pro jaké karty je program určen?

Základním předpokladem ke správnému chodu programu je mít jeden z následujících dekodérů (malé "x" znamená jakékoli číslo resp. písmeno): BT8x8, CX2388x, SAA713x nebo LR138. Pokud splňujete tuto podmínku, tak není nic jednoduššího, než program vyzkoušet a přesvědčit se o jeho schopnostech.

Uživatelské rozhraní

To je velmi přívětivé a navíc je možnost mít program v češtině (veškeré potřebné soubory uvedu na závěr článku). Vzhled je velmi vkusně proveden do barvy broušené oceli.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Po spuštění programu je zapotřebí nastavit některé důležité vlastnosti. Nejprve si , jaké zařízení chcete používat pro zachytávání videa. To většinou proběhne automaticky, ale mohou se vyskytnou případy, kdy to musíte nastavit ručně. Dalším krokem je dobře nastavit zdroj pro zvuk a to jak pro přehrávání, tak i pro nahrávání. V opačném případě byste sice měli krásný obraz, ale bez zvuku. Pokud jste úspěšně dokončili nastavení zařízení, tak se můžete vrhnout na . Ještě než kliknete na tlačítko "Vyhledávání kanálů", zvolte správný region (nečekaně to je Česká Republika - kód regionu 420 - ). Nezapomeňte také nastavit funkci pro vyhledávání signálu kabelové či anténní TV. Pro tunery s nízkou citlivostí je zde prohledávání podle frekvencí namísto kanálů - to je jistě užitečné, ale čekejte delší dobu ladění. Poté již stačí nalezené kanály pojmenovat a seřadit do Vámi stanoveného sledu. Jestliže stejně některá ze stanic chybí, je zde možnost zadat jí ručně a to jak podle kanálu, tak podle frekvence. Nechybí ani jemné doladění v rozsahu ą2MHz. Samozřejmostí je možnost volit Stereo/Mono/Dual A/B zvuk. Lahůdkou ovšem je možnost volit výchozí hlasitost, barevné podání, kontrast a jas každé stanice zvlášť.

Toliko o přehrávání. Důležitou vlastností TV karet je i do "avi" resp. "mpeg" formátu. Velkou výhodou programu je možnost vybrat si jakýkoliv kodek nainstalovaný v systému (stejně jako to umí software pro Leadtek karty). Ovšem tím jeho možnosti nekončí. K dispozici jsou zde čtyři filtry pro de-interlacing, dva pro de-noise a velmi užitečná funkce "Cropping", neboli ořezávání obrazu. To je obzvlášť výhodné u NOVy a TV PRIMA, obě tyto stanice mají na okrajích černé pruhy a občas nepříjemnou deformaci obrazu. Nyní se už nemusíte rozčilovat nad tím, jak nekvalitně daná TV stanice zpracovává obraz.

Program slouží samozřejmě i k poslouchání/nahrávání rádia. Jeho funkce jsou prakticky totožné s TV a tak je zde nebudu ani popisovat. Pokud hledáte program pro teletext, tak i ten je přítomen ve FLY 2000 TV. Ovšem podle různých ohlasů dost často nefunguje tak, jak má.
Popisování ostatních funkcí by bylo na samostatný článek a tak všem zájemcům doporučuji tento program nainstalovat.

Download

Program samotný link 1,4MB
Čeština do programu link 7,5kB
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama