Test čtveřice Radeonů HD 7870 — kterou značku zvolit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test čtveřice Radeonů HD 7870 — kterou značku zvolit?

Test čtveřice Radeonů HD 7870 — kterou značku zvolit?

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 5. 2012 03:00 36

Seznam kapitol

1. Výběrem modelové řady to nekončí 2. Asus HD7870-DC2-2GD5 TOP — balení, karta, detaily 3. Asus HD7870-DC2-2GD5 TOP — jádro, chladič, specifikace 4. Gigabyte GV-R787OC-2GB — karta, detaily 5. Gigabyte GV-R787OC-2GB — jádro, chladič, specifikace 6. MSI R7870 Hawk — balení, karta, detaily 7. MSI R7870 Hawk — jádro, chladič, specifikace 8. Sapphire HD 7870 GHz Ed. — balení, karta, detaily 9. Sapphire HD 7870 GHz Ed. — jádro, chladič, specifikace
10. Testovací sestava, hry a metodika 11. Battlefield 3, Crysis, Crysis 2 12. DiRT 3, Just Cause 2 13. Metro 2033, Splinter Cell: Conviction 14. Přetaktování 15. Hlučnost, teploty 16. Spotřeba, výkon, poměr cena / výkon 17. Závěr

Při výběru grafické karty je potřeba vybrat nejen modelovou řadu, ale také konkrétní model. Pokud nechcete referenční verzi, nabízí výrobci celou řadu upravených karet. Z modelové řady AMD Radeon HD 7870 jsme proto čtyři takové karty vyzkoušeli — Asus DirectCU II, Gigabyte OC Edition, MSI Hawk a Sapphire OC Edition.

Reklama
Test čtveřice Radeonů HD 7870 — kterou značku zvolit?
i Zdroj: PCTuning.cz


referenční AMD Radeon HD 7870 se od prodeje vůbec nedostal

Grafických karet je na trhu nepřeberné množství. Při jejich koupi je nutné vybrat nejprve modelovou řadu poté i konkrétní model. Při výběru modelové řady se lze snadno orientovat podle většiny recenzí, ostatně i zde na PCTuningu vám recenze grafických karet pravidelně přinášíme. Problém nastává při volbě konkrétní karty z dané modelové řady. Referenční provedení (rozložení součástek a chladič navržený přímo nVidií/AMD) se na trhu objevují méně než dříve a daleko více jsou naopak rozšířené alternativní řešení. U některých řad je dokonce situace taková, že se referenční karty do prodeje vůbec nedostanou a hned od začátku se prodávají jen alternativní modely. Příkladem takových řad jsou AMD Radeony HD 7850 a 7870.

Test čtveřice Radeonů HD 7870 — kterou značku zvolit?
i Zdroj: PCTuning.cz


Sapphire pro své karty vyšší střední třídy v OC edici používá mnohokrát osvědčený chladič

Zatímco dříve bylo běžné, že pro každou generaci alternativních karet jejich výrobci navrhovali unikátní chladiče, dnes je standardem velká míra unifikace. Alternativní chladiče jsou co možné nejvíce univerzální, při uvedení nové generace karet je výrobce opět použije a v případě potřeby jen změní rozteč montážních otvorů či navrhne nový způsob chlazení pamětí nebo napájecí kaskády. Cílem dnešního článku proto není pouze pomoc při výběru konkrétního AMD Radeonu HD 7870, ale také srovnání alternativních řad karet a jejich chladičů, které se v nezměněné podobě objevují také na celé řadě jiných karet. Do testu jsem proto zvolil čtveřici karet ve velmi oblíbených provedeních — DirectCU II od Asusu, Gigabyte OC edice s chladičem WindForce 3X, MSI verze Hawk se zbrusu novým chladičem Twin Frozr IV a Sapphire v OC edici.

Test čtveřice Radeonů HD 7870 — kterou značku zvolit?
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI R7870 Hawk používá zbrusu nový chladič Twin Frozr IV

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama