Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II. | Kapitola 14

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

3. 7. 2013 07:00 27

Seznam kapitol

1. ASRock Z87 Extreme3 – popis napájení a čipů 2. Asus – popis napájení a čipů 3. Gigabyte – popis napájení a čipů 4. MSI Z87-G45 GAMING – popis napájení a čipů 5. Testovací sestava a metodika 6. Benchmarky I. – Paměťová propustnost 7. Benchmarky II. – Výkon procesoru
8. Benchmarky III. – Grafický výkon 9. Benchmarky IV. – Propustnost rozhraní 10. Spotřeba a Teploty 11. Měření termovizní kamerou – vzájemné porovnání 12. Měření termovizní kamerou – detaily desek 13. Měření napětí a přetaktování 14. Závěrečné hodnocení

A jdeme na to – včera jsme si představili čtveřici desek založených na čipsetu Intel Z87, dneska si je konečně ukážeme pod termokamerou. Nebudou samozřejmě chybět ani standardní testy, část o schopnostech přetaktování a celkové zhodnocení. Která deska z nejprodávanější střední třídy je ta nejlepší?

Reklama

Komplexní hodnocení ve formě procentuálního vyjádření (hvězd) berte prosím s jistou rezervou. Je totiž jasné, že ne každý využije množství USB 3.0 portů, lepší zvukový / síťový kodek nebo například mSATA port. Stejně tak ne každý vyžaduje CrossFireX / SLI zapojení nebo dodatečné navýšení výkonu sestavy přetaktováním. Pro někoho může být také důležité bohaté příslušenství, ale to hodně souvisí s cenovou kategorií desky. Někdo zase může ocenit propracovanost a grafické zpracování BIOSu nebo přiloženého softwaru. Pro někoho nemusí být zase důležitá cena, ale raději si připlatí za kvalitu nebo preferuje určitou značku apod. Požadavky se zkrátka mohou hodně různit.

V řadě testů jste se mohli přesvědčit, že z hlediska výkonu při implicitním nastavení jsou na tom všechny desky téměř shodně. Stejně tak by se daly shrnout možnosti navýšení výkonu přetaktováním a celková spotřeba sestavy – rozdíly jsou zde opravdu minimální, ale stále měřitelné. V dalších ohledech jsme již narazili na rozdíly, které byly nejčastěji ovlivněny osazenými komponentami a jejich kvalitou případně provedením. V následujících čtyřech odstavcích se tak pokusíme ve stručnosti charakterizovat každou z testovaných základních desek a vypíchnout její klady, zápory nebo odlišnosti oproti konkurenci.

Výsledné pořadí:

  • První místo: MSI Z87-G45 GAMING

  • Druhé a třetí místo (remíza): Asus Z87-A a Gigabyte Z87X-D3H

  • Čtvrté místo: ASRock Z87 Extreme3

ASRock Z87 Extreme3

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska ASRock Z87 Extreme3 je sice osazena kvalitně zpracovaným chlazením, ale na druhou stranu má pouze čtyřfázové napájení s méně kvalitními MOSFETy. Ve výsledku jsou teploty při zatížení nebo dokonce přetaktování poměrně vysoké. To stejné platí pro PCH čip, který má malý pasiv. Na výsledném přetaktování se však tyto skutečnosti nepromítly, stejně tak spotřeba nevybočovala z průměru. Pokud jde o konektorovou výbavu, tak jde spíše o naprostý základ. UEFI BIOS je svižný, software přehledný. Pouze počet utilit není tak velký, jako u ostatních výrobců. Ve výsledku se tak nejedná o vyloženě špatnou desku, ale za danou cenu mohla nabízet daleko více. Pokud proto nevyžaduje trojici PCI slotů, tak se porozhlédněte raději někde jinde.

Asus Z87-A

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Z87-A je základní deskou s mírně rozkolísanou kvalitou. Napájení je sice čtyřfázové, ale zato plně digitální. Nebýt celkově méně dimenzovaného chlazení, mohly být výsledné teploty o něco nižší. Přetaktování bylo podobné jako u ostatních modelů. Spotřebu jsme však s aktivní funkcí EPU naměřili úplně nejnižší. Naopak síťový čip mohl být osazen minimálně od Intelu. Prostě jednou nahoře, jednou dole. Velkým plusem této desky je však rozsáhlý softwarový balík Ai Suite III a kvalitně zpracovaný a přehledný BIOS – historie provedených změn je super! Oproti ASRocku však deska obsahuje celou řadu přepínačů, diagnostické LED diody a Mini DisplayPort navíc. Jedná se navíc o nejlevnější desku v testu, což může být u celé řady z vás i důvodem ke koupi.

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte Z87X-D3H

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska Z87X-D3H má rovněž digitální napájení procesoru a navíc i pamětí. Chlazení osmifázové kaskády odvádí svou práci excelentně. Výsledkem jsou luxusní teploty při běžném užití, ale také při případném přetaktování. A když už je řeč o zvedání taktu procesoru – deska si vedla na jedničku. Spotřeba je rovněž ucházející. Zajímavý je i Full HD BIOS, který je efektně zpracován a uložen pro větší bezpečí rovnou na dvou čipech. Obsáhlý softwarový balík rovněž neurazí, ba naopak. Oproti konkurentům nabízí deska o dva USB 3.0 na zadním panelu a jeden interní konektor více. Vše je navíc řešeno USB rozbočovačem, a tak by nemělo docházet k bugu, kterým se vyznačuje čipová sada Intel Z87 Express. Pokud tak zainvestujete o něco vyšší částku (nejdražší v testu), dostanete opravdu kvalitního „držáka“ se, kterým přejedete bez obav Saharu.

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI Z87-G45 GAMING

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI Z87-G45 GAMING má sice osmifázové, ale hybridní napájení. I přes osazení rozměrnějších pasivních bloků oblast napájení docela topí. Naštěstí při přetaktování, které je mimochodem podobné jako u ostatních modelů, teplota výrazněji neroste. Se zahříváním PCH čipu naopak nejsou žádné problémy. Spotřeba je srovnatelná s konkurencí. Výrobce musíme pochválit, že osadil na desku zvukový kodek vyšší kvality a také síťový čip s vyšší propustností a menší latencí – to je také největším tahákem této desky. Líbil se nám také taktovací software Command Center a novinky v BIOSu. PCI slot na desce pro změnu není žádný. Přijít vhod může také mSATA konektor, body pro měření napětí nebo tlačítko reset CMOS na zadním panelu. Výrobce použil taktiku asijských automobilek – ve stejné třídě (ceně) lepší výbava. A to se nám líbí. Nad napájecí kaskádou proto přimhouříme oči a MSI zaslouží výsledné první místo a také ocenění.

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz

Test čtyř desek Intel Z87 včetně měření termokamerou II.
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, červenec 2013
MSI Z87-G45 GAMING (Intel Z87 Express)
„kvalitní zvukový kodek, rychlý síťový čip a dobrý poměr „cena / výkon“

Za zapůjčení základních desek děkujeme společnostem ASRock, Asus, Gigabyte a MSI.

Také děkujeme společnosti Kingston Technology za zapůjčení DDR3 pamětí Kingston HyperX Predator 2400 MHz, SSD disků HyperX 120 GB, HyperX 3K 480 GB a USB 3.0 Flash disku DataTraveler HyperX 64 GB do testovací sestavy. Stejně tak poděkování patří i firmě Futuremark, která dodala bezplatné licence ke grafickým testům 3DMark11 a 3DMark. Za poskytnutí grafických karet AMD Radeon HD 7970 musíme rovněž poděkovat firmě Asus a Gigabyte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama