Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři! | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 11. 2009 03:00 21

Seznam kapitol

1. Trojice desek v testu .. 2. Testovací sestava 3. Asus P7P55D LE - představení 4. Asus P7P55D LE - vlastnosti, specifikace, software 5. Asus P7P55D LE - bližší pohled 6. Asus P7P55D LE - BIOS 7. Gigabyte P55-UD3 - představení 8. Gigabyte P55-UD3 - vlastnosti, specifikace, software 9. Gigabyte P55-UD3 - bližší pohled
10. Gigabyte P55-UD3 - BIOS 11. MSI P55-CD53 - představení 12. MSI P55-CD53 - vlastnosti, specifikace, software 13. MSI P55-CD53 - bližší pohled 14. MSI P55-CD53 - BIOS 15. Přetaktování 16. Měření výkonu a spotřeby 17. Hodnocení a závěr

Už dlouho vám slibujeme test levných desek platformy P55 Express. Recenzi vám tedy dnes přinášíme a doufáme, že mnohým z vás pomůže v rozhodování. I když jsme vybrali hodně levné desky, maximálně do ceny 3000 Kč s DPH, dopadly všechny výborně. Dávno už neplatí, že levná deska znamená horší základ.

Reklama

U levných desek se na technologiích šetřilo, tedy i na slajdy jsou výrobci skoupí. Dnes vás tedy hromadou obrázků z prezentace nemohu obšťastnit. Aby bylo možné desku nějak odlišit od zbylých, čeká vás jen tabulka porovnání parametrů, jež je celkem zajímavá.

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz

Naše testovaná deska je úplně vpravo. Jak je vidět, řádně se na ní šetřilo a většina technologií skutečně chybí. Několik důležitých ale zůstalo. Přetaktovat desku lze nástrojem TurboV, také profil taktování můžeme vyvolat stiskem kombinace kláves - Turbo Key. Ani o kvalitní napájení procesoru nebyla deska ochuzena, stejně jako o technologii MemOK! a EPU. K lepšímu chlazení poslouží patentovaná technologie návrhu PCB Stack Cool 3 a paměťové sloty vašim grafikám překážet nebudou. I přesto, že jde o hodně "osekanou" a levnou desku, technologie nejsou špatné a zákazník může být i tak celkem spokojen.

Specifikace

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska je připravena pro všechny procesory s paticí LGA 1156. S posledním BIOSem podporuje kompletně i dosud nevydané 32nm Core i5 a Core i3 s jádrem Clarkdale. Frekvence QPI/DMI sběrnice a dalších veličin jsou zde standardní a nijak se nevymykají všem ostatním deskám na trhu. Deska umožňuje nastavit nové úsporné režimy i funkci SMT (Hyper-Threading). Čipset je také jediný existující pro tuto platformu, P55 Express.

Osadit lze pouze moduly DDR3 od frekvence 800 MHz až do 2200 MHz. I když se může zdát, že si budete moci nastavit libovolnou děličku pamětí, není to tak. Použít lze pouze povolené hodnoty výrobcem CPU, to jest tři základní volby pro Core i5 a čtyři pro Core i7. Na frekvence 2000+ MHz lze dosáhnout jedině taktováním základní frekvence. Osadit můžeme čtyři moduly s maximální kapacitou 16 GB paměti.

Na desce je jedna síťová karta z čipu Realtek RTL 8112L. Deska má dva plnohodnotné PCIe x 16 sloty. První nese šestnáct PCIe linek z procesoru, pokud osadíte i druhou grafiku do druhého nic se nezmění. Druhý PCIe x16 slot je elektricky pouze x4, linky k němu vedou z PCH čipu. Deska je dále vybavena dvojicí PCIe x1 a třemi klasickými PCI.

SATA portů je také dostatek, z jižního můstku je vyvedeno šest portů. Z externího čipu JMicron je vyveden pouze IDE konektor a eSATA na zadním panelu. Deska disponuje čtrnácti USB porty, dvěma Firewire. Na desce nenajdeme Floppy, ale IDE konektor ano, sériový port je také k dispozici.

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz

Dobře vybavený zadní panel je dnes už běžný a tato deska se nijak od standardu neodlišuje. Osazení je následující - Zleva: PS2 myš a klávesnice, 2x USB, SPDIF, eSATA, 4x USB, LAN + 2x USB, Audio konektory.

Software

Následuje tradiční pohled na přibalený software. Tentokrát také nepůjde v zásadě o nic nového, všechny utility přibalené k novým deskám Asus dávno známe z mnoha starších testů (TurboV, Epu-Six). Podívejme se tedy krátce jen na utilitu pro taktování.

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím nejlepším co pro nás Asus v poslední době připravil, je utilita TurboV. První obrázek ukazuje základní obrazovku, druhý potom rozšířené volby. Přetaktování pomocí tohoto programu je hračka a software funguje naprosto dokonale a bez potíží.

Test levných desek s P55 Express - kdo šetří má za tři!
i Zdroj: PCTuning.cz

Novinka co přišla s deskami pro LGA 1156 je automatický systém přetaktování Auto Tuning. Tato funkce u tohoto modelu není podporována a není funkční. U levné desky se musíte spolehnout na ruční ladění skrze BIOS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama