Test Palit GF RTX 3060 Ti Dual: Karta, co měla být levná
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test Palit GF RTX 3060 Ti Dual: Karta, co měla být levná

Test Palit GF RTX 3060 Ti Dual: Karta, co měla být levná | Kapitola 28

Adam Vágner

Adam Vágner

2. 3. 2021 03:00 21

Seznam kapitol

1. Palit GeForce RTX 3060 Ti Dual OC: parametry 2. Konstrukce chladiče, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2
15. The Witcher 3 16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Chování ventilátorů 24. Hlučnost 25. Teplota GPU 26. Průměrný výkon 27. Cena, poměr cena/výkon 28. Závěrečné shrnutí

Podíváme se na test jednoho ze základních modelů RTX 3060 Ti. Za normálních okolností by šlo o kartu, jejíž cena se blíží částce doporučené Nvidií. Odpovídá tomu konstrukce i provozní vlastnosti. Pro spořivé by to asi byla zajímavá volba, ale se současnou cenou kolem devatenácti tisíc náročnější hráče asi nenadchne.

Reklama

Za normálních okolností by nejlevnější varianty GeForce RTX 3060 Ti stály kolem doporučených 11 500 korun. RTX 3060 Ti Dual OC by coby základní model Palitu s mírně navýšenými takty stál o nějaké tři stovky víc. Při uvedení jsme tento model v CZC vzali na test jako běžní zákazníci přes e-shop, kde byl asi dvě hodiny skladem za necelých patnáct tisíc.

Test Palit GF RTX 3060 Ti Dual: Karta, co měla být levná
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes už jsme v situaci, kdy na GeForce RTX 3060 s Nvidií doporučenou cenou 8990 korun výrobci nasadili doporučené ceny v rozmezí jedenácti až patnácti tisíc a obchody si na stejné karty ještě přisadily tak, že se prodávaly za šestnáct až dvacet tisíc. A tak to byly karty k okamžitému nákupu, s několikatýdenní čekací lhůtou by to mohlo být o něco lepší.

E-shopy už taky vychytaly rozličné možnosti, jak cenu alespoň odhadnout například s pomocí filtrování produktů podle ceny, takže už můžeme ceny střílet vysloveně od boku. V posledních cenících provařenějších hardwarových obchodů, které ještě začínají RTX 3060 Ti někde kolem sedmnácti tisíc, obvyklá cena se pohybuje kolem devatenácti tisíc, takže se dá předpokládat, že někde kolem této hodnoty se budeme pohybovat. Pokud kartu koupit musíte, a nebude k mání nic lepšího, tak ji kupte.

Jde o základní model, takže navzdory dovětku OC nepočítejte s nějakým velkým taktováním. Kartu po celou dobu zátěže brzdil power limit, který lze navýšit jen o 10 W. Přetaktování tak bude spíše podvoltováním na hodnoty, které karta ještě ustojí tak, aby díky snížené spotřebě stouply takty.

A připravte se na to, že si výrobce – aspoň s testovaným BIOSem – s regulací ventilátorů zrovna nepáral. Bez zátěže je karta pasivně chlazená, takže to není problém, v zátěži jdou ale ventilátory do dost vysokých otáček, aniž by k tomu byl zvlášť závažný důvod, protože teploty grafického čipu nejsou nijak vysoké (teda alespoň ty průměrné, které ukazuje monitoring). V zátěži se ventilátory roztáčejí k vysokým 2200 ot./min, při kterých už je karta poměrně hlučná. Mezi novými kartami, které máme otestované, se umístila nejhůře a na současné poměry už to obzvlášť u 200W grafiky není dobré, ale testoval jsem už desítky karet, které na tom byly ještě znatelně hůř (a jejich majitelé si nestěžovali). V dnešní době bych se ani nedivil, kdyby měla karta přepálené otáčky jenom kvůli tomu, že výrobce počítá s tím, že se na kartách bude těžit. Hlučností cívek byla průměrná, ale přes ventilátory je nejspíš neuslyšíte.

Pokud budete chtít hlučnost chladiče napravit pomocí ručních křivek pro regulaci, narazíte na to, že se nedostanete níže než na 30 % výkonu, což je cca 1 300 ot./min, při kterých karta sice není hlučná, ale ventilátory už jsou slyšet.

Výrobce může chování regulace kdykoliv napravit novou revizí BIOSu. Jestli ji vydal, se prakticky nedá zjistit, protože Palit na stránkách podpory nevydává nové verze BIOSů, ale nabízí jen univerzální nástroj, který po internetu ověří, zda pro kartu v sestavě není k mání novější BIOS a případně jej aktualizuje.

Palit GeForce RTX 3060 Ti Dual OC 8G
KLADY
Test Palit GF RTX 3060 Ti Dual: Karta, co měla být levná
i Zdroj: PCTuning.cz
Test Palit GF RTX 3060 Ti Dual: Karta, co měla být levná
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Výkon dostatečný pro 1440p@60 Hz v zátěži hlučná
Přestože jde o základní model, má RGB LED 8 GB paměti
chladič má rezervu pro snížení otáček ventilátorů jen základní power limit, který lze navýšit pouze o 10 W
CUDA, DLSS 2.x, ray tracing, Reflex, Broadcast, DX12 Ultimate  

Hrubě orientační cena s DPH: 19 000 Kč

stránka produktu na CZC.CZ: https://www.czc.cz/palit-geforce...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama