Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky  | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 12. 2017 03:00 30

Seznam kapitol

1. Bitcoin roste do nebes... ale je už jiný! 2. Návod pouze pro začátečníky 3. Testovací sestavy a GPU 4. Co to je „hash pool“ a jak funguje
5. Nicehash a ti druzí – alternativní služby 6. Výdělek jednotlivých komponent 7. Výdělek celých sestav dle aplikace 8. Závěr – má to smysl?

Už dlouhé roky nemá smysl těžit Bitcoiny přímo pomocí grafických karet. Můžete ale těžit jiné měny s tím, že výplatu dostanete v Bitcoinu. Podíváme se, zdali se v tuto chvíli stále vyplatí koupit GPU a „pálit“ elektřinu pro zisk z kryptoměn i tím nejjednodušším způsobem. Nicehash je totiž opět v provozu. Podíváme se ale také na podobné služby.

Reklama

Testovací sestavy a GPU

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Chtěl jsem obsáhnout co nejvíce teoretických sestav, a konfigurací. Nakonec jsem vybral několik příkladů, které nám umožní odhadnout i další procesory a GPU z hlediska výkonu a ziskovosti. Procesorů bude několik, čistě pro srovnání. Jako základ je přetaktovaný Core i7–6700K, který ukáže, jak se v těžení (CryptoNight) chová čtyřjádrový Skylake, což je hodně běžná konfigurace. Druhý procesor bude přetaktovaný Core i7–6800K, který má při těžení překvapivě vyšší výkon než šestijádrový Coffee Lake Core i7–8700K. Ten bude tvořit třetí, nejmodernější CPU alternativu. Jen pro doplnění bude v grafu i AMD Threadripper 1950X a Core i9–7980XE jako nejvýkonnější špička na trhu procesorů.

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty jsem vybíral dle těžebního výkonu a ceny. Mám jen jeden Radeon, konkrétně Radeon RX 580 8 GB, což je už legendární těžební GPU. GeForce mám čtyři. Ukázka starší zapomenuté karty ve skříni je GeForce GTX 980 4 GB. Druhý model je oblíbená „těžařská“ GeForce GTX 1060 6 GB. Zástupce nejvyššího výkonu jsou GeForce GTX 1070 (Ti) a GeForce GTX 1080 Ti. Grafy doplní ještě vodou chlazený Titan Xp jako maximální těžební monstrum.

V případě procesorů je situace celkem jasná, k těžení se nevyplatí nikdy. Jejich výkon je slabý, jelikož dnes už existuje pouze jeden algoritmus, který je dokáže využít – CryptoNight. Rozdíl mezi čtyřjádrem Core i7–6700K a šesnáctijádrem AMD Threadripper 1950X je v denním zisku 1 USD, ano čtete správně, jeden americký dolar. Zdali budete těžit i CPU a zvyšovat spotřebu počítače, pokud je navíc Váš CPU přetaktovaný, už je jen na vás – já to nedoporučuji. Je to zbytečné.

Grafické karty jsou zcela jiná liga. Těžební výkon neodráží ale herní výkon, to je důležité říci. Většinou tomu tak je, ale ne vždy. U grafické karty musí být poměr výkonu těžení v souladu s pořizovací cenou a spotřebou karty při těžbě tak, abyste se dostali do zisku. Koupit nejvýkonnější herní grafiku v očekávání největších zisků není dobrý nápad. Špičkové karty mají totiž také vysokou spotřebu. Ideální karta je vždy ta někde uprostřed, donedávna to byla GeForce GTX 1070. Má nízkou spotřebu, dala se levně koupit a měsíčně vykazovala nejvyšší zisky. Tato karta má také jen paměti GDDR5, které jsou v těžení výkonnější než GDDR5X nebo HBM. Zdali je stále nejvýhodnější, zjistíme u měření ziskovosti v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama