Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky  | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 12. 2017 03:00 30

Seznam kapitol

1. Bitcoin roste do nebes... ale je už jiný! 2. Návod pouze pro začátečníky 3. Testovací sestavy a GPU 4. Co to je „hash pool“ a jak funguje
5. Nicehash a ti druzí – alternativní služby 6. Výdělek jednotlivých komponent 7. Výdělek celých sestav dle aplikace 8. Závěr – má to smysl?

Už dlouhé roky nemá smysl těžit Bitcoiny přímo pomocí grafických karet. Můžete ale těžit jiné měny s tím, že výplatu dostanete v Bitcoinu. Podíváme se, zdali se v tuto chvíli stále vyplatí koupit GPU a „pálit“ elektřinu pro zisk z kryptoměn i tím nejjednodušším způsobem. Nicehash je totiž opět v provozu. Podíváme se ale také na podobné služby.

Reklama

Co to je "hash pool" a jak funguje

Nejjednodušší způsob, jak získat z vaší GPU nějaké Bitcoiny, je poskytnout váš výkon nějakému „hash poolu“. Pozor neplést s běžným poolem. Než se podíváme na ty nejzajímavější, řekněme si ve zkratce, o co se jedná. Tyto subjekty shromažďují výpočetní výkon desítek tisíců a možná i stovek tisíců grafických karet všech generací, neboli co mají lidé doma a poskytnou to do společné věci.

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento výkon všech spojených grafických karet pak provozovatel služby k něčemu používá, záměrně říkám „k něčemu“, protože u většiny z nich to není jasné. Pokud je provozovatel solidní, zapojí tento výkon do nějakého klasického poolu, kde bude těžit nějakou z alternativních měn, tu pak konvertuje na Bitcoiny nebo dolary, které pak po odečtení své marže a nákladů vyplatí vám, pronajímatelům výpočetního výkonu. Druhá možnost, že těží ve vlastním poolu, který mu uživatelé zásobují výkonem. Třetí je možnost, kdy provozovatel používá váš výkon k nekalým činnostem, ať už jde o cokoliv. Riziko je vždy, jelikož opravdu není jasné, zdali celý výkon je využíván legálně. Otevřeně se ale nikdo k ničemu špatnému nepřizná.

V praxi to vypadá tak, že si stáhnete aplikaci dané služby, která většinou vše zařídí za vás, vy si jen uděláte účet na dané službě, otestujete svůj výkon a spustíte těžbu. Hlavní server vám pak posílá drobné úlohy k vyřešení, říká se jim „hash“. Vaše karta ji vypočte a pošle zpět. Ze všech těchto fragmentů pak hlavní server složí celistvý tok, který je potřeba pro danou činnost. Tato činnost není pro vás datově náročná, tedy vaši linku mnoho nezatíží, bloky dat jsou malé a přichází a odchází postupně.

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

U některých provozovatelů se log z vaší činnost zobrazuje, což vám dává důkaz o tom, co děláte. Zde třeba Nicehash exceloval, jelikož bylo vidět, co který „těžební software“ neboli miner zrovna dělá, co počítá a kdy a kam to posílá. Jsou ale aplikace, kde nevidíte naprosto nic, nevíte tedy, co se děje a co kam posíláte. Právě zde je největší riziko, že použití vašeho výkonu přinejmenším netransparentní, v nejhorším případě i nelegální. To už je ale riziko, které podstupujete výměnou za snadný zisk z těchto služeb. Zdali budete těžit tímto způsobem, nebo klasickou metodou přímo pro známý pool, je už na vašem rozhodnutí. Hash pool je ale nejsnazší cesta.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama