Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky  | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 2. 2021 03:00 124

Seznam kapitol

1. Bitcoin roste do nebes... už zase! 2. Návod pouze pro začátečníky 3. Těžení ETH doma na GPU 4. Co to je „Hash pool“ a jak funguje
5. Výdělek jednotlivých komponent 6. Založení BTC peněženky 7. Závěr – těžit nebo nikoliv?

Bitcoin těžit pomocí GPU nejde. V praxi se těží jiné měny, ale výplatu dostanete v Bitcoinu. Nová krypto horečka je v plném proudu a krypto se těží naprosto všude. Proč si nevydělat nějakou korunu, dokud to jde. Ukážeme si i založení ETH a BTC peněženky.

Reklama

Co to je „Hash pool“ a jak funguje

Nejjednodušší způsob jak získat z vaší GPU nějaké Bitcoiny, je poskytnout váš výkon nějakému „Hash poolu“. Pozor neplést s běžným poolem (jako byl v předchozím kapitole ETHERMINE). Než se podíváme na ten nejzajímavější, řekněme si ve zkratce, o co se jedná. Tyto subjekty shromažďují výpočetní výkon desítek tisíců a možná i stovek tisíců grafických karet všech generací, neboli co mají lidé doma a poskytnou je do společné věci.

Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento výkon všech spojených grafických karet pak provozovatel služby k něčemu používá, záměrně říkám „k něčemu“, protože u většiny z nich to není jasné. Pokud je provozovatel solidní, zapojí tento ohromný výkon do nějakého klasického poolu, kde bude těžit nějakou z alternativních měn, tu pak konvertuje na Bitcoiny nebo dolary, které pak po odečtení své marže a nákladů vyplatí vám, pronajímatelům výpočetního výkonu. Druhá možnost, že těží ve vlastním poolu, který mu uživatelé zásobují výkonem. Třetí je možnost, kdy provozovatel používá váš výkon k nekalým činnostem, ať už jde o cokoliv. Riziko je vždy, jelikož opravdu není jasné, zdali celý výkon je využíván legálně. Otevřeně se ale nikdo k ničemu špatnému nepřizná.

V praxi to vypadá tak, že si stáhnete aplikaci dané služby, která většinou vše zařídí za vás, vy si jen uděláte účet na dané službě, otestujete svůj výkon a spustíte těžbu. Hlavní server vám pak posílá drobné úlohy k vyřešení, říká se jim „hash“. Vaše karta ji vypočte a pošle zpět. Ze všech těchto fragmentů pak hlavní server složí celistvý tok, který je potřeba pro danou činnost. Tato činnost není pro vás datově náročná, tedy vaši linku mnoho nezatíží, bloky dat jsou malé a přichází a odchází postupně.

Těžte BTC doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

U některých provozovatelů se log z vaší činnost zobrazuje, což vám dává důkaz o tom, co děláte. Zde třeba Nicehash exceluje, jelikož vidíte co který „těžební software“ neboli miner zrovna dělá, co počítá a kdy a kam to posílá. Jsou ale aplikace, kde nevidíte naprosto nic, nevíte tedy, co se děje a co kam posíláte. Právě zde je největší riziko, že použití vašeho výkonu přinejmenším netransparentní, v nejhorším případě i nelegální. To už je ale riziko, které podstupujete, výměnou za snadný zisk z těchto služeb. Zdali budete těžit tímto způsobem, nebo klasickou metodou přímo pro známý pool, je už na vašem rozhodnutí. Hash pool je ale nejsnazší cesta.

Nicehash jako nejlepší volba

Na trhu je asi desítka největších Hash poolů, ovšem nejdále je stále Nicehash. Ten byl založen v roce 2014 a v roce 2017 po útoku přišel o 4700 BTC v tehdejší ceně 63 milionů dolarů. Většina ukradených Bitcoinů se ale uživatelům vrátila, i když dosud ne všechny. Přesto je Nicehash nejpropracovanějším providerem. Má perfektně zvládnuté aplikační rozhraní pro těžení, podporuje nejvíc možných mining softwarů, má na webu návody jak efektivně nastavit systém. Teď uvedl i opravdu malý software na okamžité těžení (Quick Miner). Pro začátečníky jde o nejlepší a nejsnazší volbu.

Stačí stáhnout klienta, spustit benchmark, zadat BTC peněženku a začít těžit, během deseti minut těžíte
i Zdroj: PCTuning.cz
Stačí stáhnout klienta, spustit benchmark, zadat BTC peněženku a začít těžit, během deseti minut těžíte

Nicehash je proti podobným službám jiný, jelikož jeho filozofie je odlišná. Nicehash je totiž primárně tržiště výpočetní síly. Na jedné straně jsou majitelé GPU, CPU a ASIC, kteří svůj výkon skrze jednoduchou aplikaci nabízí. Na druhé pak zákazníci, kteří si výkon kupují. Jedni dostávají zaplaceno v BTC a druzí platí v této měně. Vše tedy probíhá přímo v BTC. Prodej je jasný, jen zapnete tlačítko a už vše běží. Koupě výkonu je zajímavější, pokud víte co s ním, vyděláte víc než jen těžením.

Můžete si totiž koupit „levný“ výkon, který zapojíte do klasického poolu, kde pak po výplatě dostanete podíl na vytěžených krypto mincích poolem, zisk může být výrazně vyšší, než jste zaplatili za výkon koupený v Nicehash. To je vlastně smysl existence Nicehash a jeho obchodní model.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama