The House of the Dead: Remake – návrat oživlých mrtvol
i Zdroj: Autor
Hry Článek The House of the Dead: Remake – návrat oživlých mrtvol

The House of the Dead: Remake – návrat oživlých mrtvol | Kapitola 3

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

14. 5. 2022 02:06 4

Seznam kapitol

1. Kdysi dávno 2. Živí mrtví 3. Test mrtvých a jak to správně hrát

Kdo se nám to škrábe z hrobu? Kdo nám to ze střechy spad? Mrtvé oči, shnilé tělo, to není můj kamarád! Nabijte zbraně, namažte tlačítka myši, budeme vraždit.

Reklama

Protože jsme však na PCTuningu, podíváme se trochu detailněji na tu „úchvatnou“ novou grafiku. Ve srovnání s originálem je to úplně jiná hra, ale za sebe musím říct, že původní stylizace mi sedí víc, ale jsem patrně zaslepený nostalgií. Minimálně ta krev byla víc rudá!

Detailů k nastavení v remaku moc není – kvalita stínů, vyhlazování, bloom, motion blur a zastínění okolím (ambient occlusion). Pro výzkumné účely jsem nahrál video z první kapitoly v rozlišení 3840 × 2160, s detaily na maximum a se statistikou z RivaTuner. Konfigurace Core i5-9600KF, RTX 2080 a 32 GB paměti. 

The House of the Dead: Remake – návrat oživlých mrtvol
i Zdroj: PCTuning.cz

Docela mě zarazilo, že místy se snímky propadly na slabých 45. Z pohledu dnešní doby je grafika spíše podprůměrná, nicméně to se dá trochu omluvit tím, že remake vyšel prvně na Nintendo Switch a poté na PC. Možná že předělávka primárně pro PC by vypadala a běhala lépe. Proto je zarážející, že vzhledem k prezentované kvalitě je remake tak náročný.

Pohyb je předpočítaný, nasvícení není dynamické, textury by mohly být ostřejší, ray tracing tu taky není, tak proč to nelítá přes 100 snímků za sekundu? K tomu i nahrávací časy jsou dlouhé. S optimalizací si hoši asi moc práci nedali, nejspíš si řekli „stejně je to za půl hodiny dohraný, prdíme na to“. Dávám to za vinu těm zatraceným konzolím, ty nás (PC master race) stahují zpět! 

Až sem celá ta věc na PC nedává v dnešní době moc smysl, že?

Ale teď jedna perlička. Finišuje vývoj moderní světelné pistole pro PC (The Sinden Lightgun). Světelné pistole v dřevních dobách využívaly jednu spíše nepříjemnou vlastnost technologie obrazovek CRT – že obraz na stínítku postupně vykresluje jediný paprsek po řádcích stále dokola shora dolů. 

Pak už jenom stačilo na obrazovku namířit optický snímač a v okamžiku, kdy paprsek snímačem prošel, bylo jasné, na jakou pozici na obrazovce se snímač dívá. Využívaly toho nejen světelné pistole, ale i světelná pera.

Nebyly to zvlášť populární periferie, protože mávat perem na svislé obrazovce nikdo dlouho nevydrží a pistole byly na domácích počítačích byly použitelné jenom na střílečky, kterých zase tolik nebylo. Světelné pistole ale hodně frčely na arkádových automatech.

Do definitivního zapomnění tato technologie upadla s nástupem monitorů s LCD. Zmizel paprsek a nebylo co snímat. Ale doba pokročila, a na co dřív stačil optický snímač a nějaká ta synchronizace a kalibrace, na to dnes můžete nasadit kameru, výkonné procesory, analýzu obrazu, a celý ten výmysl se může tvářit, že je myš jezdící po obrazovce. Pak už to chce jen nějaký ten rámeček přes overlay, který kamera uvidí a pozná, nějaké to nastavení, kalibraci, ladění, a můžete se vrátit ke všem těm starým flákům, na jejichž dohrání se vám kdysi nedostávalo žetonů.

A Sinden Light Gun podle tvůrce kompatibilní i s tímto remakem. Pistole financovaná crowdfundingem byla ve fázi prototypu a nyní se přetavuje do finální podoby.  S takovým mašinkvérem se nudná klikačka mění na špičkovou pařbu, obzvlášť na pořádně velkém plátně (aspoň 65"), takže všechny mínusy padají a máme tu hru století. PRÁSK!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama