thermaltake-m9-vi1000bns-levna-skrin-od-profiku
Skříně, zdroje, chladiče Článek Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků

Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků | Kapitola 5

Petr Válek

Petr Válek

1. 9. 2008 01:00 24

Seznam kapitol

1. Thermaltake M9, kvalita od TT pro masy 2. Popis 3. Vnitřní konstrukce 4. Systém chlazení a kabeláž 5. Instalace 6. Zkušenosti z provozu a závěr

Skříně od Thermaltake patří mezi velmi rozšířené. My se v dnešním článku zaměříme na levnější model z produkce tohoto známého výrobce. Nutno podotknout, že mne některé prvky této skříně v této cenové kategorii opravdu mile překvapily, na druhou stranu ale v některých aspektech se nižší cena chtě nechtě musela projevit..

Reklama

Sama instalace je vcelku jednoduchá, je na Vás čím začnete, osobně startuji instalaci jakéhokoli PC montáží základní desky, samozřejmě dle toho jestli je možné instalovat mechaniky a HDD až poté, co nainstalujete desku. Vězte, že u tohoto case máte možnost využít instalace mechanik a HDD buď zevnitř, případně po demontáží předního čela zepředu.

Právě instalace HDD, FDD či čteček je podmíněna použitím šroubků, protože je nejprve nutno je připevnit do dodaných košů, které již poté zafixujete do kýžených pozic pomocí upínacích spon.

Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Šipky "locl" a "unlock" jsou z fotografie patrné

Ať už se rozhodnete zahájit instalaci jakkoli, je nutné si připravit (vylámat) potřebné pozice v přední části case. Já se rozhodl osadit nejvyšší slot mechanikou, pod ni pak FDD mechaniku a pevný disk jsem umístil do nejvyšší příčky v HDD koši.

Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek v detailu vidíte na fotce nahoře. Myslím si ale, že Vás bude mnohem více zajímat fotografie z boční strany při osazení těchto zařízení.

Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak sami vidíte, zdá se, že všude máme dostatek prostoru, pevný disk ještě v této chvíli není dokonale namontován a tak vypadá, že příliš zasahuje do základní desky. Dobře je to vidět na kotvení, které mu přísluší. Stačí je posunout o další dvě dírky a už to není tak strašné.

Instalace disků a mechanik je skutečně jednoduchá, i když musíte použít na disky či FDD šroubky. Pak již stačí pouze tyto nasadit do připravených lyžin a následně zajistit. Toto řešení je výhodné do budoucna, pokud budete chtít rozšířit buď novým pevným diskem či další mechanikou. Demontujete čelo, vylomíte krycí plíšek v těle case, následně v přední masce a mechaniku nainstalujete a zajistíte.

Stejně i instalace základní desky nezabere příliš času, nesmíte zapomenout na dodání trojice podložek (šest upevňovacích míst je již vylisovaných, vzpomínáte?). Následně vyloupnete krycí plech na porty desky a nahradíte jej tím dodávaným. Desku pak opatrně nastrčíte porty do plíšku a pomocí šroubků ji postupně dotáhnete.

Jak asi předpokládáte, já jsem pokračoval montáží zdroje. Operace taktéž velmi jednoduchá, i s namontovanou základní deskou jde o chviličku, zdroj prostě opatrně vložíte do skříně a přitáhnete jej kotevními šroubky. Zdroj se nijak nedotýká stěn skříně, je ukotven pouze na šroubcích a volně leží vodorovné výstuze nad základní deskou. Toto umístění bude znamenat přenos vibrací ze zdroje do skříně.

Nutno podotknout, že je skříň vyrobena kvalitně, bez ostrých hran a nehrozí tak jakékoli poranění. Vše skvěle lícuje a pasuje, což taky napomáhá celkové stabilitě a pocitu z pevnosti konstrukce skříně.

Po montáži zdroje již stačí pouze dodat do pc grafickou a eventuálně další rozšiřující karty. Já jsem v tomto případě použil ke grafice ještě LAN kartu D-Link.

Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky bezšroubkové fixaci těchto karet je instalace rychlá a jednoduchá, pokud byste chtěli mít jistotu, je možno sundat plastový díl, připevněný pomocí tří šroubků na zadní straně skříně a karty zajistit klasickým způsobem. Rozhodně to ale není nutné, systém upevnění působí kvalitně a karty skutečně drží velice pevně.

Posledním krokem před uzavřením PC a následným spuštění je pak zapojení a připevnění veškeré kabeláže. Snad se na mne nebudete zlobit, ale já se s tím příliš nemazlil, sami to vidíte na následující fotografii. I když je ve skříni dostatek prostoru na ukrytí a vyhrání si s umístěním jednotlivých kabelů, díky vlastnosti testovacích komponent bych si s tím musel hrát více než bylo zdrávo.

Thermaltake M9 VI1000BNS - levná skříň od profíků
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení

Nepořádek, který vidíte nahoře je způsoben několika faktory. Během testování, ještě před samotnou instalací testovacích komponent do skříně jsem zjistil, že mi odešel testovací zdroj. Díky ochotě pana Hurtíka ze společnosti Abacus Computer jsem se však s testováním příliš nezdržel, protože jmenovaný bez mrknutí oka dodal nový testovací zdroj CoolerMaster s výkonem 430W (za což mu i společnosti Abacus velice děkuji).

I když jde o kvalitní zdroj se slušnými proudy a kvalitní kabeláží, právě ona kabeláž je i na dnes testovaný miditower kapánek krátká. K tomu se přidaly nevhodně umístěné konektory na použité testovací základní desce, a napájecí kabely jen volně plynou v prostoru.

Další ne příliš povedenou "kabelovou vlastností" testované skříně je to, že kabeláž k USB a Audiu nepatří mezi zrovna nejdelší. V tomto případě si budete muset zkontrolovat, kde jsou tyto porty umístěny na Vaší základní desce a dle toho zvážit, jestli se Vám je ještě podaří schovat či nikoli.

Ostatní kabeláž jde ale při trošce trpělivosti poskládat tak, aby co nejméně bránila proudícímu vzduchu.

Pohled na montáž se nám schýlil ke konci a pokud mám vynést rozsudek týkající se právě montáže, pak mi nezbývá než říci, že montáž PC do této "kisny" neskýtá žádné vyložené boty. Možná by si měl eventuální kupující dát pozor na to, jaký má zdroj a jak dlouhé jsou jeho kabely a také na umístění portů USB a Audia pro přední panel na základní desce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama