To zatracené vedro: Trápí lidi i počítače!
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek To zatracené vedro: Trápí lidi i počítače!

To zatracené vedro: Trápí lidi i počítače! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 7. 2022 22:00 9

Seznam kapitol

1. Vedlejší efekt 2. Žhavil odpor, žhavil drát 3. Limity křemíku 4. O ledničce, vodníku a žebrovaném monstru 5. V zimě zahřeje, v létě...

Velké teplo není dobré pro nikoho, ani pro lidi, ani pro počítače. Zatímco lidé potřebují vzhledem ke své chemii poměrně složitou termoregulaci, u počítačů je to prostší: Čím víc tepla, tím víc problémů.

Reklama

Jak praví jiná nudná kapitola elementární fyziky, existuje něco, co se jmenuje teplotní součinitel elektrického odporu, což je veličina, která nám říká, jak souvisí odpor s teplotou vodiče. A ten, nikoliv překvapivě, nijak nepomáhá, protože u vodičů je typicky kladný (odpor s teplotou roste), zatímco u polovodičů je naopak záporný (jejich odpor s rostoucí teplotou klesá). 

Jinými slovy: Čím více elektrický odpor žhaví drát, tím více roste jeho odpor, až v extrémním případě shoří. A u polovodičů naopak klesá odpor hradel, až se v extrémním případě probijí. Ani jedno není dobře, protože oboje je v rozporu se základní funkcí počítačové techniky.

Navíc tu máme další legrácku, která se jmenuje Landauerův princip a která nám svazuje termodynamiku a informaci. Zjednodušeně řečeno říká, že každá nezvratná manipulace s informací je doprovázena vznikem odpovídající entropie. A entropie je teplo, takže při jakékoliv manipulací s informací nám vzniká dodatečné teplo. Vedle Jouleova tepla je zatím poměrně zanedbatelné, ale je tak hluboce svázané s vlastní informací, že to jednou problém bude.

Polovodiče totiž teplo nezvratně poškozuje, stárnou. Teplo poškozuje vlastně úplně všechno, kondenzátory vysychají, plasty křehnou, ale polovodiče stárnou – a to zhruba tak, že nad 60 °C se životnost krátí o polovinu s každými dalšími dodatečnými deseti stupni teploty. To nám dovoluje testovat životnost zařízení tak, že je provozujeme v takové velké troubě, kde je při provozu lehce zapékáme, ale obecně to není dobré.

Tyhle pasáže z fyziky jsou poměrně nudné a většina smrtelníků je ráda vytěsní z hlavy, ale to neznamená, že bychom se problému zbavili. Naopak: Zatímco sedíte u své oblíbené konzole a v náramně zábavné hře bušíte do nějakého nepřátelského panáka, ta zatracená termodynamika je přímo uvnitř vašeho zařízení a zlehka, ale nepřetržitě, vám okusuje vaši oblíbenou a nákladnou elektroniku zevnitř. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama